Ograniczenia przepustowości przy zastosowaniu ONT

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 42
  • 73
  • 2

SUKCES!!!

Po długiej wojnie na reklamacje z Orange uzyskałem internet 1 Gb/s na ONT z własnym Routerem.

I ciekawostka:

Podłączyłem FunBox od Orange do swojej sieci (wcześniej wyłączyłem serwer DHCP) i działa jako Access Point. Ku mojemu zaskoczeniu Router od Orange nie nadaje się jako AP ponieważ połączenie jest niestabilne będąc kilka metrów od Routera. Zamontowałem Access Point od ASUSa i jestem mile zaskoczony prędkością pobierania na WiFi 6 (nawet do 700 Mb/s).

Dziękuje wszystkim za pomoc i ciężką walkę.

mrcoderick_0-1621804206704.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29522
  • 272

@mrcoderick  no to gratuluję, a jednak można (jednak reklamacje przynoszą skutek, tym bardziej że regulaminy mają się nijak do sytuacji 😉).

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 13
  • 0

Gdyby ktoś (tak jak ja) szukał jak skonfigurować połączenie ONT -> Router Mikrotik (w moim wypadku jest to RB4011iGS+) na usłudze Orange to podaje moje rozwiązanie:

W moim przypadku usługa Orange 600/100 jest na na światłowodzie Fiberhost. W związku z tym ONT dostarcza nie Orange a właśnie operator światłowodu. 

Jeśli wszystko na funboxie nam śmiga, rozpoczynamy od podłączenia Mikrotika (na dowolnym porcie - ale ja dla porządku używam zawsze ether1 i tak zakładam poniżej) do ONT (czyli kabel wypinamy z Funboxa i wpinamy do Mikrotika). Bierzemy drugi kabelek ethernetowy i podłączamy swój komputer do mikrotika na któryś z pozostałych portów. Jeśli jest to nowe urządzenie (lub po resecie fabrycznym) to domyślnie nadaje adresacje z sieci 192.168.88.0/24 i żeby się do niego podłączyć winboxem wystarczy wskazać adres 192.168.88.1 login admin a hasło (w zależności od modelu) albo puste, albo na naklejce dostarczonej z urządzeniem.

Po zalogowaniu się Winboxem chyba najprostszy sposób (niekoniecznie najlepszy) to po prostu odpalenie QuickSet z menu

w sekcji 'Configuration' wybieramy 'router'

w sekcji 'Internet' zaznaczamy:

- Port: Eth1 (domyślnie, ale może być inny jeśli WAN jest wpięty w inny lub inna jest konfiguracja wbudowanego switcha)

- Address Acquisition: PPPoE

- PPPoE User: [TWOJ_LOGIN@NEOSTRADA.PL] 

- PPPoE Password: [TWOJE_HASŁO_USŁUGI_ORANGE]

- PPPoE Service name: zostawiamy puste (szare)

- Potem jest sekcja z połączeniem PPPoE, nic tam nie wpisujemy ani nie klikamy guzika Connect

- MAC Address: można sklonować z funboxa ale nie trzeba, u mnie działa na fabrycznym mikrotika.

W sekcji local network podajemy dane jakie ma mieć nasza sieć wewnętrzna (adresacje, zakresy, itd - jak ktoś nie wie co to, to może zostawić domyślne, ważne żeby NAT było zaznaczone)

Chociaż to kuszące nie klikamy przycisku Connect przy PPPoE (chociaż to nic nie zepsuje), tylko klikamy OK i zamykamy QuickSeta. JEŚLI zmieniłeś adresację swojej sieci to prawdopodobnie rozłączy Cię w tym momencie z routera, ale bez stresu, wystarczy pobrać na nowo adres IP z DHCP (w Windows start > CMD jak admin > ipconfig /renew). Ponownie łączymy się Winboxem do routera i mamy już prawie wszystko skonfigurowane oprócz VLANa. Żeby to zrobić wchodzimy w menu winboxa w 'Interfaces', na pierwszej zakładce klikamy niebieski PLUS na górze po lewej i wybieramy z menu kontekstowego VLAN.

Otworzy się nam okienko dodawania nowego vlana, Name podajemy dowolne, można zostawić vlan1, MTU 1500, ARP: Enabled, VLAN ID gdzie podajemy 35 (bardzo ważne) i interface podajemy ten, do którego podłączony jest kabel z ONT (czyli domyślnie ether1). Klikamy OK.

W zasadzie od tego momentu powinno już działać. Mam nadzieję, że komuś pomoże.

• 8678
  • 35100
  • 293

Jedna drobna uwaga. Żeby mieć na łączu typowe MTU 1500 (tak jak w praktyce jest na FB), to wartość MTU dla VLAN na którym jest zestawiane połączenie VLAN powinna być nieco większa. Minimum 1514, IMHO. Bez tego oczywiście też zadziała, ale połączenie będzie miało MTU wymagające użycia mniejszych pakietów.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 463
  • 1260
  • 7

Ja mam na VLAN 35 MTU 1500 i ping

0.png

wygląda tak. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Chyba tylko funboxy ustawiają się na 1514, ale faktycznie cały świat działa na 1500 i jest to max dla netu. Na tp linku również mam 1500 a wynik pinga mam taki sam jak wyżej na screenie, także 1500 jest git 🙂

• 8678
  • 35100
  • 293

Koledzy, chyba się nie rozumiemy. Mnie jest wszystko jedno jakie duże pakiety z waszej sieci wychodzą na świat. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że jeśli po prostu zostawi się domyślne 1500 MTU na porcie z którego potem idzie VLAN i pppoe, to część tego idzie na te dodatkowe duperele i pakiet (w sensie MTU) przechodzący przez łącze będzie musiał być mniejszy. To nie jest duża różnica, ale jest. Nie wiem jak to ustawiają FB, w menu mają wpisane 1540, ale na łączu przez FB zestawianym największy możliwy bez fragmentacji pakiet ma dokładnie 1500. Nie 1472 tylko 1500. Natomiast jeśli i tak samemu się ustawia MTU na ruterze podłączonym do ONT, to warto (może) trochę je podkręcić, tak żeby na koniec przez łącze dało się przecisnąć dość "standardowy" pakiet 1500. Podałem najmniejszą, eksperymentalnie ustaloną i teoretycznie uzasadnioną wartość MTU na porcie przez który zestawiane jest połączenie pppoe-VLAN, taką, żeby na koniec mieć możliwość przesyłania takich pakietów jakie stosuje większość internetu. Tak że ja się nie czepiam, i w ogóle o nic mi nie chodzi, po prostu informuję.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 463
  • 1260
  • 7

@j131  to niech pokaże jak wysyła bez fragmentacji. Z większym buforem niż 1472.

0.png

0.png

• 8678
  • 35100
  • 293

No wszystko się zgadza. Przy MTU 1500, największy pakiet jaki może wysłać ping to 1472.
"If you find that the largest ping packet size that doesn't trigger fragmentation is 1472 bytes, then the MTU is likely 1500 bytes (1472 + 28)". (AI Overview).
Ale jeśli MTU 1500 ustawimy nie na tym interfejsie przez który wysyłamy pakiety, tylko na tym który dopiero "w środku" ma najpierw VLAN, a potem jeszcze PPPoE, to w efekcie tak duże pakiety nie przejdą. Różnice może nie są wielkie, ale są - i jak widać FB "bierze je pod uwagę", bo jakby nie brał to pakietu wielkości 1472 nie dałoby się upchać w jednym niepofragmentowanym pingu.
Ustawienie tego jeszcze wyżej niewiele daje, bo i tak cały internet używa MTU 1500 więc znalezienie destynacji która by akceptowała nawet ciut większe pakiety pewnie byłoby trudne, i szkoda chyba zachodu. To ustrojstwo z którym FB negocjuje parametry połączenia (u mnie to jakiś Juniper), zgadza się na dużo większe MRU, ale sam zaproponuje co najwyżej 1540 (czyli tyle ile ma FB napisane w menu). Z tych negocjacji wynika że da się ustawić na tym nadrzędnym porcie VLAN nawet 1548 (na ppp wchodzi wtedy z automatu 1540 - jak w FB), wtedy na karcie powinno być MTU na poziomie 1552.
Nie wiem po co i dlaczego tak, specjalnie użytecznie to nie jest, bo ten juniper chyba nigdzie takich dużych pakietów i tak nie wyśle, ale warto po prostu na koniec sprawdzić czy wielkości praktycznie osiągalne są takie jakie powinny być - czyli dokładnie takie jak pokazał @jaryn

Mam nadzieję że za bardzo nie zakręciłem. Oczywiście może też być tak że twórca rutera inaczej przypisuje wartości do interfejsów i np. wpisy w konfiguracji idą "od dołu" - zamiast schodzić z 1500 po prostu sam sobie wewnętrznie to przekalkulowuje i ustawia "nadrzędne" vlany i sesje pppoe tak, żeby na koniec wyszło 1500. Tego nie wiem, ale jest to też możliwe.