ONT z portem 2Gbps coraz bliżej?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@j131  potwierdzam. ONT tylko przy instalacji i max do 1Gb/sek, czyli tak naprawdę 960Mb/sek ( opcja do 900)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

ONT do 1Gb ? Jeszcze chwilę temu było do 600Mbps 😄

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 6
  • 0

Cześć,

Zadzwoniłem na infolinię zapytać o Internet Światłowodowy Pro 2.0 i o dostępność modemu ONT do tej oferty. Wytłumaczyłem, że widziałem artykuł (UKE wyznaczył cenę regulowaną dla przepływności 2 Gb/s Orange PolskaTELKO.in) i czy jest taka możliwość, aby mieć ONT do tej oferty. Pani powiedziała, że owszem jednak zalecają funboxa 7 i on mi starczy (dzwoniłem jakoś w połowie tego tygodnia). 

Aktualnie trwa rozwiązanie umowy u innego operatora, więc usługę w Orange będę miał zainstalowaną/aktywną dopiero pod koniec listopada 2025, wtedy będę mógł się wypowiedzieć coś o tym. Technik ma notkę o ONT od konsultanta do tego i aktualnie musze odebrać router z salonu. Jak dowiedziałem się, że jest taka możliwość przy 2Gb i do tego ONT to od razu zamówiłem z rabatem 12miesięcy za 0zł i od 13 do 24 miesiąca 95.01zł + router 4.99zł to będzie 100zł.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

A mnie, kiedy tydzień temu rozmawiałem takiej opcji nie przedstawili. Dla 2Gbps tylko FB7, innej możliwości nie mam. Mają zadzwonić jeszcze w przyszłym tygodniu to  pocisnę i dam znać czy rzeczywiście coś się zmieniło. 

• 424
  • 1538
  • 4

@adrjannnnapisał(-a)

ONT do 1Gb ? Jeszcze chwilę temu było do 600Mbps 😄

Nie ma ONT 600 mbps - tylko 1, 2.5 gigabita, ponieważ maksymalne prędkości ONT zależą wyłącznie od portu RJ 45 i standardu PON (mamy GPON do 2.5/1.25 Gbps). W ethernecie nie mamy portu o maksymalnej prędkosci 600 mbps, tylko 1, 2.5, 5, 10 gigabita na sekunde.

• 8676
  • 35090
  • 293

Nie chodzi o port, tylko o umowy.

• 114
  • 460
  • 4

Dokładnie, jeszcze jakiś czas temu był sztuczny limit, że mając ONT można mieć ofertę max 600Mbps (mimo portu 1Gbps). 

Jeżeli coś się w tej kwestii zmieniło to bardzo dobra wiadomość.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Tam nie chodziło limit związany z ONT. Po prostu kiedyś max speed było 600Mbps na infrastrukturze obcego operatora.  Tego typu instalacje wymagały ONT.  Samo ONT nie miało nic wspólnego z cięciem prędkości. Zwykły zbieg okoliczności.

• 8676
  • 35090
  • 293

Ten zbieg był jednak utrwalony w systemie. Jest tu gdzieś na NO opisana historia obcięcia klientowi umowy po zainstalowaniu ONT, które kiedyś na życzenie dało się zorganizować.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@j131Kiedy czytałem kilka "historii" , że ci co ubiegali się o ONT, byli tylko informowani, że ich prędkość zostanie obcięta ale potem się okazywało, że jednak zostało to 1Gb. Wydaje mi się, że ileś tam lat temu po prostu były błędne dane w systemie.  Sam padłem ofiarą "systemu" . Jakieś pół roku temu zmieniałem prędkość z 600 na 1000Mbps. W tym samym dniu miałem takie oto informacje, w zależności od konsulata:

1. Pod moim adresem jest max 600 i kropka.

2. Mogę tylko zawrzeć nową umowę na 1000, ale utrace zniżki + muszę oddać ONT bo jest właśnie ten "limit" na 600Mbps

3. No i na końcu oddzwoniła do mnie pewna Pani i powiedziała mniej więcej to co napisałem w poprzednim wpisie.  - oczywiście uzyskałem 1000 na ONT.