ONT z portem 2Gbps coraz bliżej?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@adrjannnnapisał(-a)

To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉

Doświadczenia moje i innych użytkowników forum są odwrotne: jak nie wymusisz na techniku ONT przy instalacji (albo grzecznie prosząc, albo odsyłając z niczym, jeśli nie ma ONT) to później szans na ONT już praktycznie nie ma.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@adrjannnnapisał(-a)

"Orange konsekwentnie utrudnia ONT"

To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉

Udało Ci się w ten sposób uzyskać ONT?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Jak teraz migrowalem  w salonie z VDSL na 1g to widziałem w opcjach do wyboru Funbox 7 lub własny router, w sumie się nie pytałem, ale niby taka możliwość jest

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@MarcinKetrzyn  To bardzo dobra widoczność. Ciekawe, czy jak zrobię aneks na 2Gb , to czy będę mógł wnioskować o wymianę ONT.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 34
  • 0

Ja ostatnio widziałem u znajomego podpięty Fritzbox z wkładką SFP i wszystko chodziło super. Nie wiem czy jest sens się czapkować jak można to ogarnąć na własnym routerze .

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

@piotrek7308   Technicznie co prawda "jest" to możliwe ale to nie znaczy że będzie działać zawsze.

Jak ktoś będzie sprawdzał urządzenia / logi na OLT i skapnie się że ten i ten ma podpięte inne urządzenie niż dostarczone od ISP to mogą je zbanować i Np. przywalić karę pieniężną bo większość ISP zabrania podłączania własnych ONT.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

Jak teraz migrowalem  w salonie z VDSL na 1g to widziałem w opcjach do wyboru Funbox 7 lub własny router, w sumie się nie pytałem, ale niby taka możliwość jest

VDSL to nie FTTH. ONT tylko przy instalacji FTTH i tylko do  1Gbps. Tak było dotychczas, i jeśli ktoś gdzieś kiedyś ale niedawno miał inaczej na legalu to niech się podzieli.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@j131 przecież napisałem, że migrowalem na światłowód 1Gbps i widziałem co ma konsultantka na ekranie, było do wyboru Funbox 7 i własny router

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 34
  • 0

Ja jak wreszcie doczekam się przytłacza światłowodowego to na pewno zawalczę o ONT , chyba, że faktycznie coś się zmieni.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

No właśnie. Zakładałeś nowe przyłącze FTTH i podpisywałeś umowę na 1Gbps, czyli wszystko się zgadza. Gdybyś chciał więcej niż 1Gbps i byłoby to dostępne, to, IMHO byłby tylko FB10. Albo, do 2Gbps, FB7 lub FB10, ale nie ONT/własny.