- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT z portem 2Gbps coraz bliżej?
@adrjannnnapisał(-a)
To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉
Doświadczenia moje i innych użytkowników forum są odwrotne: jak nie wymusisz na techniku ONT przy instalacji (albo grzecznie prosząc, albo odsyłając z niczym, jeśli nie ma ONT) to później szans na ONT już praktycznie nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adrjannnnapisał(-a)"Orange konsekwentnie utrudnia ONT"
To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉
Udało Ci się w ten sposób uzyskać ONT?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak teraz migrowalem w salonie z VDSL na 1g to widziałem w opcjach do wyboru Funbox 7 lub własny router, w sumie się nie pytałem, ale niby taka możliwość jest
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzyn To bardzo dobra widoczność. Ciekawe, czy jak zrobię aneks na 2Gb , to czy będę mógł wnioskować o wymianę ONT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja ostatnio widziałem u znajomego podpięty Fritzbox z wkładką SFP i wszystko chodziło super. Nie wiem czy jest sens się czapkować jak można to ogarnąć na własnym routerze .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@piotrek7308 Technicznie co prawda "jest" to możliwe ale to nie znaczy że będzie działać zawsze.
Jak ktoś będzie sprawdzał urządzenia / logi na OLT i skapnie się że ten i ten ma podpięte inne urządzenie niż dostarczone od ISP to mogą je zbanować i Np. przywalić karę pieniężną bo większość ISP zabrania podłączania własnych ONT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzynnapisał(-a)Jak teraz migrowalem w salonie z VDSL na 1g to widziałem w opcjach do wyboru Funbox 7 lub własny router, w sumie się nie pytałem, ale niby taka możliwość jest
VDSL to nie FTTH. ONT tylko przy instalacji FTTH i tylko do 1Gbps. Tak było dotychczas, i jeśli ktoś gdzieś kiedyś ale niedawno miał inaczej na legalu to niech się podzieli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 przecież napisałem, że migrowalem na światłowód 1Gbps i widziałem co ma konsultantka na ekranie, było do wyboru Funbox 7 i własny router
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja jak wreszcie doczekam się przytłacza światłowodowego to na pewno zawalczę o ONT , chyba, że faktycznie coś się zmieni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie. Zakładałeś nowe przyłącze FTTH i podpisywałeś umowę na 1Gbps, czyli wszystko się zgadza. Gdybyś chciał więcej niż 1Gbps i byłoby to dostępne, to, IMHO byłby tylko FB10. Albo, do 2Gbps, FB7 lub FB10, ale nie ONT/własny.