ONT z portem 2Gbps coraz bliżej?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Wiem że na razie to tylko spekulacje i przypuszczenia "Jak to będzie" ale pójdę o krok dalej:

Czy te nowe ONT-ki miały by być "na styk" do 2 Gb/s ?

Przecież Huawei już od co najmniej dwóch lat ma w ofercie ONT który obsługuje prędkość do 10 Gb/s

https://e.huawei.com/en/products/optical-terminal/en8010ts-20

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Jak już spekulujemy, to bardzo bym się zdziwił gdyby ten producent został wybrany. Afera szpiegowska coraz bardziej mu szkodzi.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@zbynak1234  na 100% nie dopuszczą własnego sprzętu..

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

@j131  O tej aferze szpiegowskiej nie wiedziałem - Dopiero obczajam na Youtube.

A poza tym, jeżeli nie Huawei to jak inaczej mieli by to rozwiązać? Orange ma OLT  Huawei-a  a jak wiadomo ONT-ki muszą współpracować z OLT no to co zostaje, szukać innych "chińczyków" typu Leox czy ZTE?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@M_Scofieldnapisał(-a)

Wiem że na razie to tylko spekulacje i przypuszczenia "Jak to będzie" ale pójdę o krok dalej:

Czy te nowe ONT-ki miały by być "na styk" do 2 Gb/s ?

Przecież Huawei już od co najmniej dwóch lat ma w ofercie ONT który obsługuje prędkość do 10 Gb/s

https://e.huawei.com/en/products/optical-terminal/en8010ts-20

Raczej 2.5GBASE-T. Chyba nie ma  standardu linku  2GB.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

@j131 Ale obecnie ONT Huawei są w użyciu - więc jak widać Orange to nie przeszkadza. A przecież mogliby wymieniać stopniowo, albo chociażby dawać nowym abonentom inne. Więc ja bym taki pewien nie był, ale wiadomo tutaj sobie tylko spekulujemy.

W jednej z instrukcji dla sprzedaży hurtowej Orange możemy znaleźć info:

Po stronie klienta końcowego Orange Polska rekomenduje instalacje urządzeń ONT, które
przeszły szczegółowe testy kompatybilności, a tym samym gwarantuje prawidłowe działanie
usługi:
✓ Wszystkie ONT firmy Nokia,
✓ Huawei HG8010H, HG8010H_V3, HG8010H_V6,
✓ ZTE F601_V9

https://hurt-orange.pl/wp-content/uploads/2023/12/Wirtualny-OLT-NBI-instrukcja-uzytkownika-02.pdf

Co z tego można wywnioskować na przyszłość to nie wiem, ale można próbować 😉

@agat13 Ja daję jednak 99%, że coś będzie albo nie będzie na 100% się działo to już mnie życie nauczyło, że nie warto mówić. 😉 Tak jak pisałem wcześniej, jeśli będzie dostępne ONT z portem 2,5Gbps (albo szybszym) nie ma to realnie znaczenia dla użytkownika, czy ONT czy wkładka do routera.

@M_Scofield Współpracować, to nie znaczy, że muszą być dokładnie tej samej firmy. Skoro obecnie działa Nokia, to teoretycznie mogą być ONT od Nokii z portami powyżej 1Gbps. Tylko to koszty większe niż od Chińczyków.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Widzę że UKE robi swoje 😉 Znając życie będzie ONT 2.5GbE na GPON. Mam nadzieję że UKE wyda decyzję Orange o wprowadzeniu trybu Bridge do routerów 😉 

• 8676
  • 35090
  • 293

Dyrektywa zmusza jedynie do tego, żeby klient mógł, jeśli tego pragnie, dostęp do internetu mieć na własnym ruterze. Nie ma podstaw żeby UKE albo ktokolwiek inny mógł zmusić operatora telekomunikacyjnego do takiej a nie innej konfiguracji sprzętu tegoż operatora. Takoż nie ma żadnych dyrektyw dotyczących uslug innych niż internet, na przykład takich jak IP TV. W tym zakresie operator może wymagać użycia wynajmowanego sprzętu i nic mu nikt nie nakaże. W tej chwili konsensus jest taki, że dla tej garstki klientów którzy w duchu Dyrektywy upierają się przy własnym sprzęcie, Orange macha ręką i daje ONT, natomiast konsekwentnie i dość inteligentnie to utrudnia. Efekt jest taki, że ogromna większość klientów podporządkowuje się Operatorowi, z obopólną w sumie korzyścią. Nie wydaje mi się, żeby wprowadzenie ewentualnie ONT z szybszym portem eternetowym cokolwiek w tej strategii zmieniło. Co do dostawcy, to przecież Orange jest tak ogromnym kontrachentem, że może sobie w dostawcach przebierać jak chce. Ma wszak w ofercie sprzęty wielu różnych producentów. Standardy GPON jakieś przecież istnieją, proszę nie wypisywać bzdur jakoby ONT i OLT musiały pochodzić od tego samego producenta. Istniejące OLT przecież dogadują się z ONT wbudowanymi w Funboxy, które wcale nie są od Huawei. To jaki jest port eternetowy z drugiej strony nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia komunikacji OLT ONT.
To co będzie musiało być zrobione to testy i kalkulacje, jestem niemal pewien że trwają i na 100% pewien że nic się o nich nie dowiemy.
Pożyjemy, zobaczmy.
Chyba że ktoś bardziej niecierpliwy, to przecież też ma jakś wybór.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

"Orange konsekwentnie utrudnia ONT"

To zdanie tyczy się nowej umowy. Jak już masz umowę to zamawiasz asystę techniczną za 130 zł i przyjeżdża technik z ONT 😉

I tak wygląda realizacja tej dyrektywy.. 

PS: Nie wiem czy zauważyliście, ale w cenniku dla operatorów hurtowych cena z ONT jest około 1-2 zł wyższa niż bezpośrednie połączenie światłowodowe routera.

• 8676
  • 35090
  • 293

Nie tylko o to chodzi, że za asystę techniczną trzeba zapłacić. Jest cały szereg drobnych utrudnień, które zniechęcają. Do istniejących instalacji z FB nie idzie zamówić ONT, przynajmniej tak to jest raportowane na forum.