- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
@Piotrek94 niestety podłączanie własnego, nawet lepszego ONT nie jest możliwe. Nie przypiszesz do systemu, a bez tego ani rusz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
Wystarczy przepiąć światłowód do Funboxa, u siebie to testowałem i działało bez problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
Dzięki. Oczywiście razem z przepięciem światłowodu konieczne jest przekonfigurowanie Funboxa - zewn / wewn. ONT prawda? Zakładam, że operacja powrotna czyli powrót z samego Funboxa na zewn. ONT + Funbox również zadziała bezproblemowo? Sorry że tak drążę ale mam do wykonania przeorganizowanie sprzętów w domu a nie chciał bym się przypadkiem jakimś głupim ruchem odciąć od netu, szczególnie gdyby coś się miało zablokować i technik był niezbędny na miejscu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
@Mitarnapisał(-a)Wystarczy przepiąć światłowód do Funboxa, u siebie to testowałem i działało bez problemu.
Co z autoryzacją ONT, bo jeśli autoryzowali ten osobny, to w FunBox jest bez autoryzacji, trzeba to zmienić w BOK, ja zmieniając router z wbudowanym ONT na sam ONT, musiałem zgłoszenie zrobić, autoryzowali zdalnie, ale czekałem 4godziny, bez netu wtedy byłem, ale dodam że dostawca netu nie Orange u mnie, może w Orange wszystko ma już autoryzację.... 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
Właśnie dlatego pytam czy nie trzeba czegoś autoryzować. U mnie wogóle było tak: technik najpierw właczył net na samym Funboxie. Później zapytany o zewn. ONT "przypomniał" sobie o nim i dopiero wtedy go podłączył po czym drugi coś klikał na telefonie i czekał aż się wszystko załaduje. Pytanie czy obydwa urządzenia są "znane" orange i nieważne co podepnę net ruszy, czy jednak zmieniając ONT z jednego na drugi trzeba coś przestawić w BOKu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
@nedalnibnapisał(-a)Właśnie dlatego pytam czy nie trzeba czegoś autoryzować. U mnie wogóle było tak: technik najpierw właczył net na samym Funboxie. Później zapytany o zewn. ONT "przypomniał" sobie o nim i dopiero wtedy go podłączył po czym drugi coś klikał na telefonie i czekał aż się wszystko załaduje. Pytanie czy obydwa urządzenia są "znane" orange i nieważne co podepnę net ruszy, czy jednak zmieniając ONT z jednego na drugi trzeba coś przestawić w BOKu.
żeby działały oba ONT, ten wbudowany w FunBox 3.0 i ten zewnętrzny, trzeba mieć autoryzację na oba, nie wiem jak to jest w Orange, ale u mnie autoryzacja jest na jeden ONT, teraz na zewnętrzny, jakbym chciał podłączyć ten od dostawcy netu router z wbudowanym ONT, to muszę dzwonić do bok, lub zgłoszenie w ich panelu gdzie mam konto zrobić, niestety nie od razu to robią, jak się ma pecha to i 24godziny czekania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
W systemach Orange są oba urządzenia i na obu jest autoryzacja. Wiem, bo sam tak mam od kilku tygodni i wszystko działa niezależnie od tego czy podłącze z ONT, czy bez. Nigdzie dzwonić nie trzeba, ani wzywać techników. Jedynie trzeba wybrać odpowiednią opcje (wewnętrzny / zewnętrzny ONT) w konfiguracji Funboxa oraz oczywiście przepiąć sam kabelek 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
@Mitar kwestia ONT zależy jeszcze od tego kto jest właścicielem włókna. Jeżeli łącze działa na ksblach innego ISP (umowa BSA) to wtedy ONT jest innego producenta. Np dasan albo zte
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT w Orange
Huawei HG8010Hv3 ten ont bez loga poprostu jest używany jeszcze dla innych operatorów w tym T-MOBILE. W innym województwie używane są jeszcze inne ONT np. NOKIA model G-010G-Q dla dostawców T-MOBILE, ORANGE, UPC, KLIKOM, UNINET.