- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najbardziej efektywna konfiguracja WIFI dla Funbox 10
Software funboxa 10 to jakaś totalna kpina. Chyba ktoś na niezłej bani go pisał. Pozostaje czekać na aktualizację albo robić reklamacje i jak uda wam się ich przekonać, że to nie działa jak należy to może łaskawie za darmo wam zainstalują ONT. Ja bardzo sobie pluje w brode, że przeszedłem z funboxa 6, którego notabene miałem na starych zasadach za 0zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hmmm... co raz bardziej myślę żeby kupić drogiega switcha z 10gbs + AP z Wifi 7 hehehe jakieś TP Link Deco albo Ubiquiti
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@NathanPole to może być słuszny kierunek, bo wtedy TY decydujesz o sieci i możesz ustawić AP tam gdzie trzeba
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze mam taki problem, że nie mogę się dostać do zarządzania NASem po lokalnym IP... hmm i kminie co jest nie tak. Przypisałem statyczne IP w routerze dla NAS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@NathanPolenapisał(-a)Jeszcze mam taki problem, że nie mogę się dostać do zarządzania NASem po lokalnym IP... hmm i kminie co jest nie tak. Przypisałem statyczne IP w routerze dla NAS.
1. IP należy do sieci Funboxa? Np. jeżeli FB jest pod adresem 192.168.1.1 to twoją sieć określa trzeci oktet, czyli 1 . - (W podsieci /24 - dla czepialskich 😛 )
2. Nie przypisałeś przypadkiem IP, które jest już zajęte? Generalnie, najlepiej w takich wypadku wklepać IP spoza puli DHCP, lub zrobić rezerwacje IP na routerze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow
1. IP należy do sieci Funboxa? Np. jeżeli FB jest pod adresem 192.168.1.1 to twoją sieć określa trzeci oktet, czyli 1 . - (W podsieci /24 - dla czepialskich 😛 )
Tak, przypisałem z wysokośći routera stały adres ip 192.168.1.111 i nie widzi 🙂
Raczej nie jest zajęte, sprawdzałem i podpinałem urządzenia po kolei i od początku nie widział. Ale dziwne bo po lanie się normalnie łącze z plikami, ale do kontrolki synology (systemu DMS) nie mogę się dostać ;/
Ogólnie tak to wygląda w ustawieniach przy FB10 z Wifi7. Nie wiem czy dla poszczególnych pasm 2,4 / 5 oraz 6 włączać Stadnard Wifi 7 i Wifi6 ... to mam zgryz... bo nie wiem co to daje, co to robi, co to zmienia.
Print screen w załączniku.
Dla 6ghz Nie da się zaznaczyć Wifi 7...
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@NathanPole Będzie niedługo AMA to się dopytasz co autorzy mieli na myśli.
PS Dodatkowo wyszło, że zabrakło miejsca na SSID dla IoT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A więc chyba domyślam się jak to działa... Jak się podzieli pasma to jest
Wifi osobne SSID z:
2,4ghz
5ghz
6ghz
oraz SSID o nazwie Wifi 7 które agreguje w sobie i dołącza automatycznie do poniższych pasm:
2,4ghz / 5ghz / 6ghz
poniżej przesyłam jak to wygląda ze skanu sieci. Wszystko śmiga na 160mhz... Więc nie wiem czy to wygląda na wifi 7... chyba trzeba kupić porządny AP który ma wejście 10gbs i Wifi7 i tak zarządzać siecią.