Nie można wyświetlić tego widżeta.

Mobilny internet dla domu - rozłącza niektóre urządzenia, reset routera 1x 2x na dobę

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 22
  • 0

Mobilny internet dla domu - rozłącza niektóre urządzenia, reset routera 1x 2x na dobę

Cześć,

Internet mobilny dla domu Orange 5G

Router z Orange: TCL LINKHUB HH512L 5G

Co jakiś czas rozłącza internet w niektórych urządzeniach, np. smartfon (WiFi) lub jeden z telewizorów podpiętych RJ45. Po restarcie routera wszystko wraca do normy. Dzieje się tak czasem raz na dobę, czasem dwa razy, może więcej.

Patrzę w ustawienia routera i jednocześnie jest podłączonych często 15-20 urządzeń. Większość kablowo (ethernet). Teraz np. jest:

- ethernet x15
- WiFi 2.4GHz x1
- WiFi 5GHz x0

Kamery, 3 TV, komputer, kilka telefonów, pompa ciepła ... coś tam jeszcze.

Teraz wszystko gra. Ale pewnie do czasu. Wieczorem lub rano, znowu nie będę mógł się połączyć z WiFi na telefonie lub nie będzie internetu na którymś TV i będzie konieczny restart routera.

Jaki może być powód?

A. Jakieś konkretne ustawienia routera? Jakie? Na tym filmiku chwalą, że obsługuje jednocześnie do 32 urządzeń WiFi więc to chyba nie limit urządzeń:

https://www.youtube.com/watch?v=vLIQnAeO2LA

B. Ograniczenie Orange? Support twierdzi, że nie ma takich ograniczeń.

Support TCL - nie ma dziś człowieka od routerów, a człowiek od telewizorów powiedział, że to na pewno wina internetu mobilnego ... już sam nie wiem, ale Orange twierdzi, że nie. 

Badam temat od tygodnia i trochę zonk. Nie jestem informatykiem, ani technikiem, ale pytam takich specjalistów i nikt za bardzo nie ma pomysłu, o co może chodzić. 

Jak działa to działa fajnie, bo download około 300 / upload słaby około 10, ale wystarcza. Tylko te ciągłe restarty rozbrajają, bo kładziesz się przed snem, wchodzisz w internety na telefonie, jest WiFi, ale internetów nie ma 😞 Trzeba lecieć do salonu zrobić restart 🙂

Macie jakiś pomysł? Sugestie?

12 ODPOW. 12

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14443
  • 59318
  • 723

@alejak7  wydaje się to ma pierwszy rzut oka wina routera. Rozłącza losowo, czy tylko określone urządzenia? Na różnych częstotliwościach czy w jednym paśmie ( 2,4 czy 5GHz)?

Zerknij w routerze czy nie ma opcji usypiania nieaktywnych urządzeń..

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2318
  • 11064
  • 92

@alejak7 Wygląda raczej na problem z WAN. Próbowałeś na karcie innego operatora?

• 5
  • 22
  • 0

Wydaje mi się, że losowo, bo już odłączył raz telefon (WiFi), telewizor w salonie (LAN), komputer (LAN), Telewizor w sypialni (LAN) ... przy czym nie zdarzyło się, by odłączył aktualnie działające urządzenie, np. TV, który działa - a jak TV działa to zawsze ciągnie internet, bo mam TV tylko przez streaming. 

Opcji usypiania w routerze nie widzę, ale mam opcję blokowania urządzeń. Sugerujesz, żeby coś zablokować? Tylko co i po co, skoro urządzenie obsługuje do 32 urządzeń jednocześnie po WiFi, a obecnie mam tak, jak na screenie poniżej. Skoro obsługuje 32 na WiFi to chyba nie mniej na LAN? Czy może być mniej? 

Nie widzę, by router podłączał mi urządzenia na paśmie 5GHz. Może z raz coś tam widziałem. Prawie zawsze telefony łączy na 2,4GHz ... w panelu nie widzę, bym mógł stworzyć osobną sieć 5GHZ z osobnym hasłem. Chyba sam decyduje, jak ma być? 

Wybaczcie, jeżeli głupkowato piszę, ale zielony w te klocki jestem. Coś czuję, że tu się wyszkolę 😉  

router_screen.jpg

• 5
  • 22
  • 0

Nie próbuję na karcie innego operatora, bo w mojej lokalizacji tylko Orange daje znośny zasięg. Mieszkam trochę w lesie 🙂  Ale jeżeli mogę coś z tym WAN pokombinować z Orange to wyłóż proszę łopatą 🙂 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2596
  • 13915
  • 68

Jeden restart przy tylu urządzeniach ok, dwa to za dużo i coś z router m nie tak, aktualizacja oprogramowania jak jest nowsze, ustawienia fabryczne, ostateczność to serwis producenta 😎

• 5
  • 22
  • 0

Najczęściej 1 restart. Może raz zdarzyło się 2x.

Próbuję za radą zrobić aktualizację, ale mam taki screen, jak w załączniku. To znaczy, że nie ma nowszej wersji, czy jakiś error systemowy i trzeba przeczekać, aż naprawią? 🙂 

aktualizacja_error.jpg

• 2596
  • 13915
  • 68

@alejak7 Skorzystaj ze wsparcia producenta, może oni mają nowsze oprogramowanie, jeśli masz logi systemowe z routera, to im podeślij 😎

• 5
  • 22
  • 0

Dzwoniłem na infolinię TCL, specjalisty od routerów nie było. W ogóle rzadko bywa 🙂 Będzie we wtorek w wigilię, a później jakoś po nowym roku dopiero 🙂

A konsultant od TV powiedział, że przy internecie mobilnym to standard i jak jest internet mobilny w domu, to takie restarty trzeba robić ... tylko, że nikt tego z Orange nie chciał potwierdzić. Pytałem też paru lepiej obeznanych znajomych i mówili, że pierwsze słyszą ... troche dom wariatów i zaczynam chodzić od ściany do ściany 😉 

Przywrócić do ustawień fabrycznych muszę jeszcze spróbować, ale muszę spytać człowieka, który organizował mi tu sieć, czy mogę to bez obaw zrobić, czy jakieś urządzenia mi wtedy siądą. 

• 2596
  • 13915
  • 68

@alejak7 Jeśli masz specyficzną konfigurację sieci, to ustawień fabrycznych nie przeprowadzaj, raz na dzień restart routera i tyle 😎