Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja routera TP Link Archer MR600 ze światłowodem Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2344
  • 8918
  • 33

Prawdopodobnie  @Samotnick wskazał rozwiązanie. Ale ono też jest niezależne od topologii Twojej sieci i sytuacji rodzinnej.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 42
  • 0

Skoro rozwiązanie było niezależne od tych kwestii, to nie rozumiem, po co były te pytania o topologię mojej sieci,  rozczulanie się nad moją sytuacją rodzinną i nawet powątpiewanie w legalność tego połączenia. Ale rozumiem, że niektórym od tego będzie lepiej. Sprawdzę i dam znać.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14424
  • 59233
  • 721

@jkl94  w specyfikacji nie widzę obsługi VLAN-ów, co niestety uniemożliwia podłączenie usług FTTH od Orange zamiast FB. Jako drugi za FB może być, bo ma port LAN/WAN trzeba ewentualnie tylko zmienić ustawienia LAN 

Edycja: po wpisie @Samotnick  i ja w emulatorze widzę VLAN, więc przyznaje rację koledze. Teoretycznie można. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2308
  • 11008
  • 92

@jkl94 https://www.tp-link.com/pl/support/faq/2719/

Przestaw w tryb routera bezprzewodowego z ewentualnym backupem do LTE. Bez VLANów, bez PPPoE. Więcej nie pomogę bez dostępu do urządzenia, emulator nie działa tak samo.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6600
  • 27031
  • 217

@jkl94napisał(-a)

...

Wie Pan jak mi pomóc czy będziemy się tak przekomarzali? 

Przyjacielu, Duchem Świętym nie jestem i nie wiem jaką masz konfigurację sieci. Bez tych informacji wszelka pomoc jest bardzo utrudniona, tym bardziej że na większość pytań odpowiadasz "nie wiem".

Technologia G.fast to albo koncentryk albo kabel telefoniczny, nic w tym co napisałeś nie wskazuje aby takowa była użyta, bo ani FB ani te Tplinki nie mają stosownych portów.

Można zgadywać (co koledzy uczynili), że tak naprawdę masz poprowadzoną skrętkę (kabel eternetowy) od FB do siebie, i do tego kabla podpięty drugi ruter. W takim wypadku czy to zadziała zależy w zasadzie tylko od poprawnej/kompatybilnej adresacji sieci na wszystkich ruterach. Jeśli na jednym działa a na drugim nie, to spróbuj skopiować adresy i inne ustawienia z poprzedniego rutera. Może być też tak, że "nadrzędny" ruter ma jakieś ograniczenia wpisane, które Cię odcinają. Trudo zgadnąć. Najprościej byłoby przełączyć ten drugi ruter w tryb AP, ale ten model raczej tego wprost nie umożliwia, musisz więc zwrócić uwagę na adresy i upewnić się że nie ma konfliktu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_IP

• 12
  • 42
  • 0

Ma Pan rację, faktycznie to nie jest koncentryk tylko kabel ethernetowy. Staram się jak mogę, żeby jak najdokładniej wszystko opisać, ale po prostu nie mam takiej wiedzy. Dziękuję wszystkim za merytoryczne odpowiedzi. Jeśli nie uda się z tym routerem, to jaki by Państwo polecali za ok. 300-500 zł? Obecnie w tym miejscu jest Archer C50.

• 2344
  • 8918
  • 33

@jkl94napisał(-a)

Obecnie w tym miejscu jest Archer C50.

i co mu dolega? Zepsuł się?

U nas nie ma panów ani państwa, to jest forum internetowe i zwracamy się do siebie na Ty -> https://stacja7.pl/styl-zycia/netykieta-na-czym-polega-savoir-vivre-w-internecie/

• 2344
  • 8918
  • 33

... ach, no i znowu mnie zmyliło, że wszystko teraz jest nazywane routerem, a Ty tak naprawdę potrzebujesz WiFi? Jeżeli już musisz, wyszukaj sobie tplink Deco X20 w wersji 1pack. Na Allegro jest w granicach 300zł.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6600
  • 27031
  • 217

@jkl94napisał(-a)

...

nie mam takiej wiedzy

...

W jaki sposób nabycie kolejnego urządzenia wpłynie na Twoją wiedzę? IMHO nadal nie będziesz wiedział jak go skonfigurować.

Pokaż konfigurację urządzeń o których piszesz, to podpowiemy na co zwrócić uwagę. Napisz czego właściwie oczekujesz od tego sprzętu, np. co ma być do niego podłaczone i jak?

Dostałeś już dość jednoznaczne (jak na fragmentaryczność informacji które przekazałeś) wskazówki, ale jedyne co zrobiłeś to za nie podziękowałeś. To oczywiście miłe, ale też irytujące. Nie wiemy czy je zastosowałeś czy nie i jaki ewentualnie był efekt.

To Ty oczekujesz pomocy. Im lepiej opiszesz co robisz, a czego nie robisz i co działa, a co nie działa, tym precyzyjniejszych i trafniejszych podpowiedzi możesz się spodziewać.

Powodzenia.

• 12
  • 42
  • 0

@pirenejCo jakiś czas traci połączenie po WiFi (po kablu tego nie ma) i chcę przetestować, czy z innym sprzętem nie będzie tego problemu.

@j131, Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że być może konfiguracja innego routera będzie mniej problematyczna i sobie z nią poradzę. Podziękowałem za wskazówki, bo nie miałem możliwości wcześniejszego sprawdzenia. Właśnie po to piszę na tym forum, żeby uzyskać informacje, bo zakładam, że w tym celu ta strona służy. Tak jak wspominałem, starałem się najlepiej jak potrafię precyzować, czego oczekuję.

Niemniej jednak, wygląda na to, że rozwiązanie od @Samotnick pomogło. Ogromne podziękowania. Temat uważam póki co za zamknięty.