- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Od dwóch lat używam internetu dostarczanego przez Orange świadłowodem. Mam ONT, do którego podłączyłem swój router TP-LINK Archer C7 z oryginalnym softem. Jednak zastanawiam się nad wgraniem OpenWrt na tym routerze ponieważ oryginalny soft jest z 23 września 2022, a ostatnia kompilacja OpenWrt jest z 3 czerwca 2023 i każda następna jest wydawana na bieżąco.
Jednak o ile w miarę łatwo ogarnąłem połączenie TP-LINK-a z oryginalnym oprogramowaniem do ONT to z OpenWrt mam problem. Czy ktoś ma jakieś screeny, w jaki sposób wykonać połączenie OpenWrt do ONT?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zacząłem grzebać w Google i znalazłem ciekawy link, w którym gość za pomocą screenów wszystko opisuje.
Teraz niestety nie mogę tego sprawdzić bo w domu wszyscy muszą nagle korzystać z internetu i nie dam rady zrobić tego w 15 minut.
Może jutro uda mi się wskoczyć w okienko bezinternetowe i przeklikam wszsytkie opcje 😀
Link: https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazania/321-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Konfiguracja OpenWrt pod światłowód Orange
Cześć @rychtar1, musisz mieć dane do logowania PPOE (login i hasło), które powinny być w umowie lub u konsultanta. Jeżeli je uzyskasz, ustawiasz VLAN 35 dla internetu i nawiązujesz połączenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rychtar1napisał(-a)z OpenWrt mam problem.
Pytanie na jakim etapie jesteś. Jaki masz błąd. Co już zrobiłeś. Konfiguracja może zależeć też od wersji OpenWrt jaką wgrałeś. Ale strzelę z odpowiedzią: https://eko.one.pl/?p=openwrt-dsa#definiowanevlanwnawan
Najlepsze polskie forum jakie znajdziesz odnośnie OpenWrt https://eko.one.pl/ i wszystkowiedzący Cezary.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedzi. Zrobiłem jak w linku opisane ale niestety nie działa mi internet. Przesyłam zrzut ekranu, na którym widać lepiej:
A poniżej zawartość pliku /etc/config/network:
config interface 'loopback' option device 'lo' option proto 'static' option ipaddr '127.0.0.1' option netmask '255.0.0.0' config globals 'globals' option ula_prefix 'fd18:72b0:a761::/48' config device option name 'br-lan' option type 'bridge' list ports 'eth0.1' config interface 'lan' option device 'br-lan' option proto 'static' option netmask '255.255.255.0' option ip6assign '60' option ipaddr '192.168.1.1' config device option name 'eth0.2' option macaddr '1c:3b:f3:4f:e8:a2' config interface 'wan' option device 'wan.35' option proto 'pppoe' option username 'XXXXXXXXXXX@neostrada.pl' option password 'YYYYYYYYYYY' option ipv6 'auto' option mtu '1508' config interface 'wan6' option device 'eth0.2' option proto 'dhcpv6' config switch option name 'switch0' option reset '1' option enable_vlan '1' config switch_vlan option device 'switch0' option vlan '1' option ports '2 3 4 5 0t' config switch_vlan option device 'switch0' option vlan '2' option ports '1 0t' config device option type '8021q' option ifname 'wan' option vid '35' option name 'wan.35'
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@rychtar1 żeby wykluczyć błąd autoryzacji wpisz parametry logowania rejestracja@neostrada.pl i hasło : rejestracja. Zobacz czy otrzymujesz publiczne IP i czy otworzysz stronę www.orange.pl
Jeśli nie, zmień pppoe ma cokolwiek innego co podstawi router np pppoa
I vcmux. Dużo kombinacji nie masz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie znam ani tego sprzętu ani oprogramowania, ale na logikę to nie może działać, bo nie ma odniesienia do sprzętu: wan.35 i wan odwołują się wzajemnie do siebie a któryś powinien być "przyczepiony" do fizycznego portu WAN - zapewne portu o indeksie 0. Nie widzę tego przypisania w Twojej konfiguracji. Tutaj możesz jedynie liczyć na takie "porady po omacku", lepiej spytaj na wspomnianym forum OpenWrt.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zacząłem grzebać w Google i znalazłem ciekawy link, w którym gość za pomocą screenów wszystko opisuje.
Teraz niestety nie mogę tego sprawdzić bo w domu wszyscy muszą nagle korzystać z internetu i nie dam rady zrobić tego w 15 minut.
Może jutro uda mi się wskoczyć w okienko bezinternetowe i przeklikam wszsytkie opcje 😀
Link: https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazania/321-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten tutorial wygląda nie tylko prosto, ale i wiarygodnie. Myślę że z tymi wskazówkami dasz radę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Link https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazania/321-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html okazał się prawidłowym rozwiązaniem.
Co prawda są minimalne różnice w wyglądzie formatek wynikające z numeru wersji, ale mimo wszystko da się to okiełznać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć.
Powiedz, jak to robiłeś? Mam OpenWRT na starym routerze Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition oraz login i hasło do neostrady. Ale nie mam bladego pojęcia gdzie i co wpisywać. Ten link co był podany z instrukcją nic nie pomógł, tam gość ma wszystko zupełnie inaczej.
Z góry dziękuję.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »