- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak podłączyć światłowód 2 Gb/s do switch-a, aby nie stracić prędkości?
@ketrasaArturnapisał(-a)@kiezmarski1 podziel więc tak stanowiska, aby były równomiernie ibciążone, 5 na jeden switch, 5 na drugi.
Można podłączyć zewnętrzny switch do FB więcej niż jednym przewodem, utworzyć VLANy dla każdego takiego połączenia i z poziomu switcha (nawet zdalnie) przepinać porty tak aby było równomierne obciążenie. Pomysł @agat13 z kolorami też jest ciekawy.
PS. Tak jak się domyślałem, można automatycznie przydzielać porty do VLANów https://www.arubanetworks.com/techdocs/AOS-CX/10.12/HTML/security_4100i-6000-6100/Content/Chp_Port_a...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szczerze dziękuję Wam wszystkim za rady ale rada o jakiś kolorach itp, to piszę jeszcze raz z całym szacunkiem dla pomysłu, w firmie jest niewykonalna, nikt nie ma czasu żeby codziennie rano robić jakieś przepinki itp. Bardzo chętnie poniosę dodatkowe koszty w orange, w sprzęcie, zatrudnię informatyka itp ale proszę o konkretne rady. Btw właśnie mój wpis zaczął sie od rozmowy z informatykiem, który przyszedł podłączyć mi i skonfigurować switch, ale nie był rozeznany w usługach orange. Podłączenie switcha dwoma kablami czyli tzw. agregacja portów jest zdaniem mojego informatyka niewykonalna bo fb nie da się do tego skonfigurować i może się tam coś zapętlać. Co to są te Vlany to nie wiem, przekażę informatykowi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najlepiej zostaw tak jak jest i kombinuj dopiero jak będą narzekania. Narzekania, znaczy się, dotyczące normalnej pracy, a nie wpatrywania się w speedtest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kiezmarski1 Pamiętasz może jaki to model przełącznika?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzewam, że to jest to:
TP-LINK - Przełącznik zarządzalny L2+ JetStream, 48 portów gigabitowych PoE+, 4 sloty SFP+ 10GE
w poniedziałek sprawdzę dokładnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kiezmarski1 VLANy bez problemu. Ich dynamiczna konfiguracja - nie wiem, nie znalazłem manuala.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick tworząc VLAN-Y chyba też dzieli się na użytkowników, a więc znów podział...może się mylę...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
instrukcja jest na stronie producenta, nie znalazłem nic o dynamicznych vlan, ale sprawdzę w pn czy na pewno mam ten model switch-a i potem jeszcze raz przejrzę instrukcję.
Na razie chyba najbardziej obiecujący jest pomysł z dodatkowym ruterem dual wan ponieważ wątpię czy jakiś powszechnie dostępny przęłącznik ma dynamiczny vlan poza tym pewnie by to stworzyło nowe problemy z adresowaniem drukarek, nas itp.
A jeśli nie to to czekamy na nowego fb.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)@Samotnick tworząc VLAN-Y chyba też dzieli się na użytkowników, a więc znów podział...może się mylę...
Dzieli, ale w tym wypadku podział będzie tylko na dużym switchu. W praktyce będzie to wyglądało jak dwa osobne przełączniki wpięte do FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kiezmarski1 Problemów z adresowaniem nie będzie. W warstwie trzeciej to ta sama podsieć. W przypadku dodatkowego routera trzeba się upewnić czy można ustawić drugi interfejs WAN na tę samą podsieć. Czy load balancer łyknie taką konfigurację. Do tego drugi NAT.