@kiezmarski1 usługa zakłada, że sumarycznie w jednym momencie na na przykład dwóch komputerach wpiętych oo kablu do gotowego switcha FB uzyskasz speedtest rzędu 1Gb/sek.
Czyli sumarycznie na WAN tego routera masz 2Gb/sek. Każdy z tych dwóch ma jakby swoją prędkość wynikająca z max prędkości switcha w FB
Tego nie przeskoczysz. Podłączysz więcej, każdy z nich otrzyma max 1Gb/sek, ale kosztem innych. Wszystkie razem będą miały do dyspozycji łącznie 2Gb/sek, ale żaden nie więcej niż 1
Takie zasady..
Jeśli masz środki, możesz wyszukać routera 2WAN-owego ze switchem 2,5Gb/sek i mającego możliwość łączenia transmisji na WAN ( czyli 2xLAN z FB) na wyjściu z niego nigdy nie osiągniesz 2Gb/sek ale zabawa jest
Pytanie dodatkowe, czy wszystkie komputery mają karty sieciowe większe niż Gigabitethernet? Czy switch sieciowy również???
Tylko po co to robić? Jeden komp wysyci pasmo
Sam widziałem ten sprzęt w testach w salonie, a więc za niedługo premiera
@kiezmarski1napisał(-a)mam w sieci 20 komputerów, 8 ruterów, 3 drukarki
i nie potrzebujesz do tego wszystkiego aż 2Gb. A zwłaszcza dla drukarek. A te "routery" to wifi, prawda?
@kiezmarski1napisał(-a)mam w sieci 20 komputerów, 8 ruterów, 3 drukarki, płacę dodatkowo za stały adres IP i nic mi Orange nie pomoże, czy to jest pewna wiadomość?
Podłącz do FB więcej niż jeden switch lub wykorzystaj dodatkową przepustowość na potrzeby sieci bezprzewodowej.
Nie ma znaczenia jak jest traktowany switch. Jest to urządzenie(a nie żaden rozdzielacz), Funbox ma porty 1Gb więc więcej nie wydusisz na pojedynczym połączeniu. Są switche z funkcją agregacji portów LACP, ale czy to zadziała? Spróbuj i podziel się na forum
Oki rozumiem, w takim razie czy można zastosować inny modem zamiast fb6.
@kiezmarski1 można, pod warunkiem, że masz ONT od operatora, ale nie koniecznie uda się osiągnąć 2 Gbit/s.
@kiezmarski1W Twoim przypadku nie i jest to odpowiedź ostateczna ze względów technicznych. To musi być funbox podłączony przez gniazdo optyczne
@ketrasaArturSprostuję- nie dla opcji 2Gb/sek. Orange nie ma ONT-ów z portami 2,5Gb/sek
@agat13 dzięki za sprostowanie.
@kiezmarski1 czyli nawet z ONT od operatora nie osiągniesz 2 Gbit/s ze względu na brak portu 2 Gbit/s w ONT.
@BORAXCiekawy pomysł, ale czy na switchu, na wejściu sygnał podany z tego samego switcha FB nie spowoduje konfliktu na 2 portach wejściowych? Czy jest tam na tyle separacja, aby połączyć równolegle 2 porty z jednego routera DHCP? Podpowiedz co sądzisz?
Router 2-WAN-owy chyba będzie pewniejszy...
Jest bardzo proste rozwiązanie.
Każdy z czterech portów routera FunBox 6 ma swoją maksymalną przepustowość 1 GBit/s. Należy podłączyć po jednym switchu do każdego portu, a do switchy kolejne urządzenia. Prędkości na każdym switchu to maksymalnie 1Gbit/s, ale jak będziemy mieli trzy switche podłączone do różnych portów, to możliwa jest kombinacja 1GBit/s plus 1Gbit/s plus 0.5Gbit/s.
U siebie w domu mam rozwiązane tak, że do dwóch portów mam dwa oddzielne switche 1Gbit/s.
Do każdego switcha podłączona jedna kostka (router AP) Router Mercusys Halo H80X.
Routery AP rozsyłają sygnał WiFi6 mając oddzielnie po 1Gbit/s transferu.
WiFi FunBox6 wyłączone.
A do switchy mam podłączone komputer i laptop (każdy do oddzielnego switcha) i jak zapuszczę równocześnie na obu urządzeniach speedtest.net, to na obu komputerach, w tym samym czasie, mam 950Mbit/s download i 310Mbit/s upload, czyli łącznie 1900MBit/s download i 620Mbit/s upload.
Sieć jest tak skonfigurowana, że np. telewizor i konsola jest na jednym switchu a komputery na innym switchu. Ściąganie gry na konsolę czy oglądanie streamingu na telewizorze nie zakłóca łącza na komputerach. Każdy sprzęt ma "swoje" 1GBit/s z oddzielnego portu w FunBox 6.