Nie można wyświetlić tego widżeta.

Internet Światłowodowy z własnym Routerem

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 30
  • 0

Dzień dobry,

jestem na etapie zamawiania usługi Internetu światłowodowego 1gb/s (ew. z telefonem) do domu. 

Zależy mi na tym, żeby móc korzystać z własnego routera. Proszę o informację jaki router/modem/ONT konfigurację urządzeń powinienem zamówić, żeby korzystanie z własnego routera było możliwe.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam Piotr.

18 ODPOW. 18

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14427
  • 59254
  • 722

@Piotr_B1 Jeśli myślisz o własnym routerze, to musi on obsługiwać VLAN-y (edit: na WAN), a koniecznością jest przy zamówieniu zgłoszenie konieczności zainstalowania zewnętrznego ONT koniecznie od operatora (z wolnej sprzedaży z rynku nie ruszy) i to w trakcie uruchomienia usługi-później nie domówisz-nie ma szans.

Nie odbieraj instalacji bez ONT-a. Modem FB i tak musisz wziąć, bo takie są reguły...

Z VoIP-em może być różnie, bo jeśli Twój router nie będzie miał bramki wbudowanej, to nic nie zrobisz (a nawet jeśli będzie miał, to konfiguracja z parametrami Orange może się nie udać)

Sugeruję używanie VoIP-a po konfiguracji na przykład na SIM-ce i smartfonie. Tu na forum jest obszerna informacja od @j131 jak to zrobić...

Ważne, abyś przemyślał zamówienie IPTV, bo i z tą konfiguracją na własnym routerze jest kłopot...

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 661
  • 2765
  • 15

@agat13  Większość routerów obsługuje VLAN. Tu chodzi o obsługę VLAN na WAN  + obsługa protokołu pppoe.

• 10
  • 30
  • 0

Dziękuję.

Mam na podorędziu m.in. Router cudy p5 - 

czy on się nada pod konfigurację z ONT?

• 14427
  • 59254
  • 722

@Piotr_B1 Sądząc po emulatorze powinien być ok P5 (cudy.com)

• 10
  • 30
  • 0

Dziękuję.

pytanie; czy ONT jest dodatkowo płatne? Czy mogę zamówić ONT bez funboxa, żeby nie ponosić comiesięcznych oplat.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2587
  • 13873
  • 68

ONT nie jest dodatkowo płatny, ale trzeba umotywować że jest niezbędny, FunBox musisz wziąć bo jest wymagany, ale można postawić własny router zamiast niego, bez usługi Orange TV większość routerów z wolnego rynku podejdzie, jakbyś już miał ONT to doradzimy jaki router kupić 😎

• 14427
  • 59254
  • 722

@Piotr_B1 ONT jest bezpłatny. Modem niestety musisz wziąć, choćbyś go do szafy miał schować 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6609
  • 27067
  • 217

@Piotr_B1napisał(-a)

...

Czy mogę zamówić ONT bez funboxa, żeby nie ponosić comiesięcznych oplat.

Nie. Opłaty za funboxa są obowiązkowe. Różne rzeczy można obejść, ale akurat tego nie. Ewentualnie indywidualnie może ci to sprzedawca "zrabatować", ale formalnie na fakturze taka pozycja zawsze będzie. Związku opłaty z ewentualnym otrzymaniem ONT nie ma żadnego.

No i ogólna cena za usługę oczywiście też jest ustalana indywidualnie (choć raczej na jakieś wielkie rabaty indywidualne nie ma co liczyć).

• 10
  • 30
  • 0

Cześć,

jestem już użytkownikiem Orange Światłowód z ONT, niestety mam trudności z konfiguracją routera, przeczytałem już chyba wszystkie poradniki, ale coś jest nie tak, przykład . Czy mógłbym prosić o wskazanie jaki jest błąd w konfiguracji, a może jest za mało opcji w routerze - model CUDY P5?

Zrzut ekranu 2024-12-17 o 20.40.03.png

W załączniku przesyłam aktualną konfiguracje, która nie działa.

Z góry bardzo dziękuję!🙂