Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Instalacja światłowodu

grzegorz38
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

Instalacja światłowodu

Witam,

w najbliższym czasie planuje instalację w technologii FTTH i powoli rozglądam się w tym temacie. Mam w zawiązku z tym kilka pytań, które chciałbym tu zadać, z nadzieję, że znajdę na nie odpowiedzi

orientacyjne urządzenia w sieci to:

• 3 laptopy
  • 2 Serwery NAS
  • 2 kamery do monitoringu
  • Sieciowe urządzenie wielofunkcyjne
  • TV + kino domowe + odtwarzacz sieciowy (parter)
  • TV (piętro) Multiroom???

Rozprowadzenie przewodów to trochę osobny temat, ale gdzieś poniżej pojawi się w pytaniach. 

Pytanie 1:

Funbox czy własny router? – Czytałem, ze to możliwe, ale posty miały trochę miesięcy a wszystko się zmienia…  Jeśli własny router to, co polecacie, żeby było kompatybilne jako zamiennik FB i nie miało problemów z wydajnością.

Pytanie 2:

Czy do każdego z portów LAN czy to w FB czy własnym routerze wykonalne będzie podpięcie zarządzanego przełącznika tj. po jednym przełączniku na gniazdo LAN? – tak, wiem pytanie wydaje się idiotyczne, ale nie ma głupich pytań J

Pytanie 3:

Jeśli tak, to jeden zarządzany przełącznik planuję przeznaczyć na obsługę TV (najlepiej obu, na parterze + kino domowe + odtwarzacz sieciowy i na piętrze – sam TV). Czytałem że TV idzie po odrębnym VLAN? Czy zatem „spięcie” tego wszystkiego do jednego przełącznika zarządzanego jest możliwe?

Pozdrawiam

G.

12 ODPOW. 12
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

Instalacja światłowodu

@grzegorz38 Ja radzę zostawić Funboxa. I tak musisz wynająć, bo tak jest skonstruowana usługa. IPTV na niezależnym routerze to wyzwanie. czasami się nie udaje. Podpinasz oba dekodery do dwóch portów LAN w routerze, a resztę urządzeń grupujesz na dwóch switchach powinno działać. Koniecznie po kablach Ethernet. Zaplanuj też instalację pod kamery lub rejestrator i Access pointy. 

A, dopiszę..jeśli planujesz jednak bawić się we własny router to koniecznie przy zamawianiu usługi i umówieniu monterów zaznacz z całą siłą, że chcesz przy instalacji otrzymać zewnętrzny ONT. Uprzedzę pytanie- inaczej nie zadziała

grzegorz38

Instalacja światłowodu

Ethernet będzie tu priorytetem, dlatego zapytałem i IPTV Bo doczytałem, że wcale to takie proste nie będzie, szczególnie gdybym się "uparł" na własny router (ale mnie kusi...) Twoje rozwiązanie ma niestety ten minus, że musiałbym rozdzielić TV od Internetu a nie ukrywam, że w pomieszczeniu chcę mieć po dwa przewodowy (jeden na zapas, przezorność taka )

agat13

Instalacja światłowodu

@grzegorz38 nie widzę przeciwwskazań aby na jednym chodził dekoder , a na drugim net..widzę natomiast plusy. Z doświadczenia wiem, że czasem na jednym switchu IPTV i zwykły net powodują pikselozę tv.

Zawsze zatem sugeruje to zaplanować i oddzielić, aby uniknąć kłopotów w przyszłości. Dwa eth w jedno miejsce, to dobry pomysł

grzegorz38

Instalacja światłowodu

Właśnie planuję, a co wiele głów to nie jedna

A wchodzi w grę takie rozwiązanie:

FB ->Switch a w nim lan1 dla TV na parterze, lan2 (ten sam switch) dla TV na piętrze + lan3 i lan4 jako backupy dla lan1 i lan2 przełączane w razie fakapów?

Wpis poddany edycji - Rafał

agat13

Instalacja światłowodu

@grzegorz38 to niezgodne z moją religią, ale możliwe do wykonania, pod warunkiem zastosowania switcha o lepszej wydajności. Niedawno na forum właśnie był omawiany problem dwóch dekoderów podłączonych do jednego switcha i on niestety nie wyrabiał...a jak dołożysz jeszcze backup dla netu..jak nic kłopoty...

grzegorz38

Instalacja światłowodu

@agat13 Pamiętasz może co to za switch?

Obecnie na kablówce użytkuje DGS-1100-08

Ten backup to dla IPTV a nie dla netu.

Switch (4 porty) podpięty pod pierwsze gniazdo lan w FB

lan1 - TV parter

lan2 - TV piętro

lan3 - TV parter - przepinany tylko w sytuacji padu przewodu - czyli mam nadzieje - NIGDY

lan4 - TV piętro - przepinany tylko w sytuacji padu przewodu - czyli mam nadzieje - NIGDY

Dla netu byłby oddzielny switch podpięty do drugiego gniazda lan w FB

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

Instalacja światłowodu

Wiadomość zawiera hiperłącze
grzegorz38

Instalacja światłowodu

Solidna dawka wiedzy

Idę ją przetrawić

Jak coś się mi wyklaruje, to narysuje schemat sieci

agat13

Instalacja światłowodu

@grzegorz38 E, aż tak nie szalej,..jak ułożysz kable wystarczy. Jak zrobisz to estetycznie, na gniazdach modułowych podwójnych to później patchcord tylko przepniesz i już. Kabla który jest rozszyty na gniazdku nie uszkodzisz, bo jest na stałe zamontowany...a patchcord zawsze nowy dokupisz...

Dzięki, @slav72 .....bo jakoś załatany jestem i nie miałem czasu szukać..

@grzegorz38 pamiętaj, że dobre planowanie to podstawa...mniej później bluźnisz. Pomyśl o szafie na ten bałagan...