- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox z wifi 7 - niska prędkość mimo BE200 i 320MHz
MAm już funboxa z rzekomym wifi 7. Patologia z ustawieniami.
Niestety i na "głównym" ssid mimo że ma WPA3 jak i tym dedykowanym dla wifi 7 na lapku z BE200 nie mogę dobić nawet do 1.9Gbps co było możliwe w kanale 160MHz w 5GHz jak i 6GHz na starym.
W funboxie z wifi 7 - pomijając że nie możemy sterować szerokością kanału - w 5GHz mamy tylko 80MHz!!!
W 6GHz niby jest SSID zarówno główne jak i to dedykowane z szerokością 320MHz, karta sieciowea BE zestawia się na rates powyżej 5Gbps - jednak wyniki nawet po lanie nie dobijają do 1.9 Gbps do internetu. Co ciekawe iperfem prze 16 wątkach wyciągnałem 2.6Gbps ale tylko w górę czyli laptop na 6ghz > komp stacjonarny po lan 10Gbps. W dół 1.6 Gbps.
W drugim kierunku za pomocą iperf3 wychodzi nawet 4Gbps przy 32 połączeniach (parametr -P 32).
Czyżby problem był z kierunkiem do internetu? Wszystkie speedtesty (nawet ten sam serwer co z kompa w lanie który pokazuje 8Gbps na speedtest.net do serwera Orange nie pokazuje więcej jak 1.6 Gbps).
To zasugerowało mi że może być problem z opcją "sterowanie pasmem". Jednak ta opcja prawidłowo wczytała się z backupu ustawień funboxa z wifi 6E. Po jej włączeniu mam nieco lepsze wyniki w speedtest przebijam lekko 2Gbps na SSID "zwykłym" ale z wymuszonym WPA3 i włączonym wifi 7
2.2 Gbps na SSID "dedykowanym" z wifi 7 również z wymuszonym WPA3 i włączonym wifi 7 w 6GHz @ 320MHz tx rates 3843/3843 Mbps na karcie BE200...
@Hesia13 temat nie jest rozwiązany, udało Ci się przebić 1.9Gbps lub 2.2Gbps na wifi istotnie?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niby jest kanał 320 MHz w 6GHz jak i 160 w 5GHz jednak nie idzie przebić 2Gbps do internetu. Po LAN - można - w górę.
Masakra, ograniczenie do 500 znaków. Zadam je tutaj prośba o przekazanie @Wojciech
1. Dlaczego eksperci Orange nie udzielają się tematach gdzie aktualni użytkownicy funboxów zgłaszają problemy/bugi?
2. Dlaczego na funboxie z wifi 7 wifi jest szybkie tylko w sieci lokalnej (3Gbps wysyłania 1.6 pobierania) a do internetu jest już tylko 1.9 Gbps jak na starym?
3. Kiedy Orange zacznie poprawiać bugi w firmware Funboxa?
4. Kto wymyślił obecne zarządzanie SSID w funboxie z wifi 7 i czy można je zrobić od nowa? To co tam się dzieje jest delikatnie mówiąc nieakceptowalne.
5. Czy funbox z wifi 7 obsługuje jednocześnie kanał 320MHz w 6GHz i kanał 160 w 5GHz? Czy jest możliwe MLO i między którymi pasmami?
6. Jaką wydajność powinniśmy oczekiwać na Intelu BE200 50cm od funboxa z wifi 7?
@Darek_FB10 rzucicie okiem? Możesz wyjaśnić jaka tajemnicza konfiguracja SSID lub innych funkcji pozwala uzyskać max wydajność? Sterowanie pasmem wyłączyłem ale nie wydaje się to wiele zmieniać. W starym funboxie mocno przyspieszało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Marcin_FB10 https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Funbox-10/Wi-Fi-7-w-sieci-lokalnej-jest-szybkie-na-Funboxie-10-ale-już... Twoja odpowiedź tutaj nie uwzględnia że sam Funbox po kablu na porcie 10Gb do internetu ma pełne 8Gbps. Problem jest tylko z NATowaniem z wifi z jakiegoś powodu. Do lanu (switching) jest te niecałe 4Gbps...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@gk2a6 Skąd w ogóle pomysł, że wifi jest jakoś inaczej NAT"owane? To tak nie działa...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niekoniecznie inaczej natowane ale złącze gdzie jest wpięta karta wifi może np. iść w inny sposób do CPU albo być jakieś wąskie gardło z tym powiązane.
Iperfem do LANu jest tyle co napisałem, speedtest.net jest 1.9Gbps (do tego samego serwera co gdy testuję z lanu na 10Gbps ethernecie jest całe 8/1). Oczywiście próbowałem też porównywać między kompem z lanu na 10Gbps a na wifi z BE200 inne serwery i wnioski zawsze te same.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ktoś tam pisał wcześniej, że 3800 Mbps wyciągnął w trybie dual. Na 3 zakresach byłoby pewnie troszkę lepiej... Powiedzmy.... 5000. Jak na wifi niezły wynik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu problem jest taki że rates zestawiają się na około 5Gbps a dalej prędkość jest taka sama jak na funboxie z wifi 6E i z kanałem 160MHz w jednym paśmie...
Tu mamy kanał 320MHz (już nie wspominam o ewentualnym MLO) a wydajność do internetu jest ta sama czyli ~1.9Gbps , ale po lan upload przebija 3 Gbps.... Jest to dla mnie niezrozumiałe. Oczywiście po kablu jest 8Gbps więc problem jest gdzieś wcześniej...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No jest to dziwne. Czemu nie przygrilowałeś eksperta na AMA tylko pozwoliłeś mu się zbyć?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bo zorganizowali AMA tak że każda odpowiedź to oddzielny temat który jest domyślnie ZAMKNIĘTY więc nie można na niego odpowiedzieć.
Na szczęście odezwał się jeden ekspert na priv ale dalej tak nie powinno być - po to jest społeczność żeby problem rozwiązywać raz a wszyscy klienci znajdując na społeczności mogli mieć info.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgoda co do meritum, i mam nadzieję że nie odpuścisz tematu, z pożytkiem dla wszystkich.
Co do sposobu organizacji AMA to jest on jaki jest, od lat taki sam. Obiektywnie ma to swoje wady ale i zalety. Polemizować mimo to się da. Tym akurat razem zaangażowanie ekspertów oceniam bardzo pozytywnie (na tle poprzednich AMA).
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »