- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox - praca bez restartu
A dlaczego niby używałem go niezgodnie z przeznaczeniem? Przecież tryb AP był normalnie dostępny w menu urządzenia. Byłem ciekawy, dlaczego tak agresywnie obcina pasmo i się dowiedziałem od Was, za co dziękuję... W domu nie mam nic, co mogłoby zakłócać 5ghz. Mikrotik sztywniutko trzyma 600/100.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow MT nie ma systemu zarządzania wifi takiego jak FB.
Wierz mi, są zakłócenia o których normalny użytkownik nie ma pojęcia, że mogą mieć wpływ na kanały wifi...
FB zareagował tak jak ma zapisane w algorytmie.
A tak mówiąc między nami bardzo bym prosił o screen z zakładki gdzie masz możliwość ustawienia całego routera w tryb AP tak jak to jest w innych routerach , za pomocą wyboru trybu pracy. Może i ja się czegoś dowiem o czym nie wiem??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Chyba, że ma jakąś opcje automatycznego restartu?
restartnąć powinieneś móc go z zewnątrz, dając wywołanie dające efekt kliknięcia na "uruchom ponownie". Mógłbym sprawdzić na swoim, ale jest gdzieś głęboko schowany w pudełku. Ogólnie chodzi o rozwiązanie w takich klimatach: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3347783.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Czym różni się tryb AP, tryb routera, czy wyłączenie DHCP i podłączenie do LAN (w kwestii WiFi, oczywiście)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teoretycznie niczym, ale w prawdziwym trybie AP urządzenie "wie że ma internet". Samo wpięcie się w LAN bez DHCP zadziała, ale router będzie wyświetlał "brak internetu". Jest to też upierdliwe, że niektóre urządzenia podłączone do takiego Funboxa będą wyświetlać "brak internetu" pomimo, że internet jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow To nie było pytanie do Ciebie. Kolega zarzucił Tobie, że używasz go niezgodnie z przeznaczeniem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick i tego się będę trzymał...można z "malucha" zrobić pług śnieżny ( widziałem, więc można) tylko czy producent zakładał takie jego użycie? Gdyby Orange zakładało taką opcję używania, byłby dodatkowy przycisk wyboru opcji AP dla klienta.
Reszta to umiejętności użytkownika zrobienia czegoś z niczego...dlatego czytając wątki nawet by mi do głowy nie przyszło, że ktoś wymyślił taką opcję ( tu plus dla @atlas_cudow , że zrobił testy), ale nie przewidział zaszytych opcji SMART dla wifi...
Operator poszedł dalej...wymyślił i wdrożył SWB sprzężony z FB nawet w zakresie SMART..
Szczerze, używanie FB nawet jako kosiarki ( jak ktoś umie skonfigurować) mnie ni ziębi, ni grzeje..tylko jak zawsze zadaję sobie pytanie: po co kombinować?
Tym bardziej, że wyjaśniliśmy w czym problem z rzekomą stabilnością działania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Zadam pytanie jeszcze raz: jakie ustawienia dotyczące WiFi są różne w zależności od trybu pracy urządzenia „typu router” jako router, AP czy używanie bez serwera DHCP?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick oczywiście, że żadne. Nie upieram się przy tym, że nie da rady ( co udowodnił @atlas_cudow ), ale przy tym, że producent nie założył takiego działania FB. Brak opcji w menu, brak opisu w instrukcji ( co w innych routerach występuje) Chodzi o porządek..
Tak naprawdę idzie o to, że jest opcja, ( też przyznam dość słabo opisana) która " utrudnia" działanie wi-fi i to nie tylko w opcji AP i to ja trzeba brać pod uwagę korzystając z sieci bezprzewodowej, a nie oceniać, że "wifi się pogarsza"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Agat, z cały szacunkiem, ale mylisz wiele rzeczy. Wifi zawsze działa w trybie AP. Żaden router nie działa inaczej. A inną sprawą jest to , czy przed AP jest routing czy nie. Taki Funbox czy inny "router" to po prostu zlepek kilku urządzeń, czyli zwykłe jest to switch, router, AP czasem jakiś modem.