- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
Mam pytanie do użytkowników przede wszystkim Funboxa 6, ale również Funboxa 3.0. Czy w routerze jest możliwość podglądu statystyk/parametrów linii światłowodowej? Chodzi przykładowo o parametry podobne lub znane z linii analogowych, np. SNR Margin.
Moje pytanie bierze się stąd, że te parametry ułatwiają mi diagnozę sprzętu. Miałem kiedyś problem z kartą sieciową komputera, która wpływała na pracę routera. Te parametry pozwoliły mi ustalić co było winowajcą.
Proszę o odpowiedź. Niezwykle ważna jest to dla mnie informacja.
P.S. Jeśli w Funboxie nie ma takich informacji to proszę o informację, czy w ONT takie coś jest.
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest możliwość podejrzenia poziomu nadawanego i odbieranego sygnału optycznego w menu Wsparcie -> Informacje systemowe -> FTTH.
Prawidłowe parametry to od -17 do -27dBm
Dodam, że tłumienia i SNR nie znajdziesz nigdzie, bo ich po prostu nie ma...to optyka, a nie łącze miedziane
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest możliwość podejrzenia poziomu nadawanego i odbieranego sygnału optycznego w menu Wsparcie -> Informacje systemowe -> FTTH.
Prawidłowe parametry to od -17 do -27dBm
Dodam, że tłumienia i SNR nie znajdziesz nigdzie, bo ich po prostu nie ma...to optyka, a nie łącze miedziane
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 oraz Funbox 3.0 - podgląd parametrów linii światłowodowej, tłumienie itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 oraz Funbox 3.0 - podgląd parametrów linii światłowodowej, tłumienie itd.
@slav72Dane zasłoń!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 dziękować za czujność 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam ponownie,
W zasadzie mam jeszcze pytanie do osób posiadających ONT od Orange. Czy tam jest również możliwość sprawdzenia parametrów optycznych światłowodu, tj. w Funboxie?
P.S. Nie wiem jeszcze jakie ONT dostanę, więc model nie ma tutaj znaczenia.
Pozdrawiam,
Piotr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94 nie słyszałem, aby z poziomu użytkownika można się było zalogować do ONT
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94 do ONT się nie zalogujesz, jedynie do FunBoxa/innego routera (na nich sprawdzasz parametry).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli wszystko już jasne, parametry linii światłowodowej normalny użytkownik sprawdzi tylko w Funbox. Przy okazji mam pytanie. W mojej starej stacjonarce, której się pozbyłem miałem wadliwą kartę sieciową i wpływała ona na pracę całego urządzenia (modemu) i pogarszała parametry linii analogowej (ówcześnie miałem Neostradę na liniach analogowych). Czy ktoś ma pojęcie dlaczego tak się działo? Aktualnie na innym sprzęcie też mam problemy z internetem i podejrzewam kartę sieciową. Jak mogę sprawdzić czy wszystko działa poprawnie? Chodzi o hardware, czyli kartę sieciową. Przykładowo mam problemy z jedną z podstron Allegro. Na innych kompach się uruchamia, a na tym nie działa. Problem tylko w Mozilli Firefox. Na innych przeglądarkach działa. Format, zerowanie dysku, aktualizacja BIOSU i oczywiście reinstalka systemu. Nic nie pomaga. Ktoś coś wie? Dla mnie temat zagadka.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »