- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 - drugi router za Funboxem (podwójny NAT), czy to dobry pomysł?
@Piotrek94 jeśli sieć gościnna po wi-fi, ma zablokowany dostęp do internetu, to zrozumiałe że urządzenia się nie widzą, nic w tym dziwnego, może to że po co taka sieć gościnna bez netu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mówiłem o intranecie, a nie internecie. Swoją drogą szukałem definicji co to oznacza i nie znalazłem odpowiedzi. Natomiast domniemam, że chodzi o dostęp do sieci LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Nie użyłbym tu kwantyfikatora "na żadnym". Pierwszy z brzegu Linksys tworzy sieć gościa z oddzielną adresacją.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94 Intranet definicja proszę bardzo Intranet – Wikipedia, wolna encyklopedia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94napisał(-a)Asus ma funkcję w której sieć wifi dla gości ma zablokowany dostęp do intranetu chociaż wykorzystujemy DHCP z puli routera. Czyli da się to zrobić, a kompy się nie widzą.
To już kwestia ustawień firewalla. Na Ubiquiti tworząc sieć gościnną można używać tego samego serwera DHCP (być w tej samej podsieci) ale już reguł firewalla pozwalają na wyjście tylko przez bramę i kilka innych wyjątków na DNS czy DHCP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oglądałem filmiki o podstawach sieci i czytałem o intranecie. Wychodzi na to, że to całkiem coś innego niż myślałem. Nie wiem co robi ta funkcja w Asusie, ale jest tam opcja do zaznaczenia zablokuj dostęp do intranetu przy konfiguracji guest network. Moim zdaniem tak nie powinno się to nazywać. Nie wiem też co ta funkcja konkretnie robi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick @agat13 mam prośbę do Panów bo wiem, że macie wiedzę większą ode mnie. Czy jeśli konfiguruję ten drugi router , który będzie podłączany do Funboxa, to czy mogę ustawić mu również adresy DNS od Orange? Czy te Orange'owskie DNS'y będą działały tylko z Funboxem? Korzystałem kiedyś z Googlowskoch u pprzedniego dostawcy, ale wolałbym te od Orange, tylko czy mogę je na pewno użyć?
Dzięki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94 możesz.. Wpisując na sztywno. Z tego co kojarzę, to przy ustawieniach DHCP na WAN, to z automatu modem jest pod stawiany jako adres DNS dla routera w kaskadzie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrek94Możesz wszystko. Jesteś Bogiem swojego LANu. Możesz nawet postawić własny serwer DNS i go używać. Jeśli nie wiesz jak i po co to znaczy że jest ci absolutnie wszystko jedno którego będą używały Twoje komputery. Chcesz używać DNSów Operatora? Wolna droga. Nie chce ci się sprawdzać adresów? Nie ma sprawy - FunBox też jest serwerem DNS, ustaw jego adres gdzie się tylko da jako adres serwera DNS i wszystko zadzieje się samo.
W głowę zachodzę po co Ty się chłopie tak starałeś o ten zewnętrzny ONT. Przecież gołym okiem widać że najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby gdyby technik spiął Ci FB6 ze światłowodem, skonfigurował i sobie poszedł. Wszystko by Ci działało i nie musiałbyś w kółko zadawać tych samych pytań. Męczysz się przy tym tak, że szczery żal mnie ogarnia ze współczucia.
Ale cóż, skoro musisz to pytaj.😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 jak wspominałem planuję remont i router będzie stał w innym miejscu. Po drugie to, że teraz jestem laikiem nie znaczy, że za rok tak będzie. A umowa jest na dłużej niż rok. Po drugie planuję Ubiquiti, gdy finansowo się u mnie unormuje.
Pozdrawiam,
Piotr