Funbox 6 a klimatyzacja i inne urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 7
  • 1

Cześć, 

Z powodu założenia światłowodu wymieniono mi Funbox 2 na Funbox 6. I pojawił się problem, bo o ile na Funboxie 2 nie było problemu z urządzeniami sterowanymi przez wi-fi, to na Funboxie 6 nie jestem w stanie połączyć się z klimatyzacją (aplikacja AcFreedom). Klimatyzator działa tylko na paśmie 2,4GHz, więc dla pewności wyłączyłem 5GHz, żeby się nic nie mieszało. Wyłączyłem też wi-fi 6, ale nic to nie dało i nadal nie mogę połączyć się z klimatyzacją. Inne urządzenia sterowane przez wi-fi, np. gniazdka dają się połączyć, a również obsługują tylko pasmo 2,4GHz. 

Czy jest jeszcze coś, co mógłbym zmienić w ustawieniach Funboxa, żeby jakoś połączyć się z klimatyzatorem? A jeśli nie, to czy dodatkowy router LAN mógłby rozwiązać sprawę? 

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 2
  • 7
  • 1

Dziękuję wszystkim za pomoc, ale zmiana WPA na WPA2, numerów kanałów, szerokości pasma, włączanie i wyłączanie wi-fi 6 nic nie dało. 

Okazało się, że problemem było domyślne hasło, które było za długie i klimatyzator nie mógł go najwidoczniej przyjąć. Zmiana hasła na krótsze rozwiązała sprawę

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 ODPOW. 5

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@lubiezime  spróbuj odłączyć inne urządzenia od wifi i zobacz, czy wtedy klimatyzacja się połączy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35102
  • 293

Pewnie chodzi o szyfrowanie.
Sprawdź u producenta jakie są wymagania protokołu i porównaj ze specyfikacją FB6.
WPA2 powinno sprawę załatwić.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@lubiezime  wyłącz wifi6 na 2,4 i zmień szyfrowanie ma wpa2 -psk na testy 

• 2
  • 7
  • 1

Dziękuję wszystkim za pomoc, ale zmiana WPA na WPA2, numerów kanałów, szerokości pasma, włączanie i wyłączanie wi-fi 6 nic nie dało. 

Okazało się, że problemem było domyślne hasło, które było za długie i klimatyzator nie mógł go najwidoczniej przyjąć. Zmiana hasła na krótsze rozwiązała sprawę

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35102
  • 293

Mimo wszystko zachowaj WPA2, IIRC FB6 nie dopuści WPA. A nawet gdyby, to lepiej nie używać czegoś co jest już od lat bezużyteczne. WPA jest dawno złamane i nie powinno się go stosować - równie dobrze można nie szyfrować komunikacji.