- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Z powodu założenia światłowodu wymieniono mi Funbox 2 na Funbox 6. I pojawił się problem, bo o ile na Funboxie 2 nie było problemu z urządzeniami sterowanymi przez wi-fi, to na Funboxie 6 nie jestem w stanie połączyć się z klimatyzacją (aplikacja AcFreedom). Klimatyzator działa tylko na paśmie 2,4GHz, więc dla pewności wyłączyłem 5GHz, żeby się nic nie mieszało. Wyłączyłem też wi-fi 6, ale nic to nie dało i nadal nie mogę połączyć się z klimatyzacją. Inne urządzenia sterowane przez wi-fi, np. gniazdka dają się połączyć, a również obsługują tylko pasmo 2,4GHz.
Czy jest jeszcze coś, co mógłbym zmienić w ustawieniach Funboxa, żeby jakoś połączyć się z klimatyzatorem? A jeśli nie, to czy dodatkowy router LAN mógłby rozwiązać sprawę?
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję wszystkim za pomoc, ale zmiana WPA na WPA2, numerów kanałów, szerokości pasma, włączanie i wyłączanie wi-fi 6 nic nie dało.
Okazało się, że problemem było domyślne hasło, które było za długie i klimatyzator nie mógł go najwidoczniej przyjąć. Zmiana hasła na krótsze rozwiązała sprawę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 a klimatyzacja i inne urządzenia
@lubiezime spróbuj odłączyć inne urządzenia od wifi i zobacz, czy wtedy klimatyzacja się połączy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdź u producenta jakie są wymagania protokołu i porównaj ze specyfikacją FB6.
WPA2 powinno sprawę załatwić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lubiezime wyłącz wifi6 na 2,4 i zmień szyfrowanie ma wpa2 -psk na testy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję wszystkim za pomoc, ale zmiana WPA na WPA2, numerów kanałów, szerokości pasma, włączanie i wyłączanie wi-fi 6 nic nie dało.
Okazało się, że problemem było domyślne hasło, które było za długie i klimatyzator nie mógł go najwidoczniej przyjąć. Zmiana hasła na krótsze rozwiązała sprawę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś