- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 - Wewnętrzny pomiar wysyłania nie działa.
No cześć.
Zacznę od tego że jestem świeżo po montażu światłowodu do którego dostałem Funboxa 6. Wiem że ten router ma wbudowany pomiar prędkości więc chciałem z niego skorzystać no i mój problem jest taki że w owym teście wykonuje się jedynie test pobierania, wysyłanie zawsze stoii na 0.0Mb/s. Próbowałem logować się do routera z kilku różnych urządzeń, zarówno z Wi-Fi jak i po kablu. Problem zawsze jest ten sam. Na koniec powiem jeszcze że pomiar przy użyciu stron takich jak speedtest.net czy speedtest.pl wychodzi normalnie i mierzona jest prędkość zarówno pobierania jak i wysyłania. Problem jest wyłącznie z wbudowanym w Funbox testem. Czy ktoś był by w stanie nakierować mnie co może być nie tak lub co mógłbym zrobić by to naprawić? Byłbym bardzo wdzięczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RKI_91 ze strony pro.speedtest.pl ściągnij programik że speedtestem, zainstaluj na kompie i to będzie w miarę prawidłowy odczyt, bo będzie pomijał przeglądarkę Oczywiście po kablu rób pomiary
Zadzwoń na infolinię jutro i poród o reset do fabryki z zachowaniem ustawień jeśli normalny reset nie pomoże
Informuj, bo to ciekawy przypadek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zaczekaj czas jakiś. Masz wersję oprogramowania FB z błędem, który został już poprawiony. Kiedy ruter się zaktualizuje, test będzie działał poprawnie. Nie masz wpływu na aktualizację, mozesz tylko cierpliwie czekać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wejdź na ten wewnętrzny speedtest, uruchom narzędzia developerskie w przeglądarce (F12), uruchom pomiar i zobacz co się dzieje w konsoli, a szczególnie co się dzieje (i czy coś się dzieje) w zakładce sieć przy uploadzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@toleknapisał(-a)Wejdź na ten wewnętrzny speedtest, uruchom narzędzia developerskie w przeglądarce (F12), uruchom pomiar i zobacz co się dzieje w konsoli, a szczególnie co się dzieje (i czy coś się dzieje) w zakładce sieć przy uploadzie.
Czemu miałoby się tam coś dziać? Test jest przeprowadzany miedzy ruterem a siecią, między przeglądarką a ruterem nic się nie dzieje. IMHO takie działanie do niczego nie doprowadzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Robiłem kilka resetów i restartów. To nie pomaga, dalej jest tak samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@RKI_91 jeśli masz opcję "Aktualizacja modemu Funbox" to uruchom.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut Pierwsze co sprawdziłem po resecie to czy nie ma aktualizacji. W Funboxie widziałem opcje od tego ale wyskakuje mi tam że mój Funbox nie wymaga aktualizacji.
@tolek Nic tam nie ma. Kilka zapytań z domyślnego IP routera.
@j131 Twoja odpowiedź najbardziej mnie zastanawia bo jeżeli faktycznie mam Funboxa z błędem to chyba jakiekolwiek dalsze kombinowanie jest bez sensu aczkolwiek... Sprawdzałem dostępność aktualizacji i wyskakuje że mój Funbox nie wymaga aktualizacji, no chyba że otrzymam owy update w jakimś późniejszym terminie tak jak mówisz. Aktualna wersja firmwareu który jest na tym Funboxsie to 03.04.13.17 a bynajmniej taka wyświetla się na ekranie logowania do routera. Przy okazji, tak z ciekawości - Skąd wiadomo że owy test wewnątrz Funboxa jest zepsuty? Ktoś tak miał już? To jakaś potwierdzona informacja?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na razie musi ci wystarczyć że ja tak uważam 😁. Nie kombinuj.
Mogę oczywiście nie mieć racji, historia zna takie przypadki. To akurat piszę na podstawie tego co tu na forum było zgłaszane, nie mam tego rutera i nie potwierdzę osobiście. Ale opcja wymuszania aktualizacji we wszystkich ruterach działa tak samo (tzn. nie działa w ogóle); to normalne i nie ma się co stresować.
Ten akurat błąd nie jest krytyczny, ani nawet ważny, bo łatwo sobie sprawdzisz na terminalu (komputerze, telefonie...) że wszystko (łącznie z wysyłaniem) działa normalnie. Zresztą nie wszystkie modele ruterów Orange w ogóle mają ten wbudowany test. Oprogramowanie ruterów miewa poważniejsze mankamenty, ale skoro wszystko ci działa, to nie będę straszył.