Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6.0 i sieć LAN


Poziom 35, Ekspert
  • 4196
  • 8528
  • 122

Funbox 6.0 i sieć LAN

@LeptusNapisałem o tej konieczności klasy 192.168.1.1 z tego tytułu, że o ile na LAN-ie może nie być problemów, o tyle podłączenie dekodera po wifi przy innej klasie adresowej stwarzało kiedyś problemy (nie wiem jak jest teraz-dawno tego nie robiłem). Dlatego pisząc na forum wolę propagować tezę, że 192.168.1.1 jest jedyną słuszną klasą, bo za chwilę mogą być zamieszczane posty, że nie działają dekodery po wifi....(czasem forumowicze się czymś zainteresują, wprowadzą w życie ze względów bezpieczeństwa i sami sobie wygenerują problem)

Temat znam, więc ostrzegam...


Poziom 19, Pasjonat
  • 55
  • 140
  • 1

Funbox 6.0 i sieć LAN

Router nie ma prawa blokować ci komunikacji pomiędzy maszynami. Sprawdź poleceniem nslookup czy DNS prawidłowo rozwiązuje nazwy urządzeń lokalnych. Z mojego doświadczenia już na FB3 ta funkcjonalność nie działała prawidłowo. Jak odłączysz FB to Windows używa LLMNR czyli rozwiązuje nazwy multicastowo, dlatego działa.


Poziom 22, Pasjonat
  • 553
  • 987
  • 10

Funbox 6.0 i sieć LAN


Dlatego pisząc na forum wolę propagować tezę, że 192.168.1.1 jest jedyną słuszną klasą,

192.168.1.1. to adres, nie klasa.

Co zaś do klasy, to ten sam adres może być w różnych klasach, w zależności od maski podsieci. Popularnym defaultem konsumenckim jest klasa C na podsieci 192.168.1.0/24. Ale adres 192.168.1.1 mieści się w zakresie wyznaczonym dla adresacji prywatnej, który jest równoważny całej klasie B: 192.168.0.0/16. I kto komu zabroni użyć tej podsieci (poza Funboksem, który zarezerwował sobie wyjątki w następujących trzech klasach C: 192.168.2.0/24, 192.168.50.0/24, 192.168.128.0/24) ?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podsie%C4%87#Klasy

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podsie%C4%87#Klasy

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-Funbox-6/LAN-10-0-0-0-8/m-p/251108

 

 


Poziom 35, Ekspert
  • 4196
  • 8528
  • 122

Funbox 6.0 i sieć LAN

@pirenej ok, napisałem nieprecyzyjnie..mój błąd. Wyjaśniłeś, dzięki. Nie zmienia to jednak faktu, że zmiana adresu bramy może zrodzić problemy


Poziom 22, Pasjonat
  • 553
  • 987
  • 10

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus, w Twoim zrzucie konfiguracji widać, że adres (statyczny?) Twojego switcha zawiera się w zakresie puli DHCP - wnoszę to z komentarza "Adres przełącznika", który wstawiłeś przy pozycji "początkowy adres IP" na stronie konfiguracji DHCP. Oznaczać to może, że dekoder któryś dostaje ten adres z DHCP i konfliktuje się ze switchem. Ogranicz pulę DHCP, np. na od 192.168.0.101. Więcej nie potrzeba, a jakąś rezerwę na adresy statyczne przecież mieć musisz.


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 5
  • 5
  • 0

Funbox 6.0 i sieć LAN

Chwilę nie odpisywałem ponieważ walczyłem ze "złośliwością rzeczy martwych", nadal bezskutecznie...!

 

@irek6311 Ustawienia fabryczne na Funboxie 6.0 przywrócone, bez zmian. Nadal brak komunikacji. Zawsze należy się zabezpieczyć. Najlepsze zabezpieczenia są te najprostsze jak wyłączenie dostępu zdalnego, bezwzględnie zmiana loginu i hasła na urządzeniach sieciowych oraz zmiana adresacji sieci. I tylko takie stosuję - zalecenia absolwenta informatyki AGH (kiedy jeszcze pracował w tym kraju...)

 

@CyberMycha Mapując po IP jest dokładnie ta sama sytuacja, wywala monit. Wcześniej już tego próbowałem. Pomijając fakt że agregacja portów LAN nie działa ponieważ mapuję tylko jeden adres IP i ograniczam się do 1 Gbps.

 

@Samotnick Masz rację router nie może blokować komunikacji i tym bardziej jest to dziwne. Polecenie nslookup prawidłowo odnajduje nazwy urządzeń:

nslookup.jpg

 

@pirenej Tak, zgadza się. Adres routera to 192.168.0.1 a switcha to 192.168.0.2. DHCP jest włączone tylko na routerze i to on nadaje adresy. Switch jedynie przekazuje dalej to co dostaje od routera. Dekodery są na adresach 192.168.0.6 i 192.168.0.7. (zdjęcie w poście powyżej) Nie ma konfliktu adresów IP. Adresy statyczne posiada jedynie router i switch, reszta to dynamiczne przydzielane przez router. Zostało to w ten sposób skonfigurowane 4 lata temu i działało do dziś. Przeżyło 2 operatorów i 4 różne routery (netia spot, tp-link, pentagram i funbox 3.0) i nigdy nie było problemów.

 

Tymczasowe rozwiązanie jakie udało mi się znaleźć to wypięcie Funboxa ze switcha na ok 30s i ponowne wpięcie. Sieć zaczyna wtedy działać poprawnie aż do momentu ponownego uruchomienia komputera. Po restarcie znów lipa. Jednocześnie śmieszne jak i żałosne...


Poziom 36, Guru *
  • 6166
  • 10856
  • 190

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus skoro chcesz być bezpieczny, to za FunBox postaw dobry router z VPN i zapora, wtedy sieć lokalna nie będzie widoczna z zewnątrz, to co robisz obecnie na niewiele się zda, podwójny NAT dopiero stanowi zabezpieczenie, coś masz nie tak ustawione na komputerze, lub karta sieciowa ma usterkę, stąd twoje problemy, ale tego zdalnie nie z diagnozuje, tak na koniec, jak ma być bezpiecznie, to bez wi-fi,  chyba że dom na uboczu z monitoringiem 😎


Poziom 22, Pasjonat
  • 553
  • 987
  • 10

Funbox 6.0 i sieć LAN


@Leptusnapisał(-a)

@pirenejTak, zgadza się. Adres routera to 192.168.0.1 a switcha to 192.168.0.2. DHCP jest włączone tylko na routerze i to on nadaje adresy. Switch jedynie przekazuje dalej to co dostaje od routera. Dekodery są na adresach 192.168.0.6 i 192.168.0.7.

 Zgadza się, poza tym, że musisz zmienić adres startowy puli DHCP z 192.168.0.2 na jakiś dalszy. Zrób to.


Poziom 9, Poszukiwacz
  • 5
  • 5
  • 0

Funbox 6.0 i sieć LAN

@irek6311Masz rację, nie ma sensu zabezpieczać sieci mieszkając w bloku i mieć włączone wi-fi. Dlatego mam je wyłączone a połączenia tylko po LAN-ie. Miałem wcześniej podwójny NAT ale zrezygnowałem z tego, były problemy z komunikacją. Mam kilka kart sieciowych i to też sprawdzałem. Co do ustawień Windowsa to zawsze istnieje takie ryzyko że coś jest nie tak. Wystarczy "głupia" aktualizacja Windowsa jak 2004 która powoduje problemy z odświeżaniem (dostępnością) zmapowanych dysków. I tylko restart kompa naprawia ten problem. Najdziwniejsze jest to że przed wymianą routera Funbox na nowszy wszystko działało poprawnie.

 

@pirenejZmieniłem adres początkowy sieci na 192.168.0.3 aby nie było konfliktów IP podłączonych urządzeń. A jednocześnie router jak i switch nie zawierał się w puli. Częściowo pomogło, niektóre urządzenia zaczęły się poprawnie komunikować ale nie wszystkie zmapowane dyski działają. Te nie działające zmapowałem po IP (porada @CyberMycha). Nie jest to idealne rozwiązanie ale działa. A to najważniejsze.

 

Co może powodować monit o niepoprawnym haśle przy próbie połączenia się z zmapowanym dyskiem na urządzeniu z Linuxem?

zgemma.jpg

Hasło jest poprawne, działa na 100% na innym kompie, wpisywane też jest poprawnie. Przez przeglądarkę tzw. webOs działa poprawnie. Przeszukałem googla sprawdziłem kilkanaście ustawień i nadal nic. Może ktoś miał podobny problem?

 

I oczywiście pozostaje problem switcha migającego jak choinka. Zaczyna świecić od momentu uruchomienia dekodera pilotem. Gdy jest na czuwaniu nic się nie dzieje.


Poziom 36, Guru *
  • 6166
  • 10856
  • 190

Funbox 6.0 i sieć LAN

@Leptus  Switch musi być nie byle jaki, by dwa dekodery obsłużyć, są takie ale drogie, 8 VIAN obsługują, wtedy to poprawnie działa i nie blokuje sieci/ portu łań, teraz nie dziw się że Switch miga jak choinka, obsługa vlan generuje spory ruch, jakby to po wi-fi szło, to kanał/pasmo było by zapchane, po łań jest trochę lepiej, dlatego dekodery lepiej po łań z FunBox obsługiwać, reszta Switch. 

Co do wi-fi w bloku, to jakbyś to silnie nie zabezpieczył, jest szansa że jakiś młodociany informatyk  spróbuje złamać hasło, dlatego w bloku jak masz cenne dane, wi-fi się wyłącza.