Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6.0 - dekoder Samsung ICU100 - błąd połączenia

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 49
  • 0

@agat13 @j131 @@

Przełączałem - nic to nie dało

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58423
  • 706

@karczok0  zepnij go innym kablem, na krótko i zobacz czy pobierze  IP  z routera w menu dekodera 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29503
  • 271

@karczok0 jak masz inny kabelek eth to połącz modem z dekoderem na próbę czy ten którego teraz używasz nie jest trafiony i mimo wszystko tak jak pisaliśmy wcześniej zrób zgłoszenie na infolinii. 

PS.

@karczok0 tak mi przyszło do głowy, ściągnij ze sklepu GP na smartfona apkę Mój FunBox sparuj ją z Twoim modemem i zrób diagnostykę z poziomu apki, zobaczysz co wyjdzie, ja stawiałbym na walniętego FunBoxa i być może problem na linii. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6336
  • 25879
  • 216

@karczok0napisał(-a)

@agat13 @j131 @@

Przełączałem - nic to nie dało

No to masz uszkodzony kabelek albo port dekodera. Albo kilka portów FB. Stawiam na kabelek.

• 8
  • 49
  • 0

Zgłosiłem problem do OPL.

Jednak nie jest problemem port w FB6.0, bo nie zweryfikowałem, ale inny z domowników dołożył w międzyczasie switch'a i kabel między switch'em i dekoderem się wypiął, ale... poprawiłem, łączy po kablu, ale i tak traci "kontakt" i się po wyłączeniu znów łączy przez kilka minut.

Już trochę teraz tracę pomysł.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14213
  • 58423
  • 706

@karczok0  wyłącz oszczędzanie energii  I usypianie przy nieaktywności. Skrócisz czas podnoszenia się  dekodera.  Zrobisz to w menu dekodera 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6336
  • 25879
  • 216

@karczok0 

Czyli, tak jak pisałem, kabelek.

Dodatkowo jest jeszcze switch na drodze multikastu. Może działać dobrze, może nie działać dobrze - zależy od jakości. Jeśli takie rzeczy domownicy robią we własnym zakresie, to i tak cud że cokolwiek działa. Nie masz co narzekać.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29503
  • 271

@j131napisał(-a)

@karczok0 

Czyli, tak jak pisałem, kabelek

Pisaliśmy... my (ja i @agat13  w sobotę), Ty wczoraj 😉

• 8
  • 49
  • 0

Jestem po wizycie technika. Z jakością sygnału był problem na dosyle. Naprawione, ale chwilę trwało. Podobno grubsza sprawa była.

Z tv jest nadal ten sam problem, ale będę kombinował z tym oszczędzaniem energii, bo świeci się na dekoderze dioda "eko" czy jakoś tak. Więc może faktycznie tu jest problem.

Ale co do switcha to chodziło bez jakichkolwiek problemów przez ok rok. Coś musiałem napsosic jak próbowałem kombinować w menu jak mi się po prostu chyba kabel wypiął.🙂

Będę jeszcze działał w tym zakresie, ale to w najbliższym czasie. Na razie mam chroniczny brak czasu, a wieczorem już się nie chce 🙁

Dostrzegam jak też mało z tego po prostu korzystam i może czas zrezygnować z tv.

• 8
  • 49
  • 0

Dziękuję za wsparcie!

Problem nr 1: rozwiązany przez techników

Problem nr 2: po restarcie dekodera zmienił się tryb na oszczędzanie energii - zmieniłem w menu i wszystko ok.🙂

Przy okazji mam jedno pytanie: czy współpraca fb6 + wzmacniacz sygnału może psuć siłę sygnału w niektórych, najmniej korzystnych pomieszczeniach?

Chodzi o to, że mam router na 1 piętrze, wzmacniacz na 2, a na parterze jest najgorzej. Czy jest możliwe, że będąc na parterze ściąga sygnał z 2 piętra? Może wystarczy je rozdzielić na dwa (nie wiem jak to profesjonalnie nazwać) sygnały?

Bo teraz jest jakby jedna sieć i się przełącza automatycznie.