Funbox 3 + Huawei B535 jako AP?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2158
  • 7741
  • 88

@Ljuboja92  B535 pewnie długo leżał to najlepiej zacząć od fizycznego restartu do ustawień fabrycznych.

Sieci DHCP funboxa i B535 mają różne adresacje

Jak jest karta SIM to najpierw rozłączamy połączenie GSM np. suwakiem na stronie zarządzania 192.168.8.1 (adres i hasła z naklejki na B535)

Praktycznie jak kabel z internetem podłączymy do portu WAN/LAN1 wszystko automatycznie skonfiguruje się.

Jak nie, to sieć Ethernet ustawiamy na automatyczny (jeśli karta SIM będzie wykorzystana przy awarii internetu z funboxa) lub na stałe wybieramy tryb połączenia - PPPoE dynamiczny IP.

Obecnie taki sposób preferuję.

Dawniej, gdy nie korzystałem z połączenia GSM (karty SIM), to wyłączałem DHCP w routerze GSM, i tylko na stałe po MAC-u wpisywałem adres przypisany dla B535 w źródle internetu, aby znać adres strony zarządzania.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 23
  • 0

Wyłączyłem DHCP, podłączyłem kabel pod WAN i nie działało. Podłączyłem ZTE T5400 i od razu działało. Pięknie pokrył cały dom zasięgiem, w miejscach gdzie zasięg FB nie docierał jest 20Mb/s, tam gdzie docierał ale z prędkościami do 15-20Mb/s teraz jest bliżej 100Mb/s. Polecam wszystkim. Problem rozwiązany. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@Samotnicknapisał(-a)

....

Wyłączasz DHCP, spinasz LANami ...

Przez WAN nie miało szans działać . Nikt tego nie sugerował.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 77
  • 246
  • 0

Lepiej wyłączyć serwer dhcp i podpiąć lanem. Wtedy omija natowanie i nie masz podwójnego nata. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Można powiedzieć "a nie mówiłem" :D. A tak serio, gdybyś zrobił tak jak sugerowałem, działałoby na pewno....

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 77
  • 246
  • 0

Tak nie ma żadnego znaczenia , bo można zrobić właśnie przezroczysty ap, czyli klient nie dostanie się do niego. Jakby nadawał dhcp, to co innego, ale dhcp jak się wyłączy, to dla klienta bez różnicy. Dostanie z głównego routera adresację.  

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@andhisRouter z wyłączonym DHCP nie jest przeźroczysty.  Interfejs przezroczysty nie będzie widoczny w sieci a taki router jak najbardziej będzie...

• 7
  • 23
  • 0

Ostatnie pytanko. Dziś podłączam ZTE T5400. Kabel z FB wpiąć do WAN czy LAN? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Jeśli FB jest skonfigurowany tak, żeby dostawał internet z portu eternetowego, to LAN. Jeśli FB jets skonfigurowany na połączenie przez wbudowany ONT, to wszystko jedno.
Serdecznie odradzam używanie FB jako li tylko WiFi AP. To jego najsłabsza strona.

• 7
  • 23
  • 0

Do FB leci Ethernet  od zewnętrznego ONT. ZTE ma służyć do rozsyłu WIFI bo ma o niebo lepszy zasięg. Zastanawia czy wejdę do jego panelu administracyjnego.