- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3 + Huawei B535 jako AP?
Wczoraj zainstalowałem teściom Funbox 3 do światłowodu 300Mb/s. Prędkości dobre jedynie w salonie, ponieważ nie ma ściany między nim a routerem. W innych pomieszczeniach prędkość po wifi spada do 8mb/s, w dwóch pokojach brak zasięgu. Rozdzielenie sieci na 2,4GHz i 5GHz nic nie pomogło. Jako, że zalega mi Huawei B535 mam pomysł zrobić z niego AP, bo pamiętam, że nieźle pokrywał dom. Czy jest taka możliwość?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Huawei B535 na pewno ma tryb router, więc go przełącz na Router i potem podłącz LAN z FB do WAN. Możliwe, że ma też tryb AP, ale nie pamiętam dokładnie....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawdopodobnie w B535 nie ma trybu AP. Możesz jednak wyłączyć w nim serwer DHCP i podłączyć z FB przez któryś z portów LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)Prawdopodobnie w B535 nie ma trybu AP. Możesz jednak wyłączyć w nim serwer DHCP i podłączyć z FB przez któryś z portów LAN.
Teoretycznie tak, ale na domyślnym trybie "Modem LTE" jeżeli tak zrobi, to urządzenie będzie twierdziło, że nie ma netu. Cały czas będzie migać czerwona dioda, a na niektórych telefonach będzie info, że dana sieć wi-fi nie ma dostępu do Internetu. Zatem trzeba go przełączyć w tryb "Router" (na 100% jest) lub AP - jeżeli jest dostępne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli przełączam B535 w tryb router, podłączam LAN z FB3 i to tyle? Sory ale pierwszy raz w życiu będę się w to bawił.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ljuboja92 AP z tego co wiem nie ma, ale łącząc przez kabel i wyłącznie DHCP wystarczy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ljuboja92napisał(-a)Czyli przełączam B535 w tryb router, podłączam LAN z FB3 i to tyle? Sory ale pierwszy raz w życiu będę się w to bawił.
To zależy..
Jeżeli chcesz uniknąć kłopotów to zrób tak:
1. Przełącz Hua na tryb router z DHCP
2. Zepnij oba urządzenia kablem LAN. W Funbox wepnij się w LAN. W Hua wepnij się w WAN.
3. Hua złapie IP z Funboxa i już... ( czasem potrzebny restart)
4. Będziesz mieć podwójny NAT, ale to w niczym nie przeszkadza.
5. Wyłączenie DHCP w tym routerze to proszenie się o kłopoty... Router nie będzie wiedział, że ma Net. i nowe urządzenia będą wywalać błąd, że dana sieć wifi nie ma sieci... Poza tym nie będziesz musiał pilnować adresacji IP. Wszystko zrobi się samo...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ljuboja92napisał(-a)Czyli przełączam B535 w tryb router, podłączam LAN z FB3 i to tyle? Sory ale pierwszy raz w życiu będę się w to bawił.
Wyłączasz DHCP, spinasz LANami i dla wygody ustawiasz takie same nazwy sieci WiFi i hasła na FB3 i B535.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick jak się upierasz, to napisz też o adresacji. Bo jak FB będzie miał na 192.168.1.1 i Hua tak samo to będzie śmiesznie... . Albo jeżeli w Hua będzie zupełnie inna podsieć to też nie zadziała...
- « Poprzedni
- Następny »