- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3 + Huawei B535 jako AP?
@Ljuboja92 B535 pewnie długo leżał to najlepiej zacząć od fizycznego restartu do ustawień fabrycznych.
Sieci DHCP funboxa i B535 mają różne adresacje
Jak jest karta SIM to najpierw rozłączamy połączenie GSM np. suwakiem na stronie zarządzania 192.168.8.1 (adres i hasła z naklejki na B535)
Praktycznie jak kabel z internetem podłączymy do portu WAN/LAN1 wszystko automatycznie skonfiguruje się.
Jak nie, to sieć Ethernet ustawiamy na automatyczny (jeśli karta SIM będzie wykorzystana przy awarii internetu z funboxa) lub na stałe wybieramy tryb połączenia - PPPoE dynamiczny IP.
Obecnie taki sposób preferuję.
Dawniej, gdy nie korzystałem z połączenia GSM (karty SIM), to wyłączałem DHCP w routerze GSM, i tylko na stałe po MAC-u wpisywałem adres przypisany dla B535 w źródle internetu, aby znać adres strony zarządzania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyłączyłem DHCP, podłączyłem kabel pod WAN i nie działało. Podłączyłem ZTE T5400 i od razu działało. Pięknie pokrył cały dom zasięgiem, w miejscach gdzie zasięg FB nie docierał jest 20Mb/s, tam gdzie docierał ale z prędkościami do 15-20Mb/s teraz jest bliżej 100Mb/s. Polecam wszystkim. Problem rozwiązany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)
....Wyłączasz DHCP, spinasz LANami ...
Przez WAN nie miało szans działać . Nikt tego nie sugerował.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Lepiej wyłączyć serwer dhcp i podpiąć lanem. Wtedy omija natowanie i nie masz podwójnego nata.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Można powiedzieć "a nie mówiłem" :D. A tak serio, gdybyś zrobił tak jak sugerowałem, działałoby na pewno....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak nie ma żadnego znaczenia , bo można zrobić właśnie przezroczysty ap, czyli klient nie dostanie się do niego. Jakby nadawał dhcp, to co innego, ale dhcp jak się wyłączy, to dla klienta bez różnicy. Dostanie z głównego routera adresację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@andhisRouter z wyłączonym DHCP nie jest przeźroczysty. Interfejs przezroczysty nie będzie widoczny w sieci a taki router jak najbardziej będzie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ostatnie pytanko. Dziś podłączam ZTE T5400. Kabel z FB wpiąć do WAN czy LAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Serdecznie odradzam używanie FB jako li tylko WiFi AP. To jego najsłabsza strona.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do FB leci Ethernet od zewnętrznego ONT. ZTE ma służyć do rozsyłu WIFI bo ma o niebo lepszy zasięg. Zastanawia czy wejdę do jego panelu administracyjnego.