Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 2/3 zwiększenie zasięgu Wifi

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 3
  • 0

Obecnie posiadam Neostrade Vdsl do 80mb. Chciałbym zwiększyć wifi aby sięgało mi do kamery garażowej. Posiadam Funboxa 2 któremu brakuje 2 ścian aby zasięg był w garażu. Co lepiej dołożyć AP i przenieść bliżej garaży czy może wymienić Router i też go przenieść bliżej garażu. W planach mam założenie światłowodu wtedy dostaje Funboxa 3. Czy ten AP który działa na Funboxie 2 zadziała na 3. To samo tyczy się wymiany routera czy ten do neo vds obsłuży mi w razie czego światłowód. I jeszcze jedno czy na światłowodzie zadziała mi Switch przełącznik Tenda S105

5 ODPOW. 5

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14222
  • 58454
  • 706

@przemas2244  router vdsl nie obsłuży Neostrady ftth. No, może jak ma wejście WAN z portem GB/sek i LAN taki sam. 

Poza tym musisz mieć zamówionego do ftth zewnętrznego ONTi brak IPTV od Orange, bo z tym przy obcym routerze jest sporo kłopotów

Co do AP polecam DAP1655 lub ewentualnie pożyczyć możesz SmartWifiBox od Orange, który obsłuży oba funboxy 

Zaletą SWB jest system SMART, który dynamicznie przełącza urządzenia między nadajnikami wifi.

Ja w domu mam to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/routery/router-tp-link-archer-ax1... w trybie AP i śmiga.......

Pytanie: masz jak ułożyć kabel ethernet od routera do punktu przeznaczonego dla AP?

Ten Tenisa ma porty fastethernet, czyli do 100Mb/sek. Nie podłączanym go do światłowodu, bo stracisz na prędkości netu 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2701
  • 11137
  • 108

Hej @przemas2244 

Tutaj masz poradnik Orange Czy wiesz, jak wzmocnić sygnał Wi-Fi? Podaje link: https://www.orange.pl/poradnik/twoj-internet/czy-wiesz-jak-wzmocnic-sygnal-wi-fi/

Jak zwiększyć zasięg Wi-Fi, jeśli masz internet od Orange i korzystasz z routera Funbox 6, FunBox 3.0 lub FunBox 2.0? Najlepszym rozwiązaniem jest urządzenie Smartbox Wi-Fi 6. To wzmacniacz sygnału Wi-Fi, który znacznie zwiększy Twój komfort korzystania z internetu bezprzewodowego.

Smartbox we współpracy z FunBox 2.0 działa jak zwykły wzmacniacz, ale już z modemem Funbox 6 i FunBox 3.0 tworzy inteligentny system, który automatycznie przełączy Twoje urządzenie na ten punkt dostępu (wzmacniacz lub router), który w danym momencie zapewnia lepszą transmisję danych.

Co więcej rozwiązanie to pozwala nie tylko korzystać z internetu bez ręcznego przełączania się ze wzmacniacza na router lub odwrotnie, ale także samo wybiera częstotliwość (2,4 GHz lub 5 GHz), która zaoferuje wyższą jakość połączenia z internetem.

Smarttbox Wi-Fi 6 obsługuje szybki standard Wi-Fi 6. Dzięki temu może Ci zapewnić bardzo wysokie prędkości przesyłu danych i lepszą wydajność pracy podłączonych do niego urządzeń. Najlepsze rezultaty zobaczysz w połączeniu z modemem Funbox 6.

Wzmacniacz Wi-Fi możesz zamontować tak, jak Ci wygodniej – postaw go na szafce, podłącz do gniazdka elektrycznego lub powieś na ścianie. Smartbox Wi-Fi 6 kosztuje 14,99zł miesiecznie. Tutaj masz link o nim https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#wifi-extender

Pozdrawiam 🙂

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2304
  • 8728
  • 33

za dużo tych rozważań o wzmacniaczach i uzależnień wifi, a światłowód, czy vdsl. Trzeba zainwestować w niezależny AP, a na duży dom w zestaw mesh i go mieć niezależnie od ewentualnych zmian technologii dostępowych, a więc i potencjalnie routera. A wifi w FB, jak za słabe, wyłączyć precz. Jak masz komputer czy kamerę, czy inne sprzęty, to ich wszystkich nie wymieniasz wraz ze zmianą np. z vdsl na światłowód, prawda? AP jest właśnie jednym z tych innych sprzętów, więc dobrze wybierz, żeby Ci starczył na lata.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2380
  • 13138
  • 63

Ja bym puścił kabel lan i tam gdzie zasięg obecnie słaby, postawił router z trybem punktu dostępu, wszelkie wzmacniacze te tanie to zmarnowana kasa, będzie światłowód to pewnie FunBix 6 dostaniesz, zasięg wifi ma dużo lepszy, więc nie ma co szastać kasą teraz, ale to moje zdanie 😎

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6352
  • 25959
  • 216

@przemas2244 

Normalnie staram się nie powtarzać postów kolegów, ale ponieważ tym razem dostałeś nieco rozbieżne rekomendacje, to pozwolę sobie expressis verbis napisać, że IMHO jedyną sensowną radą jest ta udzielona przez @pirenej. Potraktuj ją serio, a nie pożałujesz. Wszelkie inne zabiegi skończą się tak jak wiązanie buta dżdżownicą: może jako-tako i na jakiś czas będzie OK-ish, ale ostatecznie i tak sznurówki będzie trzeba kupić.