- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Funboxa 10 z WIFI 7. Na podłączonym do niego sprzęcie z WIFI 7 nie mogę uzyskać większej prędkości pobierania niż około 1.9 Gbps. Technologia WIFI 7 teoretycznie umożliwia przepustowość łącza do 30 Gbps. Na filmie publikowanym Orange chwali się download'em na poziomie 3.4 Gbps. Zastanawia mnie jak to osiągnąć gdyż znalazłem w zakładce "Informacje systemowe" ->Wi-Fi, że maksymalna prędkość dla Wi-Fi 5 GHz wynosi 1900 Mbit/s a co najciekawsze, że że maksymalna prędkość dla Wi-Fi 6 GHz wynosi także 1900 Mbit/s ! I pewnie dlatego nie mogę uzyskać większej prędkości pobierania niż te około 1.9 Gbps. Chciałem się zapytać eksperta z Orange czy jest to kwestia oprogramowania układowego Funboxa 10? Bo na pewno nie ograniczenia technologii WIFI 7. Jeżeli tak to czy i kiedy będzie aktualizacja która odblokuje potencjalne możliwości super technologii WIFI 7 i umożliwi szybsze pobieranie niż 1.9 Gbps przez WIFI na łączu 8Gbps.
Po co WIFI 7 jeżeli Funbox 10 z WIFI 6E też ma te same ograniczenia maksymalnej przepustowości do 1.9 Gbps?
Z pozdrowieniami
Grzegorz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przestaw od razu szyfrowanie z WPA2 na WPA3 - jest ono niezbędna dla prawidłowego działania WiFi na 6Ghz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 z wifi 7. Nie mogę osiągnąc więcej niż 1,9 Gbps.
Błędnie interpretujesz dane. Niesłusznie zakładasz, że maksymalne przepustowości dostępne w danej technologii będą dostępne zawsze. Tak nie jest. Bardzo wiele czynników wpływa na efektywną ostateczną prędkość. Nie masz nad tym większej kontroli, zresztą nikt nie ma.
BTW: w jakom celu chcesz osiągnąć więcej niż 1.9Gbps po WiFi i na jakim sprzęcie? Pytam z czystej ciekawości, bo to dość wygórowane oczekiwanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 z wifi 7. Nie mogę osiągnąć więcej niż 1,9 Gbps.
@Hesia13 wFB nic nie jest blokowane. Skoro technologia umożliwia, to nadajnik nadaje z taką przepustowością jak jest dla niego w danym miejscu największą.
Prędkość zależy w tym przypadku głównie od odbiornika i warto zweryfikować jego parametry,oczywiście producenci podają abstrakcyjne teoretyczne, prawie nigdy nieosiągalne w naturze.
Zerknij na parametry Twojego sprzętu, bo FB nadaje constans
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 z wifi 7. Nie mogę osiągnąć więcej niż 1,9 Gbps.
Zanim odpowiem, napisz na jakim urzadzeniu i w jaki sposób testujesz predkosc?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może jestem laikiem, proszę mi wybaczyć. Zdaję sobie sprawę, że maksymalne przepustowości nie będą osiągalne ale w tym przypadku rozmawiamy o przepustowości 15x mniejszej (1.9 Gbps) od maksymalnej (30 Gbps). Proszę mnie wyprowadzić z błędu ale ja tak to rozumiem, jeżeli dla Wifi 5 GHz i Wifi 6 GHz w Funboxie 10 z WIFI 7 jest napisane, że prędkość maksymalna jest 1900 Mbit/s to czy te WIFI 5 i 6 GHz mogą przepuścić "więcej" niż ta wartość maksymalna 1900 Mbit/s? I to jest kluczowe pytanie ode mnie!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I tu nastała wymowna cisza, pytacie mnie o sprzęt i technologię testowania.
Ja zadaję proste pytanie jeżeli w Funbox 10 z wifi 6E prędkości maksymalne dla 5 GHz i 6 GHz wynoszą tyle samo 1900 Mbit/s, w Funboxie 10 z wifi 7 także dla obu zakresów 5 i 6 GHz 1900 Mbit/s to czy może on przepuścić więcej po wifi niż te 1.9 Gbps?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczytałem sobie o tym, czyli dla częstotliwości np. 6GHz z ograniczeniem do 1.9 Gbit/s może przesłać, korzystając z kilku pasm zwiększając finalnie prędkość przesyłania powyżej 1.9 Gbps?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widzę tu Ekspertów, którzy wypowiadali się w poście. Na moje proste pytanie czy da się uzyskać większą prędkość przesyłania na Funboxie 10 z wifi 7 jeżeli w zakładce Informacje systemowe-> wifi dla obu częstotliwości 5 i 6 GHz widnieje nota o maksymalnej przepustowości 1900 Gbit/s, nie uzyskałem od nikogo jasnej odpowiedzi!!!
Tak da się uzyskać lub nie nie da się uzyskać nic powyżej 1.9 Gbps!
Padły tylko pytania i zero odpowiedzi? W związku z powyższym albo moje pytanie nie było takie proste jak mnie, laikowi się wydawało albo jest to "zasłona milczenia", bo jeżeli nie da się w tym momencie uzyskać nic powyżej 1.9 Gbps po WIFI to co za różnica czy mamy FB10 z wifi 6E czy mamy FB10 z wifi 7 w aspekcie przepustowości łącza. Jeżeli mam rację i jest to kwestia oprogramowania układowego to myślę, że należałoby popracować nad nową jego wersją, która odblokowywała by możliwości przepustowości WIFI 7. Bo pytanie po co mi szybciej niż 1.9 Gbps na łączu, które jest 8 Gbps a technologia WIFI 7 daje spore możliwości jest po prostu....
Proszę jeszcze raz, jako laikowi, odpowiedzieć jasno czy się da wygenerować prędkość download'u na Funbox 10 z wifi 7 powyżej tej maksymalnej 1.9 Gbps?
p.s. I już nie będę męczył drogich Użytkowników w tej kwestii.
Pozdrawiam serdecznie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Hesia13 Troszkę wyluzuj. Po 1 musisz odróżnić max przepustowość od max prędkości. Po 2, na tzw "link" mają wpływ 3 rzeczy. 1 Router, 2 urzędzie po drugiej stronie, czyli np telefon, 3 jak daleko jesteś od routera + czy nic nie zakłóca sygnału.
I jeżeli linkujesz się na WIFi 7 to , to co widzisz, czyli 1900 to jest max prędkość. Wydaję mi się, że sam router może max 3600 wyciągnąć na BE, czyli twój telefon, komp, czy co tam masz po prostu nie wyrabia.
- « Poprzedni
- Następny »