Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 z wifi 7. Nie mogę osiągnąć więcej niż 1,9 Gbps.

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 31
  • 0

Funbox 10 z wifi 7. Nie mogę osiągnąc więcej niż 1,9 Gbps.

Dzięki i to jest konkretna odpowiedź! Mój telefon to Xiaomi 14T pro i może być tak kolega napisał. Pytanie czy komuś się udało na tym FB10 z wifi 7 wyciągnąć coś więcej niż koło te 1.9 Gbps po wifi? Dzięki za odpowiedź.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1046
  • 4287
  • 19

Wg specyfikacji Twój telefon ma wifi 7, ale dual band, czyli linkujesz się max na 5Ghz.

• 10
  • 31
  • 0

To już wszystko jasne, dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 190
  • 694
  • 4

@atlas_cudow  Niekoniecznie na 5Ghz. Dual band oznacza zestawianie linku na dwóch częstotliwościach - może to być w przypadku tego telefonu 5Ghz i 6Ghz. Dopiero też MLO oznaczać będzie że dane na tych dwóch częstotliwościach mogą być przesyłane jednocześnie.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2456
  • 11733
  • 99

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1046
  • 4287
  • 19

@the_woocashW specyfikacji jest napisane wifi 2.4 i 5Ghz. Ciężko się będzie połączyć na 6ghz 🙂

Edycja: z tego co widzę ten model występuje w kilku wariantach. Są wersje 6E a i są wersje BE.  

• 10
  • 31
  • 0

Mam włączone MLO w telefonie, mam znaczek wifi 7+, u mnie wyciąga około 2Gbps down/ 1Gbps upload'u, w piku bywa czasem więcej. Fakt nie sprawdziłem, że mam dual band i tu sprawa się rozwiązała. Chyba trzeba się cieszyć z takich osiągów:) Pozdrawiam Kolegów, dzięki jeszcze raz!!!

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 190
  • 694
  • 4

@atlas_cudow może czytamy inną speckę, bo w tej którą czytam jest też 6Ghz:

https://www.notebookcheck.pl/Xiaomi-14T-Pro.901150.0.html

https://www.mgsm.pl/pl/katalog/xiaomi/14t-pro/

Tak czy siak @Hesia13 jeśli oczekujesz prawidłowej odpowiedzi, a nie odpowiedzi na poziomie konsultantów Orange z infolinii, musisz przekazać więcej informacji niż te, od których zacząłeś/zaczęłaś temat. Nie ma co się oburzać że zadajemy pytania, bo od odpowiedzi na nie, zależy odpowiedź na Twoje oryginalne pytanie. 
W celu zorientowania się w maksymalnej prędkości urządzeń ale i Twojego urządzenia, dla maksymalnych prędkości o których piszesz potrzeba konkretnego sprzętu, z wsparciem konkretnych technologii, "czystego" powietrza, szerokiego kanału itp itd.

Polecam kalkulator praktyczny: https://wifi.ui.com/ ale i teoretyczny: https://www.rfwireless-world.com/calculators/WiFi7-802-11be-data-rate-throughput-calculator.html

W praktyce obecnie istnieje jeden kanał 320Mhz, a to jego wykorzystanie da największy przyrost prędkości vs obecnych kanałów 160Mhz w Wifi6E. Jako, że niewiele urządzeń jest go w stanie użyć, w praktyce, obecnie, nie należy się spodziewać znaczących przyrostów prędkości vs WiFi 6E.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 77
  • 0

Też z chęcią się dowiem, czy FB10 (ver. Wi-Fi 7) umożliwia transfer plików z szybkością transmisji ponad 1900 Mbps?

U mnie w panelu konfiguracji FB10 (ver. Wi-Fi 6E) jest informacja o "Maksymalnej prędkości".

ZakupyMM_0-1738864276159.png

Nie wiem czyj to wymysł z tą "prędkością" i jej wartością "1900 Mbit/s", ale tym kompletnie bym się nie sugerował.

Sam FB10 (ver. Wi-Fi 6E) podaje szybkość swojego interfejsu wynoszącą 4804 Mbps i jest to szybkość linku jaki może zestawić w konfiguracji 4x4 anteny. Maksymalne szybkości transmisji w protokole UDP (realne użytkowanie np. speedtest) dla takiego linku powinny przekraczać 3000 Mbps. W najbliższym czasie postaram się wrzucić jakiś test z połączenia FB10 z klientem Wi-Fi 6 4x4.

W przypadku FB10 (ver. Wi-Fi 7) Orange nie podaje szczegółów technicznych, a sam nie mam jak sprawdzić, bo nie mam takiego urządzenia. Spodziewam się, że siedzi tam karta w standardzie BE11000 (anteny 4x4 z pasmem 320 MHz), jeżeli tak, to ma następujące możliwości:

Przykładowe konfiguracje Wi-Fi 6E:

- połączenie z starszym telefonem/laptopem Wi-Fi 6 (anteny 2x2, częstotliwość 5 GHz, 80 MHz pasmo) szybkość linku 1200 Mbps, realny transfer około 950 Mbps,

- połączenie z nowszym telefonem/laptopem Wi-Fi 6E (anteny 2x2, częstotliwość 6 GHz, 160 Pasmo), szybkość linku 2400 Mbps, realny transfer około 1900 Mbps,

- połączenie ze starszym urządzeniem typu Mesh Wi-Fi 6 (anteny 4x4, częstotliwość 5 GHz, 80 MHz pasmo) szybkość linku 2400 Mbps, realny transfer około 1900 Mbps,

- połączenie z nowszym urządzeniem typu Mesh Wi-Fi 6E (anteny 4x4, częstotliwość 6 GHz, 160 MHz pasmo) szybkość linku 4804 Mbps, realny transfer około 3800 Mbps,

Przykładowa konfiguracja Wi-Fi 7:

- połączenie z najnowszym telefonem/laptopem Wi-Fi 7 (anteny 2x2, częstotliwość 6 GHz, 320 MHz Pasmo), szybkość linku 5.8 Gbps, realny transfer około 3900 Mbps,

MLO w większości przypadków w realnych testach generuje mniejsze transfery, niż jedno ciągłe pasmo 320 MHz na częstotliwości 6 GHz.

Podsumowując też chciałbym wiedzieć ile wyciąga najnowszy FB10 w Wi-Fi 7. Przypuszczam, że z najnowszymi klientami powinien przekroczyć barierę 3000 Mbps w konfiguracji 2x2 anteny, dla systemów Mesh może nawet być to ponad 4000 Mbps.

Jeżeli dysponujesz telefonem z androidem z Wi-Fi 6E lub 7, w aplikacji WiFiman możesz zobaczyć jakie wartości rozgłasza rzeczywiście twój FB10 Wi-Fi 7.

W moim przypadku dl FB10 Wi-Fi 6E wygląda to tak:

ZakupyMM_2-1738866322374.png

Kluczowa jest tu wartość PHY Speed Capability, która na FB10 Wi-Fi 7 powinna przekraczać 11 000 Mbps.

• 10
  • 31
  • 0

1000032458.jpg

 Ostatni wpis dał mi do myślenia i przypomniałem sobie, że instalowałem WIFImana i tu screen, z którego wynika, że mam połączenie z 6 GHz i pasmem 320 MHz. Jak wrócę do domu to ogarnę temat z PHY.