Dzięki i to jest konkretna odpowiedź! Mój telefon to Xiaomi 14T pro i może być tak kolega napisał. Pytanie czy komuś się udało na tym FB10 z wifi 7 wyciągnąć coś więcej niż koło te 1.9 Gbps po wifi? Dzięki za odpowiedź.
Wg specyfikacji Twój telefon ma wifi 7, ale dual band, czyli linkujesz się max na 5Ghz.
To już wszystko jasne, dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
@atlas_cudow Niekoniecznie na 5Ghz. Dual band oznacza zestawianie linku na dwóch częstotliwościach - może to być w przypadku tego telefonu 5Ghz i 6Ghz. Dopiero też MLO oznaczać będzie że dane na tych dwóch częstotliwościach mogą być przesyłane jednocześnie.
@the_woocashW specyfikacji jest napisane wifi 2.4 i 5Ghz. Ciężko się będzie połączyć na 6ghz
Edycja: z tego co widzę ten model występuje w kilku wariantach. Są wersje 6E a i są wersje BE.
Mam włączone MLO w telefonie, mam znaczek wifi 7+, u mnie wyciąga około 2Gbps down/ 1Gbps upload'u, w piku bywa czasem więcej. Fakt nie sprawdziłem, że mam dual band i tu sprawa się rozwiązała. Chyba trzeba się cieszyć z takich osiągów
Pozdrawiam Kolegów, dzięki jeszcze raz!!!
@atlas_cudow może czytamy inną speckę, bo w tej którą czytam jest też 6Ghz:
https://www.notebookcheck.pl/Xiaomi-14T-Pro.901150.0.html
https://www.mgsm.pl/pl/katalog/xiaomi/14t-pro/
Tak czy siak @Hesia13 jeśli oczekujesz prawidłowej odpowiedzi, a nie odpowiedzi na poziomie konsultantów Orange z infolinii, musisz przekazać więcej informacji niż te, od których zacząłeś/zaczęłaś temat. Nie ma co się oburzać że zadajemy pytania, bo od odpowiedzi na nie, zależy odpowiedź na Twoje oryginalne pytanie.
W celu zorientowania się w maksymalnej prędkości urządzeń ale i Twojego urządzenia, dla maksymalnych prędkości o których piszesz potrzeba konkretnego sprzętu, z wsparciem konkretnych technologii, "czystego" powietrza, szerokiego kanału itp itd.
Polecam kalkulator praktyczny: https://wifi.ui.com/ ale i teoretyczny: https://www.rfwireless-world.com/calculators/WiFi7-802-11be-data-rate-throughput-calculator.html
W praktyce obecnie istnieje jeden kanał 320Mhz, a to jego wykorzystanie da największy przyrost prędkości vs obecnych kanałów 160Mhz w Wifi6E. Jako, że niewiele urządzeń jest go w stanie użyć, w praktyce, obecnie, nie należy się spodziewać znaczących przyrostów prędkości vs WiFi 6E.
Też z chęcią się dowiem, czy FB10 (ver. Wi-Fi 7) umożliwia transfer plików z szybkością transmisji ponad 1900 Mbps?
U mnie w panelu konfiguracji FB10 (ver. Wi-Fi 6E) jest informacja o "Maksymalnej prędkości".
Nie wiem czyj to wymysł z tą "prędkością" i jej wartością "1900 Mbit/s", ale tym kompletnie bym się nie sugerował.
Sam FB10 (ver. Wi-Fi 6E) podaje szybkość swojego interfejsu wynoszącą 4804 Mbps i jest to szybkość linku jaki może zestawić w konfiguracji 4x4 anteny. Maksymalne szybkości transmisji w protokole UDP (realne użytkowanie np. speedtest) dla takiego linku powinny przekraczać 3000 Mbps. W najbliższym czasie postaram się wrzucić jakiś test z połączenia FB10 z klientem Wi-Fi 6 4x4.
W przypadku FB10 (ver. Wi-Fi 7) Orange nie podaje szczegółów technicznych, a sam nie mam jak sprawdzić, bo nie mam takiego urządzenia. Spodziewam się, że siedzi tam karta w standardzie BE11000 (anteny 4x4 z pasmem 320 MHz), jeżeli tak, to ma następujące możliwości:
Przykładowe konfiguracje Wi-Fi 6E:
- połączenie z starszym telefonem/laptopem Wi-Fi 6 (anteny 2x2, częstotliwość 5 GHz, 80 MHz pasmo) szybkość linku 1200 Mbps, realny transfer około 950 Mbps,
- połączenie z nowszym telefonem/laptopem Wi-Fi 6E (anteny 2x2, częstotliwość 6 GHz, 160 Pasmo), szybkość linku 2400 Mbps, realny transfer około 1900 Mbps,
- połączenie ze starszym urządzeniem typu Mesh Wi-Fi 6 (anteny 4x4, częstotliwość 5 GHz, 80 MHz pasmo) szybkość linku 2400 Mbps, realny transfer około 1900 Mbps,
- połączenie z nowszym urządzeniem typu Mesh Wi-Fi 6E (anteny 4x4, częstotliwość 6 GHz, 160 MHz pasmo) szybkość linku 4804 Mbps, realny transfer około 3800 Mbps,
Przykładowa konfiguracja Wi-Fi 7:
- połączenie z najnowszym telefonem/laptopem Wi-Fi 7 (anteny 2x2, częstotliwość 6 GHz, 320 MHz Pasmo), szybkość linku 5.8 Gbps, realny transfer około 3900 Mbps,
MLO w większości przypadków w realnych testach generuje mniejsze transfery, niż jedno ciągłe pasmo 320 MHz na częstotliwości 6 GHz.
Podsumowując też chciałbym wiedzieć ile wyciąga najnowszy FB10 w Wi-Fi 7. Przypuszczam, że z najnowszymi klientami powinien przekroczyć barierę 3000 Mbps w konfiguracji 2x2 anteny, dla systemów Mesh może nawet być to ponad 4000 Mbps.
Jeżeli dysponujesz telefonem z androidem z Wi-Fi 6E lub 7, w aplikacji WiFiman możesz zobaczyć jakie wartości rozgłasza rzeczywiście twój FB10 Wi-Fi 7.
W moim przypadku dl FB10 Wi-Fi 6E wygląda to tak:
Kluczowa jest tu wartość PHY Speed Capability, która na FB10 Wi-Fi 7 powinna przekraczać 11 000 Mbps.
Ostatni wpis dał mi do myślenia i przypomniałem sobie, że instalowałem WIFImana i tu screen, z którego wynika, że mam połączenie z 6 GHz i pasmem 320 MHz. Jak wrócę do domu to ogarnę temat z PHY.