Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 automatyczny tryb uśpienia dla Wi-Fi 6 GHz

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6610
  • 27077
  • 217

@keiw72napisał(-a)

Ten manual masz na myśli? 😀

https://dokumenty.orange.pl/bw/dokumenty/20155/0/120966/8c95b47e-91d9-4a4f-995d-846ca49758ed

🤣🤣

Nie, to jest tylko instrukcja instalacji. Mam na myśli instrukcję obsługi, normalnie dołączaną do każdego sprzętu. Czyżby do tego skomplikowanego modemu z wieloma funkcjonalnościami nie dołączono dokumentacji? Jesteś pewien że nic ci nie wypadło z pudełka? Może instalator zabrał? 🤔

A serio to jest jakiś skandal.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 50
  • 0

Oczywiście, że wypadło 😉

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 126
  • 0

Potwierdzam, funbox 10 sam sobie wyłącza pasmo 6GHz i trzeba ponownie wchodzić do panelu żeby je włączyć, a nie o to chyba w tym chodzi. Pozostaje tylko czekać na jakiś update. Jest sporo do poprawy krótko mówiąc... Na dobry początek wywaliłbym wszystkie tryby eco albo przynajmniej dał możliwość ich całkowitego wyłączenia. Wierzę, że gdzieś w serwerowniach optymalizacja zużycia energii ma sens, ale w urządzeniu dla klienta indywidualnego? Kto przejmuje się oszczędnością 3W?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2588
  • 13883
  • 68

@s1mple gro z Wi-Fi 6 nie korzysta, więc tryb Eco ma sens, ale powinna być opcja wyłączenia trybu Eco dla Wi-Fi 6 jak ktoś z tego korzysta, zgłaszać problem i może to poprawią 😎

• 12
  • 50
  • 0

U mnie laptop Lenovo Legion 7 16IRX9 wybudza uśpioną Wi-Fi 6 w Funbox 10.

Zapamiętałem w nim tylko sieć Wi-Fi 6 i zawsze się z nią połączy.

Natomiast telefon Samsung S23+ już nie chce wybudzać, ale jego połączyłem z Wi-Fi 5.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2588
  • 13883
  • 68

@keiw72 jest to pewne rozwiązanie z wi-fi 6, ale komfortowo by było, jakby szło tym sterować, kto chce zostawia tryb Eco, inny je wyłącza.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 668
  • 2779
  • 15

A nie można po prostu rozdzielić sieci i zapisać sobie tylko tą  6E?  Ja osobiście zawsze rozdzielam sieci.

• 12
  • 50
  • 0

Właśnie mam rozdzielone.

Opiszę jak to wygląda.

Powiedzmy, że laptop i telefon są połączone tylko z Wi-Fi 6.

Zamykam laptopa, wychodzę z domu.

Funbox po jakimś czasie uśpi Wi-Fi 6. 

Wracam do domu i telefon jej nie obudzi, nie połączy się z Wi-Fi.

Wyjście z sytuacji:

- odpalić laptopa, on wybudzi Wi-Fi 6 i telefon po chwili zaskoczy.

- ktoś napisał, że pomaga wyłączenie i wyłączenie Wi-Fi w telefonie. U mnie nie pomogło, może mi cierpliwości zabrakło 😉

Przestawiłem telefon na Wi-Fi 5.

Ogólnie nie jest to dla mnie jakiś duży problem, ale faktycznie brakuje opcji decydowania o oszczędzaniu energii przez użytkownika. Tak jak wspomniał @IreneuszCD i inni w tym wątku.

Ekspert AMA
  • 64
  • 318
  • 45

Tak, zgadza się, rozważamy implementację możliwości zarządzania opcją oszczędzania energii dając możliwość naszym klientom Orange, aby mogli sobie dowolnie włączać i wyłączać automatyczne wyłączania pasma WiFi 6GHz w Funbox 10

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2312
  • 11030
  • 92

@Darek_SBWiFi6 Mógłbyś zdradzić w jaki sposób jest podejmowana decyzja o włączeniu sieci na częstotliwości 6 GHz?