Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 automatyczny tryb uśpienia dla Wi-Fi 6 GHz

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2588
  • 13883
  • 68

@Darek_SBWiFi6 zdajecie sobie sprawę że gro użytkowników nie poradzi sobie z trybem eko na wifi 6, jeśli ma być eko, to może wszystkie pasma tak usypiać na wi-fi, ja po prostu wyłączam przyciskiem wi-fi jak z niego nie korzystam, gro użytkowników tak nie robi i waszą modyfikacja routera stanie się mało użyteczna, jak problem mają nawet że zmianą na wifi6 vs komputer.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6612
  • 27083
  • 217

@IreneuszCDnapisał(-a)

@Darek_SBWiFi6 zdajecie sobie sprawę że gro użytkowników nie poradzi sobie z trybem eko na wifi 6, jeśli ma być eko, to może wszystkie pasma tak usypiać na wi-fi, ja po prostu wyłączam przyciskiem wi-fi jak z niego nie korzystam, gro użytkowników tak nie robi i waszą modyfikacja routera stanie się mało użyteczna, jak problem mają nawet że zmianą na wifi6 vs komputer.

Jak ma ogarnąć, skoro wszystko trzeba zgadywać. Jestem prawie pewien że z FB10 jest rozprowadzana taka sama instrukcja, jak z innymi modemami i dekoderami, czyli żadna. To takie super eko, żeby papieru nie marnować. Coraz bardziej przypomina mi to ten kawał z taczką, której nie ma czasu załadować.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2588
  • 13883
  • 68

6GHz pojawia się i znika, na FunBox 10, to będzie chyba motyw przewodni na forum 😎
Zgadnę w ciemno, że WiFi 7 też będzie eko i będzie tak samo 😋

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 56
  • 0

@Darek_SBWiFi6napisał(-a)

Pasmo Wi-Fi 6GHz nie jest aktywne domyślnie ze wględów EKO i oszczędzania zużycia energii przez router. Jest to spowodowane tym, że większość podłączanych urządzeń nie wspiera pasma 6GHz i domyślne uruchomianie pasma 6GHz powoduje niepotrzebne zużywanie energii.

Nie mam nic przeciwko opcjonalnej funkcji EKO. Zależy mi na możliwości jej wyłączenia i decydowania, które urządzenia łączą się z konkretną siecią.

@Darek_SBWiFi6napisał(-a)

Przejdźmy teraz do kwestii podłączonych urządzeń i dlaczego mogą być problemy z przełączeniem z pasma 2.4GHz / 5GHz do pasma 6GHz. Ze względu na wymogi standardu Wi-Fi 6E (802.11ax w paśmie 6GHz) wymagane jest stosowanie trybu zabezpieczeń WPA3. Natomiast w ustawieniach pasma 2.4GHz i 5GHz jest ustawiony tryb WPA2. Przy takiej konfiguracji nie wszystkie urządzenia Wi-Fi są w stanie przełączyć się automatycznie do pasma 6GHz, jeżeli połączenie Wi-Fi jest zestawione na paśmie 2.4 / 5GHz. W takiej sytuacji rozwiązania są dwa (zastosowanie dla wspólnej konfiguracji Wi-Fi dla trzech pasm, "jedno SSID"):

1. Wyłaczyć i włączyć Wi-Fi w urządzeniu np. telefonie/smartphone'ie

2. Zmienić tryb zabezpieczeń w paśmie 6GHz na WPA2/WPA3 Mixed

1. Rozwiązanie działa, ale wymaga mojej energii i czasu, które wyceniam na dużo więcej, niż koszt zaoszczędzonej energii (około 3 PLN / miesiąc).

2. Tryb zabezpieczeń w Funbox 10 dla połączonych pasm można zmienić tylko jednocześnie dla wszystkich częstotliwości naraz. Po wybraniu trybu WPA2: 2.4 GHz i 5 GHz mają rzeczywiście WPA2, a 6 GHz zgodnie ze standardem pracuje na WPA3. Ustawienie WPA2/WPA3 może pomóc w sterowaniu pasmem. Przetestuję i dam znać.

Zrzut ekranu 2024-12-17 191258.jpg

• 12
  • 50
  • 0

Przestawiłem na wspólną konfigurację Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz i nie mam możliwości wyboru w "Rodzaj zabezpieczeń":

Jest tylko WPA3 Personal.

Zrobiłem to tylko na próbę, bo wolę mieć rozdzielone pasma, na których mam włączone filtrowanie MAC.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 65
  • 216
  • 0

U mnie przy takich samych ustawieniach jak Twoje jest WPA 2/3 i wybudzanie i usypianie przy Wifi 6E, działa idealnie.

• 12
  • 56
  • 0

Dla ustawienia WPA2/WPA3 sterowanie pasmem działa na wszystkich 3 częstotliwościach. Moja wersja oprogramowania to g6+-f-sip-pl-proj_reglisse_gen_2023.01_a1.0.1.0.

Obecnie mam ustawione wspólne SSID dla pasm 2.4 GHz, 6 GHz i oddzielne dla pasma 5 GHz. Kiedy Funbox 10 uśpi 6 GHz, klient łączy się z pasmem 2.4 GHz, po czym bardzo szybko przepinany jest do wybudzonego pasma 6 GHz. Mniej istotni klienci podpięci są do osobnego SSID pracującego na 5 GHz.

Z chęcią dowiem się, czym jest właściwie sterowanie pasmem w myśl twórców Funbox. Z analizy pakietów wynika, że Funbox 10 obsługuje:

802.11v i 802.11k dla pasm 5 GHz i 6 GHz,

802.11v dla pasma 2.4 GHz,

802.11r nie jest obsługiwane.

Po odznaczeniu sterowania pasmem, dalej w pakietach wykrywana jest obsługa powyższych protokołów.

Zrzut ekranu 2024-12-18 154650.png

• 12
  • 50
  • 0

Jak wejdę w Wi-Fi 5 i tam w "Wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz" dam "TAK", to mogę w rodzaj zabezpieczeń wybrać WPA2/WPA3 Personal, lub każde z osobna.

Jeśli jednak wejdę w Wi-Fi 6 i tu dam "TAK" w "Wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz", to mam tylko jak dałem wyżej na screen, czyli WPA3 Personal.

Oprogramowanie mam takie samo, a wersja firmware to SGF10-pl-01.01.05.21.

Na razie sprawdzam różne opcje, rozważając, która będzie dla mnie najlepsza. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6612
  • 27083
  • 217

A czemu sprawdzacie to metodą prób i błędów? Nie możecie sprawdzić tego w dokumentacji, jakiejś instrukcji czy manualu?

😉

• 12
  • 50
  • 0