Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 10 automatyczny tryb uśpienia dla Wi-Fi 6 GHz

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 35
  • 0

Cześć,

Mam problem, ponieważ router Funbox 10 samoczynnie wyłącza pasmo Wi-Fi 6 GHz, co powoduje brak możliwości ponownego podłączenia. Problem pojawia się, gdy pasma 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz są rozdzielone. Sterowanie pasmem nie działa w takiej sytuacji.

Kiedy ręcznie uruchomię pasmo 6 GHz i podłącze do niego urządzenie, wszystko działa do momentu, gdy wyloguję ostatniego klienta z sieci 6 GHz. Przy braku urządzeń Funbox 10 dezaktywuje pasmo 6 GHz, co uniemożliwia ponowne podłączenie.

W sytuacji, kiedy urządzenie z obsługą 6 GHz zaloguje się do sieci 5 GHz, router ponownie aktywuje pasmo 6 GHz, jednak jest ono bezużyteczne, bo sterowanie pasmem nie działa dla rozdzielonych sieci. Telefon podłączony do pasma 5 GHz w większości przypadków pozostaje na paśmie 5 GHz, pomimo dostępności pasma 6 GHz.

Proszę o dodanie funkcjonalności do oprogramowania, umożliwiającej wyłączenie funkcji "EKO" dla pasma 6 GHz.

PS. 1 Aktywne pasmo 6 GHz podnosi pobór mocy o około 3 W (bez podłączonych klientów). 

PS. 2 Kiedy Wi-Fi 7 dla Funbox 10?

6 ODPOW. 6

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19845
  • 57427
  • 782

@ZakupyMM jako użytkownicy usług Orange nie mamy wpływu na zmiany konfiguracyjne urządzeń, czy dodawanie funkcji. To jest forum samopomocowe, gdzie użytkownicy pomagają innym użytkownikom. Zawsze możesz jednak zgłosić swoje pomysły:

https://nasz.orange.pl/t5/forums/postpage/board-id/Nasz-Orange-Pomysly

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2521
  • 13664
  • 66

Poprzez aplikację Mój Orange, nie da się sterować FunBox 10?

Bo wtedy włączasz WiFi 7 i po problemie 😎

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14370
  • 59034
  • 721

@ZakupyMM niestety tak to działa i zmiana tego jest niemożliwa w najbliższym czasie, o ile wcale takiej opcji operator nie przewidział 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6527
  • 26755
  • 217

@ZakupyMM 

Nie mam tego modemu, więc zamiast poratować, chętnie dla odmiany czegoś się dowiem. Czy musi w FB10 być sieć WiFi podzielona? Czy też można mieć ją logicznie połączoną? Jeśli może być połączona, to jakie są zalety rozdzielania; co cię do tego skłoniło?

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 35
  • 0

Pasma Wi-Fi domyślnie są połączone w jedno SSID. Potrzebuję je rozdzielić, ponieważ mam kilka ważnych urządzeń, którym chcę zapewnić maksymalne przepustowości oraz minimalny ping. Wi-Fi 6E działa u mnie na tyle dobrze, że zrezygnowałem z przeciągania przewodu. Niestety router "nie wie" które to urządzenia i czasem przy automatycznym doborze pasma "przydzielał" im częstotliwość 2,4 GHz.

Dodatkowo w przypadku Funbox 10 nie satysfakcjonuje mnie konfiguracja mechanizmu sterowania pasmem. Poniżej przykład z życia, dla połączonej sieci w FB10:

Wstaję rano, uruchamiam laptopa z kartą Wi-Fi 6E. Sieć 6 GHz na routerze smacznie sobie śpi, więc komputer łączy się na częstotliwości 5 GHz. Po chwili FB10 wybudza 6 GHz i ... nie dzieje się kompletnie nic. Laptop tkwi na sieci 5 GHz razem z innymi urządzeniami (telefony), przy jednocześnie aktywnym paśmie 6 GHz stojącym sobie pustym i pobierającym energię z sieci.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2521
  • 13664
  • 66

@ZakupyMM sprzęt operatora ma takie i inne mankamenty, zgłaszać problem i może to naprawią, inna droga, załatwić ONT od Orange i zakupić porządny router, nie będzie takich problemów 😎