FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Zasilenie musi działać. Routerowi wszystko jedno skąd ma prąd. Ale zostawmy to . 

Router potrzebuje stabilne zasilanie 12V, "wszystko jedno skąd" ale przeciętny użytkownik gdy zabraknie prądu w gniazdku to może tylko się położyć. Stąd moje poszukiwania 🙂

Nie wiem, czy mam inne urządzenie do zasilenia takim samym zasilaczem z taką wtyczką, raczej nie mam. A do czego zmierzasz, znowu jakoś na okrągło? Bo przy twoich pytaniach zaczynam się czuć większym idiotą niż jestem - nie możesz od razu jaśniej?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17362
  • 95

Chodzi mi o to , czy może masz jakieś stare urządzenie, które działa na zasilaczu od Funboxa a niespecjalnie Ci na nim zależy i na nim robić eksperymenty.  Np wpiąć się szeregowo między złącze a wtyczkę i sprawdzić skoki poboru itp.

Btw. Kiedyś robiłem test routerów ( mam ich kilkanaście) i router którym był na 12V normalnie działał na 7V aż do 15V. 

• 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Chodzi mi o to , czy może masz jakieś stare urządzenie, które działa na zasilaczu od Funboxa a niespecjalnie Ci na nim zależy i na nim robić eksperymenty.  Np wpiąć się szeregowo między złącze a wtyczkę i sprawdzić skoki poboru itp.

No niestety nie mam nic innego. Zresztą co mi z tego by było, skoro to FB podejrzewam o ten skok poboru prądu?

• 3785
  • 17362
  • 95

Skok prądu do 5A?   Gdybyś miał zwarcie to zwarcie byłoby cały czas.

• 583
  • 3319
  • 0

Skok prądu do 5A nie musi jednocześnie oznaczać zwarcia 😉

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Zgodnie z tym linkiem który podałeś port zapalniczki (chyba jego używasz?) powinien móc dać 10A.
https://fossibot-polska.com/FOSSiBOT-F800-GREEN-800W-512Wh
Dlaczego więc niby miałby na nim być bezpiecznik 3A czy 5A? Może tu jest jakiś problem? A na pewno coś się nie zgadza.

• 583
  • 3319
  • 0

Bożesz, ależ wy w ogóle nie czytacie ze zrozumieniem ...

Bezpiecznik, ten który się przepala, jest w przewodzie łączącym stacje zasilania z FB a konkretnie we wtyczce zapalniczki!

• 3785
  • 17362
  • 95

@bluesmanniakinapisał(-a)

Ok. Widzę że jesteś ekspertem więc nic tu po mnie:)

• 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@bluesmanniakinapisał(-a)

Ok. Widzę że jesteś ekspertem więc nic tu po mnie:)

Nie jestem ekspertem a ty się nie obrażaj 🙂 A że nie jestem ekspertem to mogę tylko używać rozsądnego myślenia, żeby cokolwiek wymyślić...

No nie uwierzę, że nie znasz urządzeń, które na początku pobierają większą moc niż potem po rozruchu podczas stabilnej pracy?

• 3785
  • 17362
  • 95

Są takie urządzenie ale nie routery. Naprawdę przemieliłem ich sporo. Zwykle zasialam je zasilaczem laboratoryjnym. Nigdy nie widziałem skoku do 5A. Ale jak jesteś pewny swego to po prostu wywal bezpiecznik i trzymaj kciuki 🙂 ...