FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

Ja pewny swego? Żarty sobie stroisz...

Jak dorwę bezpiecznik 10A to jeszcze z nim spróbuję, ostatnia szansa, bo więcej pomysłów nie mam 😉

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17365
  • 95

Są takie bezpieczniki rurkowe z opóźnieniem. W sensie są np do 2 A ale przez kilka milisekund mogą działać  na "zwarciu". To się nazywa bezpiecznik zwłoczony. Coś takiego

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-topikowy-szklany-zwloczny-1-25a-5x20mm-13827314942

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38416
  • 324

@bluesmanniakinapisał(-a)

Bożesz, ależ wy w ogóle nie czytacie ze zrozumieniem ...

Bezpiecznik, ten który się przepala, jest w przewodzie łączącym stacje zasilania z FB a konkretnie we wtyczce zapalniczki!

A, OK. Nie sądziłem że w kablu może być jeszcze bezpiecznik. Nie widzę też sensu jego istnienia. I mówisz że ten sam kabel działa z jednego źródła, a z drugiego się przepala w nim bezpiecznik? No winny na 99,9% jest więc ten kabel, ale co z nim jest nie tak to trudno zgadnąć. Może w jednym gniazdku jest luźniej i działa, a w innym ciaśniej i się zwiera? Nie wiem, ale cudów nie ma - IMHO to jest jakieś zwarcie na tym kablu.

• 583
  • 3319
  • 0

@j131napisał(-a)

@bluesmanniakinapisał(-a)

Bożesz, ależ wy w ogóle nie czytacie ze zrozumieniem ...

Bezpiecznik, ten który się przepala, jest w przewodzie łączącym stacje zasilania z FB a konkretnie we wtyczce zapalniczki!

A, OK. Nie sądziłem że w kablu może być jeszcze bezpiecznik. Nie widzę też sensu jego istnienia.

To wręcz standard! Np. do ww. aku Harmon dołączony jest przewód z wtyczką zapalniczki z obu stron (do ładowania aku z gniazda samochodu) i w obu wtyczkach bezpieczniki 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38416
  • 324

Mam taki "kabelek" do zapalniczki który w ogóle obniża napięcie. Ta wtyczka kusi żeby coś w niej skitrać. A wystarczyłyby dwie żyły, wtyczkologia jest bez znaczenia.

• 583
  • 3319
  • 0

Obniża napięcie?! Bożesz...

Te bezpieczniki to chyba żeby wtyczka się nie spaliła 😉

• 3785
  • 17365
  • 95

Nie wtyczka tylko urządzenie podłączone do wtyczki... Z resztą sama idea podłączenie routera do wtyczki samochodowej.... To tak słaby pomysł że szok 🙂

• 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Nie wtyczka tylko urządzenie podłączone do wtyczki... Z resztą sama idea podłączenie routera do wtyczki samochodowej.... To tak słaby pomysł że szok 🙂

Słaby? Podłączam do tego co mam i to działa. Jak masz to  poproszę o lepsze pomysły ...

• 3785
  • 17365
  • 95

Już trzymaj się tego co masz... Żeby coś fajnego zrobić, to minimum trzeba lutować. Udało Ci się kupić bezpiecznik T?

• 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Już trzymaj się tego co masz... Żeby coś fajnego zrobić, to minimum trzeba lutować. Udało Ci się kupić bezpiecznik T?

W końcu udało się ale niestety nawet w największym sklepie z taką elektroniką w Olsztynie (inter-chip) nie mieli bezpieczników zwłocznych w tym rozmiarze. Trudno, kupiłem 5A i 10A i... wiem sporo więcej 🙂

Wygląda na to, że w gniazdku zasilania FB robi się zwarcie i najprawdopodobniej wynika to z tego, że wtyczka DC tego specjalnego przewodu (do połączenia gniazda zapalniczki z gniazdem zasilania w FB) który zakupiłem jest nieco dłuższa niż w firmowych zasilaczu FB:

IMG_20260228.jpg

Na dole wtyczka oryginalnego zasilacza, na górze wtyczka z zakupionego przewodu. Obie 5.5 x 2.5 ale długość inna, ta oryginalna krótsza. Czy to może być powodem jakiegoś zwarcia?

A teraz opis moich eksperymentów:

Gdy w przewód wstawiłem bezpiecznik 10A i połączyłem stacje zasilania z FB - ruszyło bez problemu, FB uruchomił się, stacja pokazywała pobór mocy od 5W na początku do 9W po włączeniu VDLS i wi-fi. Ale... gdy poruszyłem wtyczkę w gniazdku zasilania FB, gdy już chciałem rozłączać to coś się zadziało i zgasła lampka kontrolna na wtyczce zapalniczki a stacja dała sygnał, że coś nie tak (zwarcie?). Poruszyłem jeszcze trochę wtyczką w gniazdku FB - wszystko wróciło do normalności. Wnioskuję, że robi się jakieś zwarcie w gniazdku ale bezpiecznik 10A to wytrzymał, zabezpieczenie przeciwzwarciowe stacji zadziałało a po usunięciu zwarcia wszystko wróciło do normy.

Powtórzyłem powyższe z bezpiecznikiem 5A - na początku wszystko się udało, FB zaczął nawet startować ale przy poruszeniu wtyczką w gniazdku FB stało się - zwarcie, bezpiecznik wyleciał i po zabawie. Najwyraźniej stacja zasilania Fossibot zgodnie z opisem technicznym daje na żądanie do 10A i zanim zareaguje jej zabezpieczenie przeciwzwarciowe to bezpiecznik we wtyczce się przepala.

Taka "duperela" a tyle zamieszania i nieporozumień...