FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 583
  • 3319
  • 0

13.5V

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17365
  • 95

13V czy -13V? Nie masz zamienionej polaryzacji w gnieździe? Zwykle minus to zewnętrzna część wtyku, ale nie zawsze. Upewnij się, że nie zamieniałeś polaryzacji .

• 583
  • 3319
  • 0

Ja nic nie zamieniałem! Bo i jak i po co?

Może to stacja Fossibot ma odwrotne wyprowadzenie i nie zauważyłem, że -13.5?! Mało prawdopodobne ale wieczorem sprawdzę...

• 3785
  • 17365
  • 95

O to mi chodziło, że ta stacja może ma odwrotną polaryzację, a że Ty jesteś autorem projektu to tak napisałem 🙂BTW. Sprawdzenie polaryzacji to powinna być obligatoryjna część Twoich działań, za każdym razem kiedy podłączasz cokolwiek innego niż oryginalny zasilacz.   Zamiana plusa z minusem może skutkować spaleniem elektroniki.

• 583
  • 3319
  • 0

Sprawdziłem, wszystko jest OK, +13.5V

Ponadto znalazłem transmiter fm zasilany z gniazda zapalniczki, który kiedyś używałem w aucie - po włożeniu do gniazda zapalniczki Fossibota odpalił bez problemu, pokazał nawet najpierw napięcie 13.5, a potem normalnie działał, transmitował muzę z włożonej karty SD.

Kupię pare bezpieczników i jeszcze popróbuję ale na dziś - czarna magia...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38416
  • 324

No to masz zabawę.
Hipoteza że FB3 bierze jakiś większy prąd na początku raczej nie jest prawdziwa, ale mogę zmierzyć jego moc na starcie. Nie sądzę żeby jakieś skoki się pojawiły, te zasilacze nie dadzą przecież więcej niż 2A.

• 583
  • 3319
  • 0

@j131napisał(-a)
No to masz zabawę.
Hipoteza że FB3 bierze jakiś większy prąd na początku raczej nie jest prawdziwa, ale mogę zmierzyć jego moc na starcie. Nie sądzę żeby jakieś skoki się pojawiły, te zasilacze nie dadzą przecież więcej niż 2A.

Może jest jakoś uszkodzony? Porty LAN nie działają w nim prawidłowo...

Jeszcze mam jeden pomysł, żeby sprawdzić, zmierzyć jakość gniazdo zasilania w nim, może coś pokaże...

Najważniejsze przecież, że udało się pokazać, że można awaryjnie zasilać FB z akumulatora 12V 🙂

• 3785
  • 17365
  • 95

To że zasilasz coś za pomocą 12V to że tak powiem, żadna nowość 🙂

Możesz zrobić mały eksperyment? Możesz wrzucić fotkę, jak multimetr pokazuje przeciwną polaryzację, czyli -13.5V ?

• 583
  • 3319
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

To że zasilasz coś za pomocą 12V to że tak powiem, żadna nowość 🙂

I tak i nie. Tu chodzi o kontekst,  chodziło o możliwość zastosowania czegoś do awaryjnego zasilania FB, gdy przez wiele godzin nie  ma prądu...

A o co tobie chodzi z wyświetlaczem multimetru? Normalnie wyświetla 13.5, gdy podłączę odwrotnie to pokazuje z minusem -13.5

• 3785
  • 17365
  • 95

Zasilenie musi działać. Routerowi wszystko jedno skąd ma prąd. Ale zostawmy to . Mi chodziło o to by sprawdzić, czy multimetr prawidłowo pokazuje.

Masz jakis inny router w domu albo podobne urzędzwie, które zadziała na oryginalnym zasilaczu od Funboxa?