Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dyskusja po AMA o Funboxie 10 i rozróżnieniu modeli z Wi-Fi 6E oraz Wi-Fi 7

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 659
  • 2784
  • 5

Widzę że spora dyskusja się rozwinęła a ja chciałem tylko żeby internetowe zamówienie FB 10 przy podpisywaniu umowy było bezobsługowe to znaczy nie wymagało kontaktu z konsultantem w celu upewnienia się że dostaniemy model z wifi 7 a nie 6e 🙂

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2429
  • 9341
  • 36

no cóż, funboks jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo, na co się trafi. Podobnie jest ze smartfonami. Bywają modele, z których mogą być pamięci UFS 3.0 lub UFS 4.0 i też nie wiadomo, na co się trafi.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 66
  • 0

@j131napisał(-a)

@MrPepkanapisał(-a)

@j131 Tylko problem polega na tym iż nie ma prawnego obowiązku korzystania z jedynego słusznego routera ISP jakim jest Funbox, są tacy co chcieliby przekierowania portów etc robić na swoim routerze do czego mają prawo, a operator im to blokuje uniemożliwiając przestawienie Funboxa w tryb bridge i utrudniając zamianę na sam ONT przez co zmusza swoich abonentów do używania Funboxa. To jakie inne funkcjonalności ma Funbox nie ma kompletnego znaczenia, liczy się stan prawny, a stan prawny jest taki, że operator zmusza abonentów do korzystania ze swojego sprzętu co jest niezgodne z prawem

A co do drugiej części zdania to wynika to z nieświadomości wielu ludzi którzy nie znają swoich praw albo też nie wiedzą jak skutecznie dochodzić swoich praw w sądzie przez co szybko się poddają

Nie blokuje, co najwyżej utrudnia, i to nie tak znowu bardzo. Słyszy się że inni utrudniają bardziej. Problem ukrytych opłat to osobna sprawa, i tu się zgadzam (co zresztą wielokrotnie artykułowałem), że jest to praktyka naganna. Tyle że IMHO jej źródła są w marketingu i chorym przeświadczeniu, że przedstawienie konkurencyjnej i zarazem klarownej oferty jest złą strategią marketingową. Stąd maksymalne zakręcenie wszystkich opłat i zasad, tak żeby wszyscy byli na warunkach jakichś promocji i umów wiązanych. Też mi się to nie podoba, ale skoro jest tolerowane przez rynek, to jedynie ponarzekać sobie mogę.

Skoro uważasz, że coś jest niezgodne z prawem (co wprost piszesz), to co za problem zgłosić sprawę do odpowiedniego rzecznika praw czy urzędu kontroli? Skoro jesteś taki przekonany to zgłoś. Gdyby zwietrzono możliwość ukarania, to jestem pewien że już by się to zadziało. Były precedensy w innych kwestiach, w tej jakoś sprawy idą w przeciwnym kierunku.

A skoro chcesz żeby się do ciebie zwracać zgodnie z płcią, to najlepiej zmień sobie awatar na męski, to jest jeszcze łatwiejsze.

Dobrze, utrudnia, ale jakby nadal, czy to wiele zmienia? Powinno być oficjalnie albo możliwość wzięcia samego ONT albo tryb bridge dla FB 6/10 i nie byłoby problemów. Dla klientów biznesowych się da więc dla indywidualnych tym bardziej

Opłata za dzierżawę modemu prawnie nie jest legalna niezależnie od marketingu, a to, że duzi ISP to zlewają to tylko dowód na to, że kraj jest z dykty 😛
Żeby to zgłosić musiałbym być poszkodowanym czyli musiałbym używać tego światłowodu od Orange, a szczęśliwie mam jeszcze neta na starym UPC z public IP i modemo-routerem przełączonym w bridge więc jestem zadowolony, ale znam takich którzy po tym jak wzięli ONT z Funboxem zwrócili Funboxa do salonu i nawet złożyli reklamację na pobieranie opłaty za niego i Orange uznawało takie reklamacje więc jak się chce to się da

A co do ostatniej części zdania to xD No tak, jak ktoś ma w awatarze jakąkolwiek postać to nią jest, ale już dobra xD

• 26
  • 66
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@MrPepkaPrzede wszystkim przepraszam, że wziąłem Cię za kobietę.

Po 2 z załączonego tekstu nic nie wynika.  A jeżeli uważasz inaczej to hmmm, trudno.  Możesz zacząć walczyć w sądzie ze wszystkimi operatorami ;). Swoją mogłeś też przytoczyć konstytucję:).

A tak serio, to o publicznym IP nic tam nie ma. Bez publicznego IP bez problemu osiągniesz wszystkie założenia twojego postu.

Spoko luz

Co do publicznego IP to tak jak pisałem to, że wprost nie ma tam zdania "publiczne IP" nie znaczy, że rozporządzenie i tego nie reguluje. Jeszcze raz zacytuję ten punkt 6
(6) Użytkownicy końcowi powinni mieć - za pośrednictwem usługi dostępu do internetu - prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług.

Kluczowym tu jest "prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług." i to się nie tyczy tylko i wyłącznie postów na FB, Insta czy tu na forum, to się tyczy też wystawiania swoich urządzeń, usług na świat, a nie mając publicznego IP nie możesz tego zrobić. I nie mówię tu o skorzystaniu z jakiegoś VPN (które w myśl tego rozporządzenia jest dodatkową usługą) tylko o braku publicznym IP od operatora, a to czy public IP to będzie IPv4 czy IPv6 to bez znaczenia

I nie muszę walczyć ze wszystkimi operatorami gdyż pozostali operatorzy (nie licząc małych wyjątków 😉 ) nie mają problemów z public IP czy tym aby dać osobny ONT (albo przełączyć swój router w bridge)

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7152
  • 29254
  • 232

Przykro mi że nikt nie podziela twojej interpretacji prawa. Tak bywa.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1239
  • 5027
  • 25

Tylko akurat Orange jako jeden z nielicznych daje publiczne IP.   Orange daje możliwość odblokowania prawie wszystkich portów.  A jeżeli świadczysz obsługi hostingowe lub serwerowe, to powinieneś wykupić ofertę dla firm.

Niestety nadinterpretacja twoja wykracza poza granice mojej świadomości.

• 26
  • 66
  • 0

@j131napisał(-a)
Przykro mi że nikt nie podziela twojej interpretacji prawa. Tak bywa.

To Twoje zdanie. Znam parę przypadków gdzie ludzie po wywalczeniu osobnego ONT z Funboxem powołując się na to rozporządzenie odsyłali Funboxa do salonu i normalnie składali reklamację związaną z naliczaniem opłaty za dzierżawę Funboxa i im Orange to anulowało

A co do publicznego IP to jedynie T-Mobile i Play go nie oferują chociaż jeśli chodzi o T-Mobile to znam parę przypadków kiedy to po reklamacji ludzie publiczne IP dostawali, poza tym mało osób wie jak walczyć o swoje prawa dlatego sporo operatorów robi co chce

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1239
  • 5027
  • 25

To walcz o swoje prawa. Trzymamy kciuki. Najbardziej jestem ciekawy, jak właściciele FB10 podłączą ONT, który ma WAN tylko na złączu optycznym 🙂

• 26
  • 66
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Tylko akurat Orange jako jeden z nielicznych daje publiczne IP.   Orange daje możliwość odblokowania prawie wszystkich portów.  A jeżeli świadczysz obsługi hostingowe lub serwerowe, to powinieneś wykupić ofertę dla firm.

Niestety nadinterpretacja twoja wykracza poza granice mojej świadomości.

No i super, że daje, a byłoby jeszcze lepiej gdyby umożliwił chociaż przełączenie Funboxów w tryb bridge bo ONT osobne póki co można mieć tylko do netu 300 Mb, 600 Mb i 1 Gb. Super, że da się odblokować prawie wszystkie porty, ale szkoda, że można to robić tylko na Funboxie (a nie, chwila. Przecież można użyć DMZ czyli wszystkie porty z Funboxa przekierować do routera co nadal nie rozwiązuje problemu braku publicznego IP na własnym routerze). Tak więc gdybym miał możliwość pełnej kontroli nad swoją siecią domową to wtedy dopiero byłbym usatysfakcjonowany

No i czemu mam brać ofertę dla firm skoro oferta dla klientów indywidualnych nie wyklucza możliwości skorzystania z jakiegoś hostingu (a przynajmniej regulamin tej oferty)?

@atlas_cudownapisał(-a)

To walcz o swoje prawa. Trzymamy kciuki. Najbardziej jestem ciekawy, jak właściciele FB10 podłączą ONT, który ma WAN tylko na złączu optycznym 🙂

Jak dostanę od Was poparcie przed urzędami i operatorem to spoko 😛
Opcje tu są 2:
1. Osobny ONT
2. Tryb bridge w FB10

Właściciele FB10 będą zainteresowani więc raczej 2 opcją

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 312
  • 3

Ciekawe że tylko Ty znasz takie osoby....

Najpierw wypisywałeś te bzdury na forum UPC gdzie zostałeś wyśmiany przez ludzi, więc teraz przychodzisz tutaj. Jestem pewny że na forach innych operatorów też wypisujesz te dyrdymały o łamaniu przez nich prawa.