Dodatkowe anteny do modemu w laptopie a stabilność internetu Orange przy wielu użytkownikach

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Dodatkowe anteny do modemu w laptopie a stabilność internetu Orange przy wielu użytkownikach

Punkt dostępowy WiFi i jego obciążenia nie mają związku z działaniem modemu. Chyba że podłączyłeś anteny WiFi do modemu LTE, a anteny LTE do karty WiFi, to wtedy oczywiście będzie bardzo słabo. Te anteny mają zupełnie inne charakterystyki. Jedynie antena BT może być dzielona z anteną WiFi 2,4 GHz, ale do tego karta WiFi musi mieć odpowiedni moduł.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 71
  • 0

Coś u mnie nie tak działa...

Na zrzucie ekranu 1 widać test prędkości internetu przez kartę w laptopie, na zrzucie ekranu 2 widać test z tą samą kartą SIM, ale w telefonie. Różnica w prędkości jest uderzająca... Mam kartę modemu, jak pokazywała na karcie powyżej, prawdopodobnie nie obsługuje 5G.

modem_new.pngspeed_1.pngspeed_2.jpg

• 25
  • 71
  • 0

Podłączyłem do modemu LTE dokładnie te anteny, które są potrzebne. Nie ma innej możliwości – ponieważ anteny dla modemu komórkowego są oddzielne, są już wbudowane w laptopa, a ich złącza wyprowadzone są dokładnie w miejscu, gdzie instaluje się modem. Modem Wi-Fi znajduje się w zupełnie innym miejscu i ma własne anteny w swoim otoczeniu. Na zdjęciu zaznaczyłem te miejsca. Tak wyglądało zanim zamontowałem kartę modemu LTE.

modem_new.png

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Na tej karcie LTE w lapku raczej dużo lepiej nie będzie. 70 Mbps to i tak nieźle. Ja mam w lapku jeszcze starszy model,  z LTE Cat 8 lub 9.   Nigdy nie przekroczyłem 50Mbps.

Temat wi-fi na karcie to jakiś absurd. Gdyby ta karta miała obsługę wi-fi, to na naklejce byłby MAC adres.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Oczywiście że to nie jest modem 5G. Prędkość jest adekwatna do klasy. Oczywiście że na nowszym telefonie będzie lepiej.

• 25
  • 71
  • 0

Rozumiem, że potrzebuję właśnie tego modułu (zakreśliłem na zrzucie ekranu), żeby mieć obsługę 5G.

wwanmodule.png

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

Tak, bez niego tylko LTE.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Zdaje się, że do tego modemu 5G będziesz musiał dokupić 2 wewnętrzne anteny szerokopasmowe. Coś takiego chyba: pl.rs-online.com/web/p/anteny-wielopasmowe/2487384. Samo ich ułożenie w laptopie też nie może być przypadkowe, bo mogą interferować ze sobą.