Czy nowe Funboxy 7 i 10 mają jakieś większe możliwości konfiguracji i czym się różnią?

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 10
  • 0

Czy nowe Funboxy 7 i 10 mają jakieś większe możliwości konfiguracji i czym się różnią?

Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum 🙂

Czy ktoś z Was już wie coś więcej o tym Funboxie 7 i funkcjach w sofcie? Moje własne doświadczenia ze sprzętem Orange skończyły się na pierwszym Liveboxie, po którym zostały mi dość przykre wspomnienia - lecz jakis czas temu miałem krótką styczność z jakimś obecnym Funboxem pod ADSL i zaskoczył mnie brak takich funkcji jak możliwość zmiany adresacji IP. Wkrótce będę miał dostęp do światłowodu i zastanawiam się czy te Funboxy z wyższych półek też mają takie pokraczne ograniczenia, i czy występowałyby tutaj jakieś różnice w funkcjach pomiędzy FB 7 a FB 10 (nie wspominając o SMB czy USB). Szkoda że nie ma jakiegoś emulatora online do przeglądania panelu tak jak robią to niektórzy inni producenci routerów...

Zastanawia mnie też jak dobrze radzą sobie tego typu Funboxy pod równoległym obciążeniem z wielu urządzeń, czy zwiechy urządzenia spowodowane tego typu obciążeniem to już historia, czy np. różnica między FB 7 a FB 10 mogłaby być pod tym kątem znaczna?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

FB7 mało kto jeszcze widział, więc o konkretne opinie trudno. Adresację IP na każdym możesz ustawić niemal dowolnie (choć nie do końca dowolnie). Jednak np. nie zmienisz adresu serwerów DNS. Możesz oczywiście wyłączyć DHCP zupełnie (co pozwoli zmienić także DNS), ale wtedy musisz postawić swój serwer DHCP. Możesz skonfigurować WiFi (lub wyłączyć je zupełnie - tu dużo zależy od wersji FB).
Nie wiem jakie dodatkowe funkcje masz na myśli, ale żadnej z nich IMHO nie warto serio brać pod uwagę. Praktycznych różnic w opcjach raczej nie ma, ale nowsze FB mają ich mniej, nie więcej (jeśli o to pytasz).
Na emulator bym nie liczył, nie ma nawet instrukcji obsługi z opisem wszystkich dostępnych opcji (nie żeby ich jakoś dużo było). Także półka z której są brane te rutery jest cały czas ta sama - to są sprzęty które dla 99,9% klientów będą wystarczające i adekwatnie dopasowane do usługi. Pozostali będą zawiedzeni ubóstwem opcji, ale nikogo to nie wzruszy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

Funbox 7

FB10 napewno ma szybsze CPU od FB7, skoro posiada port 10gbe.

• 8678
  • 35094
  • 293

FB7 mało kto jeszcze widział, więc o konkretne opinie trudno. Adresację IP na każdym możesz ustawić niemal dowolnie (choć nie do końca dowolnie). Jednak np. nie zmienisz adresu serwerów DNS. Możesz oczywiście wyłączyć DHCP zupełnie (co pozwoli zmienić także DNS), ale wtedy musisz postawić swój serwer DHCP. Możesz skonfigurować WiFi (lub wyłączyć je zupełnie - tu dużo zależy od wersji FB).
Nie wiem jakie dodatkowe funkcje masz na myśli, ale żadnej z nich IMHO nie warto serio brać pod uwagę. Praktycznych różnic w opcjach raczej nie ma, ale nowsze FB mają ich mniej, nie więcej (jeśli o to pytasz).
Na emulator bym nie liczył, nie ma nawet instrukcji obsługi z opisem wszystkich dostępnych opcji (nie żeby ich jakoś dużo było). Także półka z której są brane te rutery jest cały czas ta sama - to są sprzęty które dla 99,9% klientów będą wystarczające i adekwatnie dopasowane do usługi. Pozostali będą zawiedzeni ubóstwem opcji, ale nikogo to nie wzruszy.

• 4
  • 10
  • 0

Dzięki wielkie za wyjaśnienie.

Mając na myśli "dodatkowe funkcje" miałem na myśli takie bajery jak np. kolejkowanie pakietów celem utrzymania pingów na niskim poziomie (np. algorytmem CAKE) - co, jak się teraz domyślam, to raczej bujne marzenie ściętej głowy 🙂

Jeśli jest jedna rzecz, za którą będę tęsknił przechodząc na światłowód, to ta swoboda wyboru własnego routera, czy to w ADSL-u (przynajmniej bez dekodera IPTV), czy w LTE/5G. Z tego, co wyczytałem na forum, to szanse na "zewnętrzny ONT" są nikłe, na otrzymanie lepszego Funboxa niż oferta oferuje raczej też, więc jeśli się nie uda, to trudno... Lepsze to niż wieczorowe spadki na LTE do 100 Kbps.

Ale off-topu z mojej strony wystarczy. Pewnie dostanę FB 7 i mam nadzieję, że podoła zadaniu.

• 8678
  • 35094
  • 293

Funbox 7

Na CAKE bym nie liczył, choć jakiś QoS w środku jednak jest, Orange używa znaczników DSCP, więc chyba po coś to robi. Mimo to na stronach testujących "bufferbloat" FB konsekwentnie wypadają tak sobie. Tragedii jednak nie ma, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Tak czy siak takie opcje nie są eksponowane.
Co do własnego rutera - są opcje z ONT, ale wtedy wsparcie masz tylko w nas i własnej inwencji.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

Funbox 7

@kadet1napisał(-a)

szanse na "zewnętrzny ONT" są nikłe

Szanse są bardzo duże, jeśli zamawiasz opcję maks. 1Gb i będziesz ONT wymagał od technika przy instalacji, najlepiej jeszcze jak technik zadzwoni przed przyjazdem powiedzieć, że nie akceptujesz instalacji bez ONT. Można też wspomnieć sprzedawcy, żeby dopisał taką opcję w zamówieniu, ale u mnie nie było konieczności.

Z mojej perspektywy dużo lepiej mieć możliwość podłączenia własnego routera (to tylko możliwość, w razie potrzeby można korzystać z FB, można nawet schować ONT do szafy i używać samego FB), niż z prędkości powyżej 1Gb, której pewnie nie wykorzystasz przez 90% czasu.

Jedynym problemem może być faktycznie konfiguracji IPTV, ale to też się da zrobić, kwestia posiadania odpowiedniego routera i wiedzy - ale to drugie można uzyskać na forum 🙂

• 4
  • 10
  • 0

Funbox 7

Dzięki za info, choć akurat planuję wziąć opcję 2 Gbps jeśli będzie dostępna, jeśli nie to 1 Gbps. Regularne zastosowanie do takich prędkości na pewno znajdę 😁 Po 18 latach niedołężnego internetu nie chcę iść teraz na żaden kompromis.

W sumie to planowałem wspomnieć o instalacji z zewnętrznym ONT jak będę w salonie (obiło mi się o uszy, że w salonie mogę dostać lepsze oferty niż z centrali Orange telefoniczne - nwm ile w tym prawdy).

• 8678
  • 35094
  • 293

Obecnie Orange nie ma w ofercie osobnego ONT dla prędkości większej niż 1Gbps. Więc jeśli zamówisz opcję 2000/600, to dostaniesz FB7, bez możliwości uzyskania ONT. Jeśli zamówisz opcję 1000/300 to możesz dostać ONT + FB7 (albo może FB6, trudno powiedzieć). Jeśli podpiszesz umowę w salonie to umarł w butach - klamka zapadła. Jeśli zamówisz online masz te 14 dni na rezygnację. "Salon" ma zerowy wpływ na to, czy instalator będzie miał ONT dla ciebie czy nie.

• 4
  • 10
  • 0

Funbox 7

Rozumiem. Gdyby nie poskąpili tego uploadu i zamiast tych 1000/300 daliby normalnie 1000/1000, to miałbym dylemat. Jednak ten extra upload przyda mi się znacznie bardziej...

Tak z ciekawości, wiadomo skąd te ograniczenie? Nie mają żadnych ONT szybszych niż 1G, czy co?

• 8678
  • 35094
  • 293

To tajne. I może się zmienić w każdej chwili. Istnieją też nieoficjalne obejścia, ale nie ma sensu ich tu roztrząsać. Oczywiście chodzi o port eternetowy ONTa, i nie, Orange nie ma w tej chwili szybszych w ofercie. Natomiast FB7 i FB10 mają wbudowane ONT (i stosownie szybsze porty eternetowe).