- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, czy coś wiadomo na temat trybu bridge dla użytkownika domowego? Mam bardzo rozbudowaną sieć i chętnie bym skorzystał z tej opcji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kondi06 ta opcja tylko w wersji biznes usług. Choć według AMA takie rozwiązanie jest brane pod uwagę.
Na pewno będzie to lepsze, nawet za dopłatą, niż kombinowanie z niezależnym ONT na tej usłudze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy coś wiadomo na temat trybu bridge w Funboxie 10 dla użytkownika domowego
Na razie jest to opcja niedostępna dla internetu domowego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kondi06 ta opcja tylko w wersji biznes usług. Choć według AMA takie rozwiązanie jest brane pod uwagę.
Na pewno będzie to lepsze, nawet za dopłatą, niż kombinowanie z niezależnym ONT na tej usłudze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Argumentów w rodzaju, że klient może namieszać w sieci Orange, gdy miałby swojego ont, niecertyfikowany/nieprzystosowany w przypadku mostka nie ma. FB 6 czy 10 w warstwie modemowej mogą sobie sparametryzować, jak potrzebują, ale część routerową mogliby odpuścić tym, którzy naprawdę mają swój sprzęt, często łącza wan failover i nietylko jednego ISP. To już nie są wymagania tylko firm. Skoro oferuje się użytkownikom domowym łącze do 8 Gb/s, to powinna być szansa skorzystania z takiej przepustowości zgodnie z własnymi zasadami. Reklamacje też można spokojnie zignorować, gdy problem dotyczy własnego sprzętu klienta, a nie dzierżawionego od Orange. Ciekawe, czy ktoś kiedyś poświęci jakieś pieniądze i czas i sprawdzi Bluff orange związany ze zgodnością z przepisami tych wymuszonych dzierżaw i wymuszania na kliencie urządzeń końcowych lan, bo problem jest z lanem, a nie z wanem, narzucany jest punkt brzegowy lanu, tak czy inaczej. Mnie niestety na koszty sądowe i inne takie nie stać. Wracając do reklamacji, byłaby to całkiem zrozumiała praktyka. Podać tylko parametry zarządzania zmostkowanym funboksem 10 lub 6, podać zalecane parametry i ustawienia dla wpinającego się w niego routera, a reszta po stronie klienta. Jeżeli reklamację rozpoznanoby jako problem po stronie urządzenia klienta, to zamknąć i już, jak się tak obawiają całego tego zamieszania z nieswoim sprzętem. Pozostaje tylko czekaćna wdrożenie tego trybu w fb10. Przeglądnąłem sobie forum z ostatnich kilku miesięcy i zastanawia mnie następujące sprzeczne wewnętrznie stwierdzenie. 1. Oprócz modułu wi-fi 6e lub 7, pozostałe elementy sprzętowe funboksa 10 nie różnią się od siebie w obu urządzeniach, tych z wi-fi AX lub BE. no i wreszcie 2. Tylko na urządzeniach fb 10 z wi-fi 7 przewidziany jest tryb mostka, puki co dla firm. Niby gdzie jest problem we wprowadzeniu trybu Bridge w FB 10 z wi-fi 6e? Szukam punktu zaczepienia z każdej strony i wychodzi mi nato, że "Nie, bo nie i już"...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tymi szczegółami (czemu na jednym tak a na drugim nie) to nie zawracaj sobie tym głowy. Każdy FB jest przygotowany do pracy w trybie mostka, to jest znana sprawa, wałkowana od lat. Jeden z najdłuższych wątków na tym forum dotyczył tego zagadnienia, w czasach kiedy najnowszym modemo-ruterem był FB3. Bicie piany w końcu się znudziło i wątek zapadł w czeluście forum.
Oczywiście że to jest wyłącznie kwestia decyzji biznesowej podejmowanej w sposób tyleż niezrozumiały co tajny. Obawiam się że żadne AMA ani żadne apele nie będą miały na nią wpływu. "Oni" swoje wiedzą. Nawet jeśli nie wiedzą dlaczego. Logiki w tym nie należy szukać, to frustrujące.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najlepsze że mogliby jeszcze zarobić wprowadzając miesięczną opłatę za włączenie trybu mostu w FB dla chętnych.