Co muszę dokupić lub zrobić aby mieć w komputerze internet 2 Gbity?

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 49
  • 0

Siema ,jak w temacie co muszę dokupić aby mieć pełną prędkość internetu w komputerze . Obecnie wyciągam tylko do 1 Gbita . 

W telefonie po Wi-fii jest OK ,tylko w komputerze jest coś nie tak . Mam odpowiedni kabel i kartę sieciową i to nic nie daje . Techniki 😉 nie umieją mi pomóc bo są tylko od modemu . Infolinia też nie wie, twierdzi że powinna być wyższa prędkość i zapewnia ,że nic nie blokuje . 

Może ktoś wie o co kaman i podpowie prostymi słowami , ja informatykiem nie jestem więc też nie ogarniam tematu ,mam podstawową wiedze o komputerach.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Tak dla testu. Usuń całkowicie sterowniki od karty sieciowej i pobierz nowe. Zobacz, czy pomoże....

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

29 ODPOW. 29

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@Wariacik  pokaż parametry komputera. Może masz za wolny procesor? Jeśli robisz speed test przed przeglądarkę to jest on nie miarodajny

• 14
  • 49
  • 0

Procek co prawda już stary jak na te czasy , I7 6850K 32 GB Ram-u ,karta jest 2,5 Gbps ,kabel mam Uniteka Cat 8 i przepustowości do 40 Gbps ,zresztą mogę podlinkować : 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-ethernet/kabel-rj-45-rj-45-u... 

Tyle 😉 .

Nie tylko na speedtestach ,bo w rzeczywistości tez nie idzie wyżej ,przy pobieraniu pliku ( filmu 4k ) lub gier powiedzmy Steam .

• 1487
  • 5929
  • 57

@Wariacik  rozumiem, że ten 1Gb masz ze speed testu w przeglądarce?

• 2842
  • 12101
  • 74

1. Jaki masz router?

2. Czy między routerem brzegowym, a kompem masz jakieś inne urządzenie sieciowe? Jeżeli tak, to jakie?

3. Jaki link zestawia się na PC? Aby to sprawdzić:  PPM na ikonę sieci koło zegarka -> Ustawienia sieci i Internetu -> Właściwości (sieci): U mnie tak to wygląda:

atlas_cudow_0-1752741824449.png

U Ciebie powinno być 2500/... 

• 1487
  • 5929
  • 57

@Wariacik  nikt Ci nie zagwarantuje tego, że serwer, z którego pobierasz Ci da tyle transferu ile zechcesz. Jest jeszcze kwestia tego jakie możliwości ma Twój twardy dysk w komputerze.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Wariacik  sądząc po opcji prędkości 2Gb/sek możesz mieć modem FB6, który na wyjściu LAN po prostu nie obsługuje tej prędkości ( max 1Gb/sek ze względu na typ portu Gbeth) 

Jeśli tak jest, to wnioskuje o wymianę na FB10, który ma port 10Gb/sek

• 14
  • 49
  • 0

Mam tylko Funboxa 10 , kabelek wpięty w port 10 Gbps i do komputera , w karcie sieciowej  jest 2500 Mbps odbieranie / przesyłanie . 

Korzystam z Windows 10 z najnowszymi update-ami . 

Dyski w komputerze mam :

Samsung 970 Evo Plus M.2 

Filmy "pożyczam" z prywatnej strony z torrentami gdzie są masakryczne transfery ,myślę że internet 10 Gbps byłby dla nich za wolny 😉

• 2842
  • 12101
  • 74

Pokaż speed test.

• 14
  • 49
  • 0

Oto wyniki z telefonu i komputera 😉 - nie wiem czy widzicie jak teraz edytuje posta to widzę podgląd 😉 

Screenshot 2025-07-17 at 11-04-41 Wyniki Speedtest od Ookla.png