Co muszę dokupić lub zrobić aby mieć w komputerze internet 2 Gbity?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Windows sam pobierze sterowniki. Po prostu usuń obecne, zrób reboot i czekaj chwilę.  Oczywiście musisz mieć inne źródło netu, np z wi-fi.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 49
  • 0

Windows wybiera stary sterownik 😉 

https://www.realtek.com/Download/List?cate_id=584

Z tego linku wybrałem to : Win10/Win11 Auto Installation Program (NDIS) zainstalował się najnowszy sterownik ,teraz w zaawansowanych jest trzy razy więcej opcji do wyboru i są opisane po polsku 🙂 i nagle internet działa lepiej 😉 OMG . Przekroczyłem wartość 1500 😉 

Screenshot 2025-07-17 at 12-53-35 Speedtest od Ookla.png

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Tak właśnie myślałem, że wystarczy instalka drivera. Windows czasem faktycznie pobiera jakieś zabytki, ale fajnie, że udało Ci się pobrać najnowszy, ze strony producenta. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@Wariaciknapisał(-a)

Siema ,jak w temacie co muszę dokupić aby mieć pełną prędkość internetu w komputerze . Obecnie wyciągam tylko do 1 Gbita . 

W telefonie po Wi-fii jest OK ,tylko w komputerze jest coś nie tak . Mam odpowiedni kabel i kartę sieciową i to nic nie daje . Techniki 😉 nie umieją mi pomóc bo są tylko od modemu .

...

Troszkę chaotycznie piszesz, trudno się zorientować co jest co.

Więc dopytam.

Chcesz uzyskać obrazek pokazujący na twoim PC wynik speedtest na poziomie 2Gbps "download", kiedy połączenie PC z ruterem jest wykonane kabelkiem eternetowym? Zgadza się? W tej chwili ta wartość oscyluje znacząco powyżej 1Gbps, ale dużo mniej niż 2Gbps?

Jesteś pewien że łącze internetowe jako takie (FB10-internet) jest prawidłowo zestawione. Czy robiłeś speedtest na ruterze (on chyba ma taką możliwość) i możesz pokazać wynik?

IMHO prawdopodobnie nie testujesz tego prawidłowo, i w gruncie rzeczy do niczego ci to nie jest potrzebne. Jeśli potrzebujesz obrazek, to zrób fotkę z wyników na ruterze.

No chyba, że te wyniki powyżej 1Gbps są tak naprawdę po WiFi (na pewno wyłączyłeś kartę WiFi do testów karty eternetowej)? Wtedy możliwe że port w FB10 niedomaga, albo coś jest nie do końca OK z kabelkiem (choć wtedy właściwości połączenia sieciowego powinny pokazać niższą wartość).

Możesz też spróbować wysycić łącze kilkoma testami jednocześnie, z kilku urządzeń - jeśli chcesz sprawdzić czy pełną prędkość z umowy masz faktycznie osiągalną w LAN.

• 14
  • 49
  • 0

@j131 

Piszę tak jak rozumiem to wszystko ,prostymi słowami . Mówiłem wcześniej że nie jestem informatykiem . Starałem się krok po kroku opisać co było nie tak . 

Nie potrafię pisać bardziej zaawansowanie jak informatyk albo AI sorry . Czy wyższa prędkość jest mi potrzebna ? Tak i nie ! Jak mówiłem pobieram sobie filmy w 4K i zawsze lepiej mieć coś szybciej zwłaszcza ,że czasami pobieram do 1 TB danych  i zaoszczędzę w ten sposób trochę czasu 😉 Nie każdy musi to rozumieć . Jeżeli mam jakąś usługę za która płacę to wole z niej skorzystać w pełni 😉 Tyle . Na chwilę obecną daje sobie spokój bo mam dosyć . Jest lepiej niż było wcześniej więc OK . Pozdro ! 

• 8678
  • 35100
  • 293

@Wariacik 

Nie denerwuj się, próbuję Ci pomóc a nie dokuczyć.

Przede wszystkim musisz zrozumieć że płacisz za określone parametry łącza, i oczywiście jeśli łącze ich nie spełnia to jest to postawą do reklamacji. Dlatego napisałem, żeby sprawdzić co pokazuje speedtest na ruterze. Nie jestem pewien czy FB10 ma taką możliwość, ale FB6 miał, więc zakładam że i FB10 ma. Od tego zaczyna się diagnostykę.

Po drugie, nie jest tak że pełna szybkość łącza jest do wykorzystania dla każdego połączenia. Jeśli coś sciągasz z internetu, to po drodze jest najczęściej wiele ciasnych gardeł, a w każdym razie miejsc skłonnych dla twojego połączenia dedykować mniej niż 2Gbps. Wobec tego nie licz na to, że w każdym serwisie zauważysz jakąś poprawę po zwiększeniu przepustowości Twojego łącza. Pobieranie 1TB danych jest generalnie najczęściej zbędne, ale jeśli już koniecznie musisz aż tyle pobierać, to cudów nie ma: musisz na to mieć czas (i miejsce na dysku). Czy to potrwa godzinę czy dwie to chyba Ci aż tak bardzo nie robi: chyba nie będziesz ślęczał przed monitorem śledząc pasek postępu?

Reasumując: jeśli test na ruterze pokazuje wartość nominalną z umowy, a w swojej sieci LAN nie widzisz żadnych oczywistych problemów, to daj sobie z tym spokój - wszystko działa wystarczająco dobrze i nie ma potrzeby zawracać sobie tym głowy.

• 14
  • 49
  • 0

Nie denerwuję się 😉 Chyba jest już OK , bo w teraz w FB jest tak : 

Pobieranie2133.19Mb/sWysyłanie624.62Mb/s - wcześniej było do 1000 Mb .

Czy pobieranie dużej ilości danych jest potrzebne ? Moim zdaniem kwestia dyskusyjna 😉 Jestem filmo-żercą ,dużo oglądam i cenie sobie dobrą jakość ,więc dla mnie TAK , czasami pobieram po kilka filmów albo seriale ,całe sezony więc to trochę waży . Nie wszystko też oglądam na kompie bo zazwyczaj kopiuję na dysk przenośny i oglądam na TV , więc czas ma dla mnie znaczenie serio , 30 minut czy godzinka zaoszczędzona ma dla mnie znaczenie 😉 To tyle . Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc ! Pozdrówka dobrego dnia ! 

• 8678
  • 35100
  • 293

No to z łączem jest wszystko w porządku. Komputer podłaczony kabelkiem do portu 10Gb FB10 powinien (teoretycznie) pokazać to samo co pokazuje na FB10. Jeśli nie pokazuje, to albo kabelek albo karta sieciowa albo port w w FB10 nie jest całkiem OK, zdalnie trudno dojść co konkretnie.

A co do rozważań filozoficznych o przewadze itd., to przecież nie trzeba filmu sciągać i czekać, tylko można od razu go oglądać, bezpośrednio z sieci. Wtedy na nic nie musisz tracić czasu. Typowe bitrate dla materiału 4k to jakieś 25Mbps, wielokrotnie mniej niż przepływność Twojego łącza. Możesz oglądać na raz (na kilkudziesięciu telewizorach) nawet 80 filmów w rozdzielczości 4k. Albo możesz jeden oglądać a pozostałe w tym czasie sciągać. Nie widzę jak osiągnięcie maksymalnej szybkości dla jednego połączenia miałoby cokolwiek skrócić - chyba nie oglądasz materiału w przyspieszonym tempie? Tak że nie do końca pojmuję Twoją argumentację, ale to w końcu Twoja sprawa, mnie nic do tego. Ale całego internetu na dysk przenośny i tak nie skopiujesz, pomyśl czy nie byłoby sensowniej podłączyć TV do internetu. Łącze masz więcej niż wystarczające do tego.

• 14
  • 49
  • 0

Chyba się nie da końca zrozumieliśmy , źródło  z którego pobieram materiały nie jest do końca legalne 😉 a pobieram to czego nie ma w serwisach VOD . :] Posiadając kilka platform dalej jest mi mało ( filmo-żercy tak mają )  a uwierz jest bardzo dużo tego w zależności od gustu. 

Telewizor dla jasności jest podłączony do internetu 😉 

• 8678
  • 35100
  • 293

Co nie zmienia nic absolutnie: możesz oglądać jedno, a sciągać drugie. Czas nie ma znaczenia. Nie ma sensu sciągnąć więcej niż jest się w stanie oglądnąć.
BTW: nie wiem skąd pomysł żeby z bycia złodziejem robić cnotę, ale masz rację, to kwestia gustu.