- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym uzyskać ONT ze światłowodem 600 Mb/s, jednak nie mogę tego zrobić. Jak to obejść?
@pireneja napiszesz jakie musiałeś ustawienia w routerze swoim zrobić aby net działał z ONT ??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym uzyskać ONT ze światłowodem 600 Mb/s, jednak nie mogę tego zrobić. Jak to obejść?
w funboksie jest takie ustawienie gdzieś, gdzie klikasz czy masz funbox podłączony bezpośrednio do włókna, czy do ONT. Nie powiem dokładnie gdzie, bo funboksa odłączyłem precz i działam na własnym routerze, więc trudno mi podejrzeć. Funboksa łączy się z ONT poprzez pierwszy port ethernetowy. Mój własny router to nie żaden router ze sklepu, tylko komputer "mini pc" z systemem FreeBSD. Mogę zebrać ustawienia z /etc/* i Ci wrzucić, jeżeli sobie zażyczysz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja kupiłem fritzboxa 4060 i poprzez ONT podpiąć net od UPS czy to się uda dowiem się we wtorek , np po rozmowie z konsultantem Orange tu nie ma problemu z otrzymaniem terminala ONT fakt dają też funboxa za który pobierają 3.99zeta , jak nie wyjdzie z Upc to wezmę Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenejnapisał(-a)w funboksie jest takie ustawienie gdzieś, gdzie klikasz czy masz funbox podłączony bezpośrednio do włókna, czy do ONT.
...
Tak jest przy bezpośrednio do FB wpiętym światłowodzie, przy zewnętrznym ONT trzeba przestawić opcję.
Konfiguracja własnego rutera w UPC i w Orange na 100% wygląda inaczej. To jednak jest forum Orange, więc posty odnoszące się do usług innych firm mają tendencję do znikania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A więc umowa z Orange 600mb poprzez ONT i swój router Asus AC88U , net działa minus taki że po kabelku transfer dochodzi do 350mb na FB6 ponad 500mb , grzebałem w asusie nic nie poprawiłem pewnie ONT to ogranicza ?? , załatwię sobie jeszcze inną markę routera czy coś się poprawi .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie Asus to ogranicza
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@zbynio70napisał(-a)A więc umowa z Orange 600mb poprzez ONT i swój router Asus AC88U , net działa minus taki że po kabelku transfer dochodzi do 350mb na FB6 ponad 500mb , grzebałem w asusie nic nie poprawiłem pewnie ONT to ogranicza ?? , załatwię sobie jeszcze inną markę routera czy coś się poprawi .
Żeby zdiagnozować gdzie jest problem (a raczej jest), zawsze możesz podłączyć dla testów ONT i FB6 na tych samych kablach. Ten ruter (typowo "gamingowy") może mieć jakieś ustawienie QoS ograniczające transfer, trzeba by pogrzebać głębiej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A więc po testach na Fritzbox,Asus,tp-link net od Orange stwierdzam to że technik po instalacji oszukał mnie że prędkość prawie 600mb/s leci ( nie pokazał mi testu - nie było czasu ) , ja po podłączeniu asusa uzyskałem 260m/s i myślę sobie ONT ogranicza to , dziś na fritzbox i tp-link te same prędkości , na koniec FB6 podłączony i prędkość taka sama więc Orange z tym 600mb/s to leci sobie w kuliki bo nawet połowy nie dochodzi , tak więc czas teraz odstąpić od umowy i w Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczekaj, nie tak szybko. Może to twój komputer, czy przeglądarka nie daje rady? ONT sam z siebie nie ma jak ograniczać. Pozostań na razie przy FB i dociekaj gdzie jest przyczyna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@zbynio70 pokaz test prędkości certyfikowany. Na sofcie, a nie na przeglądarkach... Innego nikt tu ani w Orange nie będzie honorował. ONT nic nie ogranicza. To konwerter i tyle.