Całkowite rozłączanie sieci WiFi z Smart Box Wifi 6

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 24
  • 49
  • 0

Cześć,

Ostatnio był u mnie technik, ktory został do mnie przyslany przez konsultanta Orange , problem był z rozłączaniem wifi od wzmacniacza Smart Box Wifi 7, nagły zanik wifi co okolo 15/20 minut, na okolo 10 sekund , na konsoli pojawiał sie komunikat o utraconym połączeniu z siecią wifi, a na tel poprostu znikała dioda z WiFi. Technik stwierdził że to problem z Funboxem 10 i Smart Boxem Wifi 7, ponieważ SWB7 ma problemy z firmwarem i przez to te zaniki wifi na pare sekund. Przy predkosci jaka mam technik zalecił mi poprostu wymianę na FunBoxa 6 i Smart Boxa Wifi 6, wymieniłem tego samego dnia jeszcze co wizyta technika, czyli w ten wtorek. Działało dobrze aż do dziś. Dzisiaj od okolo godziny 13-14 zaczęło co chwile wyrzucać całkowicie WiFi z wzmacniacza co okolo 15 minut, ten sam komunikat co przy SWB7 + FB10 , to samo na SWB6+ FB6. Rozmawiałem dzis z konsultantem Orange na czatcie w aplikacji Mój Orange, dostalem informacje ze jesli technik tylko to stwierdził i nie wykrył żadnych problemów, to zostaje tylko problem z zakłóceniami w lokalu i utworzył zlecenie do działu back office o weryfikację i naprawę problemu. Zdziwiło mnie to ze zaklocenia Wifi beda naprawiać zdalnie. Jak myślicie coś będzie z tej weryfikacji problemu przez Back Office?

Oczywiście byly urzadzenia byly resetowane do fabryki, zmieniane kanaly wifi , testowane na rozdzielonych i połączonych kanałach, jak i oczywiście wymieniane byly urządzenia

Pozdraiam

8 ODPOW. 8

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2544
  • 11278
  • 100

Może chodzi po prostu o nakładanie się na siebie sieci WiFi z sąsiadami na wspólne kanały. Sprawdź aplikacją np. WiFi Analyzer – Aplikacje w Google Play i przestaw kanał na Funboxie na niezajęty dla 2,4 GHz i 5 GHz jeśli jest taka potrzeba. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4017
  • 19081
  • 98

Ktoś na forum pisał, że miał podobny problem a rozwiązaniem było ustawienie kanału wi-fi na sztywno.  Czy to prawda to nie wiem, ale możesz spróbować. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3084
  • 14823
  • 140

@Jaros1 Nie napisałeś czy wzmacniacz jest połączony z routerem bezprzewodowo czy przy pomocy przewodu.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16135
  • 67100
  • 868

@Jaros1  na testy zmniejsz szerokość kanału wifi, zejdź do wifi 5 i na sztywno ustaw 36 kanał. Zobaczysz czy to coś zmieni. 

• 24
  • 49
  • 0

Bezprzewodowo

Czy wie ktoś z Was czy w panelu 192.168.1.1, jest mozliwosc zmiany szerokości kanału WiFi na 160mhz na manualnym kanale? Na automatycznym wybieraniu kanalu (zazwyczaj 100) wlacza sie 160mhz ,a jak wybieram manualnie nie wazne jaki to automatycznie ustawia sie 80mhz i nie moge tego zmienic.

• 24
  • 49
  • 0

U mnie w bloku według aplikacji Wi-Fi Analyzer każdy kanal wifi jest zajęty przez co najmniej 3 sieci WiFi. Kanal ktory jest wolny to 124, lecz takiego nie jestem w stanie ustawic w panelu FunBoxa.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3084
  • 14823
  • 140

@Jaros1 Wiele AP na tym samym kanale nie może być powodem rozłączania WiFi, co najwyżej wolniejszej transmisji. Spróbuj jednak popracować na wymuszonym kanale, aby wyeliminować fanaberie automatyki.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16135
  • 67100
  • 868

@Jaros1  masz zmniejszyć szerokość kanału...można wymusić na FB