- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak zdalnego dostepu do rutera fanbox 3
To co napisali Panowie wyżej nie jest do końca prawdą. Jak tylko zejdą mi % to opiszę rozwiązanie;D
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Panowie" niecierpliwie czekają aż procenty zejdą... Już drugi dzień...😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A % dalej nie schodzą 🙂
Za FB mam TP-linka na którym też uruchomiłem zdalny dostęp, który nie działa, ewidentnie FB blokuje i nie wpuszczą nic do sieci wewnętrznej. Czy jak dam IP TP-Linka do DMZ w FB to odblokuje dostęp do TP linka ?
Nie zależy mi na dostępie ani do jednego ani drugiego rutera, chcę uruchomić VPN
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mirek-L Przekieruj na FB3 port od WG na TP-Linka i tyle. Chociaż dla wygody wrzuciłbym drugi router do DMZ.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale proszę, czytaj ze zrozumieniem to co napisaliśmy powyżej:
TAK, FB blokuje połączenia przychodzące, Twoje nadzieje są płonne.
Nic nie musisz w kwestii dostępu zdalnego zmieniać/ustawiać, jeśli chodzi ci tylko o uruchomienie serwera VPN na drugim ruterze. Na drugim ruterze też nie powinieneś uruchamiać zdalnego dostępu bo niby po co.
Przy minimum zachodu i grzebania w konfiguracji, zrób po prostu to przekierowanie portu o którym pisze @Samotnick, skonfiguruj ten serwer VPN u siebie i powinno działać bez problemu.
Jeśli natrafisz na jakiś, to napisz konkretnie co zrobiłeś i co się dzieje a ktoś na pewno podpowie co dalej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, wiem że zdalny dostęp jest nie potrzebny, to była tylko taka próba czy FB to wpuści do sieci. Zrobiłem jak pisał @Samotnick, serwer na Tp-linku uruchomiony, klient na smartfonie uruchomiony i teraz tak, jak jestem w wewnętrznej swojej sieci, to logi w programie WireGuard na smartfonie pokazują dane wysyłane i pobierane ( nie wiem czy działa VPN, jak to mam sprawdzić ?) w programie obsługowym na ruterze, też bajty przybywają ale z chwilą jak wyłączę na smartfonie WIFI i przełączę się na dane komórkowe i chcę wejść do mojej sieci z zewnątrz, cały internet się wyłącza i wszystko przestaję działać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mirek-L Prawdopodobnie adres do którego się łączysz to WAN routera TP-Link. Musisz go zmienić w konfiguracji klienta na adres zewnętrzny FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Masz teraz (a przynajmniej powinieneś mieć) dwie adresacje w LAN: jedna "w sieci FB", czyli to co jest podłączone do niego dostaje od niego adresy prywatne, w tym jest też adres TPlinka (z jego punktu widzenia to adres "WAN"), i masz drugą adresację od strony LAN TPlinka. Żeby to wszystko działało jako-tako to TPlink robi jeszcze drugi NAT (nie musiałby, gdyby FB obsługiwał trasy statyczne, ale nie obsługuje). Ważne żeby nie było konfliktów adresów, muszą być w każdej sieci z innej puli, i żeby maszyna którą chcesz eksponować miała stały adres. Czyli adres WAN TPlinka zdefiniowany w sieci FB, ten na który przekierowujesz porty, musi być stały. No i wtedy w internecie twój serwer VPN powinien pojawić się pod adresem publicznym przypisanym do FB.
Skoro w LAN jakiś przepływ danych widzisz to pewnie jest OK, chociaż nie jestem pewien od której strony wchodzisz: WiFi może być z FB albo z TPLinka, z punktu widzenia VPN na TPlinku to dwie różne sprawy.
Nie do końca rozumiem co to znaczy "wszystko przestaje działać", ale zakładam że chodzi ci o połączenie klient - serwer inicjowane z telefonu znajdującego się w internecie. Ale jak "przestaje" skoro "przestaje", to znaczyłoby że kiedyś działało? Przy przełączaniu sieci na telefonie, musisz połączenie VPN nawiązać na nowo, korzystając z tego adresu IP serwera VPN które są aktualne w danej sieci. W internecie to adres FB (jak już ci napisał @Samotnick), w LAN to adres TPlinka (ale oczywiście ten ostatni jest prywatny więc tylko w LAN będzie działał). Wszystko to zakładając, że działasz na IPv4, oczywiście.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli po koleii, mam trzy sieci:
A - FanBox 3 (piętro) do niego przez WIFI podpięty jest AP (taka sama adresacja jak FB) który rozsyła inne SSID i pokrywa parter i garaż, to jest B. Do FB przewodem podpięty jest TP-link który robi jako C i rozsyła kolejne SSID i pokrywa ogród i część parteru. tak więc mam 192.168.1.1 FB i 192.168.0.1 TP-Link.
Tak, tak, już słyszę: po co mu tyle sieci ? Mam sporą ilość wyłączników, termometrów i liczników na piętrze, parterze i ogrodzie, im więcej sieci, tym lepsza kontrola nad wszystkimi "zabawkami" teraz doszły mi kamerki, które chcę podpiąć pod TP-linka i mieć do nich dostęp z sieci przez VPNa.
Pisząc o IP FB, miałeś (mieliście 🙂 ) na myśli publiczny, dynamiczny adres FB ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Mirek-L Tak, chodzi o ten adres, z tym, że rozwiązywany poprzez DDNS (skonfiguruj usługę na FB3).