- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, posiadam router funbox 3.0 na piętrze(tutaj bez problemów) i pociągnięty kabel z niego kabel do drugiego routera Asus RT-AC750 który stoi na parterze połączenie LAN-WAN. Do drugiego routera(asus) podpięty jest kablem dekoder od telewizji oczywiście LAN-LAN. W momencie uruchomienia dekodera w celu obejrzenia czegoś w TV automatycznie pasmo 2.4 GHz jest blokowane/wycinane z internetu tak że nawet nie można się z nim połączyć natomiast pasmo 5 GHz działa bez problemu również z tego samego routera(asus) a funbox nie jest w żaden sposób naruszony. Próbowałem też ze starszym routerem Tp-link'a obsługującym tylko pasmo 2.4 GHz lecz skutek ten sam. Miał ktoś podobny problem czy może wie co poradzić w tym przypadku ponieważ pomysły już mi się skończyły a jedyne co mi przychodzi do głowy to to że dekoder rezerwuje dla samego siebie calutkie połączenie internetu na 2.4 GHz przesyłanego do routera mimo iż jest po kablu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Flacha Włącz IGMP. Podłącz drugie urządzenie do switcha i zaobserwuj zachowanie diod przy włączony i wyłączonym IGMP (oczywiście kiedy działa odtwarzanie na IWU).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak internetu w dodatkowym routerze na paśmie 2.4 GHz kiedy uruchomi się telewizja
@FlachaJaki to dekoder i czy ma podłączony dysk zewnętrzny? Jeśli ma, wyłącz dysk na testy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak internetu w dodatkowym routerze na paśmie 2.4 GHz kiedy uruchomi się telewizja
@agat13 Dekoder to IWU 200 jedyne co ma podpięte to zasilanie i skrętkę nic więcej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ten Asus daje się ustawić jako AP? Jeśli nie ma takiej opcji w konfiguracji, to powinieneś go użyć bez podłączania portu WAN i z wyłączonym DHCP. Masz najprawdopodobniej jakiś konflikt adresacji i stąd IMHO problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Flachaodepnij drugi router i wyłącz go z zasilania, podłącz kabel bezpośrednio do dekodera, zweryfikuj czy dekoder działa i czy wycinane jest pasmo 2,4
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbowałem z automatycznej dla konfiguracji AP bo ma taki tryb i też efekt ten sam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13pasmo 2.4 wycina tylko na dodatkowym funbox nie ma żadnych problemów z internetem lecz zauważyłem że niezależnie czy idzie przez drugi router czy nie to na funboxie z tyłu miga tylko zielone światełko bez pomarańczowego przy portach lan
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@FlachaZerknij na wifiAnalyzerze (apka na androida) co się dzieje z pasmem. Czy tylko wycina transmisję, czy znika ogólnie ta częstotliwość i jest niewidoczny nadajnik 2,4 z drugiego routera
Odsuń oba urządzenia na maxa od siebie. Daj dłuższe kable eth (bo rozumiem, że dekoder działa za routerem po LAN (czy może po wifi z niego)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Flachanapisał(-a)@agat13pasmo 2.4 wycina tylko na dodatkowym funbox nie ma żadnych problemów z internetem lecz zauważyłem że niezależnie czy idzie przez drugi router czy nie to na funboxie z tyłu miga tylko zielone światełko bez pomarańczowego przy portach lan
No to kabel łączący "rutery" jest do poprawienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131Tylko że dopóki nie odpalę dekodera wszystko w drugim routerze bangla bez problemu, oba pasma widzi i da się korzystać z obu
- « Poprzedni
- Następny »