- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Asus RT AC68U światłowodu
@Gameover123napisał(-a)
- Tak
Nie.
😁
Skoro wiesz co Twój modem może a czego nie może to sprecyzuj pytanie. Skrót VPI dotyczy DSL.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mówiłeś przecież, że nie da rady ustawić w ruterze Asus RT AC 68 U, to powiem ci tyle właśnie to ustawiłem i działa na światłowodzie tak samo jak mówią w Asus, że nie da rady bo ruter nie ma Vlan ID. A ja ci powiem że ma tylko w innym miejscu niż myślisz, w Asus mi już oferowali nowy ruter, a doszedłem do tego.
Żeby ustawić VLAN ID w ruter Asus RT AC 68 U
głównym oknie interfejsu routera (wpisz http://192.168.1.1 w przeglądarce) kliknij >> LAN (menu po lewej stronie)
Wybierz IPTV (zakładki na górnym ekranie głównym w menu LAN)
W sekcji „Port” i „Wybierz profil dostawcy usług internetowych” wybierz opcję „Ręczny” (opcje z menu rozwijanego)
Następnie poniżej, pod „Internet”, wpisz „35” (bez „”) w polu VID. Pole PRIO pozostawiłem jako domyślne (0), ponieważ wydaje się działać dobrze jako domyślne.
W każdym razie kliknij Zastosuj (na dole) i pozwól routerowi się skonfigurować. Po tym powinno być dobrze
I powiem ci jeszcze jedno podobno mówiliście że rutery bez Vlan ID nie działają ze światłowodem. To się pomyliłeś i tak gadacie ludziom na tym forum, a się jednak da tylko trzeba chcieć
Mówiłeś przecież że RT AC 68 z światłowodem to się nie uda a się udało. Zresztą w większości modeli bez Vlan id się da, tylko ty mówisz że się nie da
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Gameover123napisał(-a)Mówisz o fun box? 😄
Nie, piszę o FunBox.
Jeśli nie działa ci zestawianie sesji PPPoE na ASUS RT-AC68U (po podłączeniu sprawnym kablem eternetowym dostarczonego przez Orange ONT z portem WAN rutera), to może znaczyć że ten ruter nie ma obsługi VLAN (czyli tagowania IEEE 802.1Q). W instrukcji obsługi rutera nic kompletnie o VLAN nie ma, więc jest prawdopodobne że ich nie wspiera. Sesja PPPoE jest nawiązywana na VLAN 35, więc jeśli brak wsparcia, to z nawiązania sesji będą nici.
W takim wypadku możesz ewentualnie użyć tego rutera za FunBoxem, w trybie AP do poprawy WiFi, ale FunBoxa nim nie zastąpisz.
https://www.asus.com/pl/supportonly/rt-ac68u/helpdesk_manual/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie oto chodzi, że użyłem tego rutera po ont bez funboxa, najpierw ont potem ruter RT AC 68 U bez trybu ap tylko w domyślnym i działa mam wifi.
Nie ma wsparcia 802.1Q ale Vlan id możesz znaleźć w innym miejscu. W Asus specjalnie będą ci mówić żebyś kupił nowy ruter z VLAN ID, bo w przeciwnym razie tryb AP funbox i ruter tylko do switch lub do wifi większego jak ci mówię, że mi to działa w domyślnej wersji jako pierwszy ruter zaraz po ont. I w tym miejscu co pisałem wcześniej możesz ustawić VLAN na ppoe.
I tego funbox zastąpiłem stary chce większą range haha
- 1
- 2
- Następny »