Anomalia: Funbox6 - zmiana hasła Admina bez znajomości starego

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 29
  • 156
  • 0

Dziś w nocy siedząc przy kompie wywaliło neta. Dostawca Orange światłowód.

Pinguje do jakiejś strony i brak odpowiedzi. Pinguje do routera jest ok.

Wchodzę na router i nie przecieram oczy ze zdziwienia. Oto screeny. 
Zmieniłem hasło dostępu bez znajomości poprzedniego. To jakaś dziura w oprogramowaniu czy co?

Miał ktoś coś podobnego?

Funbox.jpg

5 ODPOW. 5

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@djwacpl jeżeli hasło nie było zmieniane, to jest zapisane na etykiecie routera. Jeżeli było zmienione, to reset routera i domyślne jest z etykiety.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@djwacpl  podczas instalacji FB od razu pyta o zmianę hasła. Jeśli nie zmieniałeś na własne, to przy kolejnym wejściu ( tajemnica operatora dlaczego) może sobie znów o tym przypomniał i spytał...

Jeśli zmieniałeś, to sam fakt dziwnego działania może świadczyć np o upgrade softu, a wtedy stare hasło mogło wyparować ( znów pytanie jak?) i wtedy to FB faktycznie zachował się jak po resecie do ustawień fabrycznych 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Hasła dostępowe do ruterów operatora są traktowane z dużą pobłażliwoścą. Operator i tak ma swobodny dostęp do ruterów i może z nimi zrobić co chce, nie musi do tego nawet znać żadnego z haseł. W tym wypadku zerwanie połączenia wskazuje na jakąś zmianę konfiguracji: czy to reset sesji, czy aktualizacja, trudno powiedzieć. Mógł to też być reset w wyniku jakiejś awarii. Tak czy owak najwyraźniej konfiguracja się wysypała i hasło trzeba było ustawić od nowa. Nie wydaje mi się żeby było w tym coś szczególnego, ale obserwuj czy się to nie będzie powtarzało częściej niż co 10 dni.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 29
  • 156
  • 0

Konfiguracja pozostała bez zmian, mam na myśli nazwy sieci wifi, urządzeń przedzielone ip do mac itp 
dziwne to było,

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Myślę, że @j131  miał na myśli konfiguracje sieciowe do których nie ma dostępu klient. Może po prostu się wstrzeliłeś w moment, kiedy reconfig wymagał hasła, a  np gdybyś rano się zalogował, to byś nie zauważył żadnych anomalii.