- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobry wieczór,
zamówiłem instalację światłowodu 2000/600 i poprosiłem o ONT, co zostało zaznaczone podczas rozmowy telefonicznej. Dostałem odpowiedź, że nie będzie problemu, notatka do zamówienia dodana.
Przeglądając forum wyczytałem, że monterzy nie mają ONT z portem innym, niż 1Gbit. W skrzynce mam już przygotowany switch i trzy kable ethernet wypuszczone po domu, montaż się zbliża, a okazuje się, że mój plan może nie zadziałać. Moje pytanie więc brzmi:
1) czy nadal Orange nie ma urządzeń dla usług szybszych, niż 1Gbit
2) czy w takiej sytuacji kupno na własną rękę terminala np. NOKIA G-010G-T, który Orange montuje na sieciach Fiberhost z POPC załatwi sprawę i monter będzie mógł mi odpowiednio go skonfigurować?
Bardzo dziękuję za pomoc 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aeternnapisał(-a)...
czy w takiej sytuacji kupno na własną rękę terminala
...🙂
Nie. To nie jest kwestia umiejętności skonfigurowania. Własnych terminali ONT po prostu nie wolno podłaczać i koniec dyskusji. Dostawca infrastruktury zapewnia ONT. Jeśli Orange ma świadczyć usługę na obcej infrastrukturze (innej niż Orange i innej niż SI), to ONT dostarcza, montuje i konfiguruje właściciel infrastruktury. Nic z tym nie zrobisz. Jeśli infrastruktura jest własna Orange i zamawiasz usługę >1Gbps to ONT na pewno nie dostaniesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do usługi światłowodowej 2.5Gbit
@aetern ONT zazwyczaj należy do właściciela infrastruktury, więc nie koniecznie do Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do usługi światłowodowej 2.5Gbit
@Glut zgadza się, napisałem to dlatego, że ten konkretny model montują na sieci Fiberhost, więc mają już z nim doświadczenie i powinni być w stanie odpowiednio mi go skonfigurować 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do usługi światłowodowej 2.5Gbit na sieci Fiberhost z ofertą od Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aeternnapisał(-a)...
czy w takiej sytuacji kupno na własną rękę terminala
...🙂
Nie. To nie jest kwestia umiejętności skonfigurowania. Własnych terminali ONT po prostu nie wolno podłaczać i koniec dyskusji. Dostawca infrastruktury zapewnia ONT. Jeśli Orange ma świadczyć usługę na obcej infrastrukturze (innej niż Orange i innej niż SI), to ONT dostarcza, montuje i konfiguruje właściciel infrastruktury. Nic z tym nie zrobisz. Jeśli infrastruktura jest własna Orange i zamawiasz usługę >1Gbps to ONT na pewno nie dostaniesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 to chyba kiepsko to świadczy o operatorze, skoro gorzej traktuje swoich klientów na własnej sieci, prawda? 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aeternnapisał(-a)@j131 to chyba kiepsko to świadczy o operatorze, skoro gorzej traktuje swoich klientów na własnej sieci, prawda? 😉
Nie jestem rzecznikiem Orange, więc nie wiem czego ode mnie oczekujesz. Napisałem ci jakie jest oficjalne stanowisko. Do umów >1Gbps Orange daje obligatoryjnie rutery z wbudowanym ONT o odpowiednich parametrach. Zresztą jakiej umowy byś nie zawarł, to ruter operatora musisz wypożyczyć i to odpłatnie. Niezależnie od tego co zrobisz później, jeśli rozumiesz co mam na myśli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aetern operatorów wiążą umowy. Nie uzyskasz opcji większej niż 1Gb/sek na sieci innego operatora, a ONT wydawany do usług Orange ma tylko karty Gbeth .
Po prostu nie da rady podstawić tej opcji w zamówieniu. Blokada systemowa
Własnego ONt nie podłączysz, tym bardziej na sieci obcego operatora. Takie reguły i tyle
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, co masz na myśli. Rozumiem też, że mogą jeszcze po prostu tych ONTków 2.5Gbit nie mieć. Czego nie rozumiem natomiast, to tego, dlaczego takich samych ONT, jak montują na Fiberhoście nie mogą mi podłączyć, skoro i tak w zleceniu mają prośbę o montaż z ONT i i tak z ONT przyjadą (tylko jak się okazuje z za wolnym, 1Gbit). Jaka różnica technikowi, czy wepnie i zestawi z routerem ten 1Gb czy ten. Tego nie rozumiem - usługa ma być instalowana na sieci własnej Orange, na której na 2Gbit Orange ma monopol - więc nie mam żadnej innej opcji 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@aetern taka różnica, że dane ONT przekazywane są do Orange, a usługa jest odpowiednio konfigurowana na sieci innego operatora, zgodnie z zamówieniem. Login też masz oznaczony opcją prędkości, tak więc więcej niż 1Gb/sek nie osiągniesz... Zresztą operator może sobie konfigurować jak chce. Punktem wyjścia do sieci jest węzeł Orange z ustawionymi parametrami usługi ( w wielkim uproszczeniu) i tu jest określona opcją prędkości....
Takie zasady i umowy między operatorami i określony model ONT. Tam mogą instalować to, na co pozwala FH. U siebie mają swoje oferty, gdzie nie ma ONT takiego dla 2Gb i tyle
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »