- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień Dobry modem jak w opisie,
dla światła jest media konwerter i niestety po przewertowaniu forów - które są bardzo cenne
np. https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Asus-RT-AC88U-zamiast-Funbox3-PORADNIK/td-p/192736
Niestety nie zestawia połączenia. Mam FB3 - planuję zrezygnować, więc kupiłem media konwerter i próbuję podpiąć AX88U - niestety bez skutku:) Niby Orange mi nie bloku - tak twierdzą na infolini ale coś dziwnego się dzieje bo po przełączeniu światłowodu do Orange wyskakuje błąd uwierzytelenienia i ponowne połączenie załatwia problem.
Prośba o pomoc - załączam screeny z konfiguracji Routera - może coś jednak źle wprowadziłem.
Nawet ustawiłem DNS-y Orange i nic
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtest jeżeli masz zewnętrzne ONT od Orange, to dopiero wtedy możesz zastosować swój router. Bez zewnętrznego ONT od Orange nie uruchomisz internetu. Własnego ONT nie podłączaj, bo nie zadziała, a nawet nikt nie pomoże Tobie go skonfigurować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtest jeżeli masz zewnętrzne ONT od Orange, to dopiero wtedy możesz zastosować swój router. Bez zewnętrznego ONT od Orange nie uruchomisz internetu. Własnego ONT nie podłączaj, bo nie zadziała, a nawet nikt nie pomoże Tobie go skonfigurować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
AX88U PRO - + Media Konwerter
@Wojtest zewnętrzny ONT będzie działał TYLKO z dystrybucji Orange lub na sieci innego operatora dla usług Orange dostarczony TYLKO przy instalacji usługi. W trakcie użytkowania to raczej nieosiągalne, aby otrzymać ONT dodatkowy.
Oczywiście zapewne są jakieś możliwości, ale sprzęt na sieci operatora jest monitorowany ( czytaj: podłączenie własnych urządzeń) i nie wiadomo ile czasu i jak podziała.
Oczywiście to jest działanie niezbyt legalne, a więc nikt w tej kwestii się nie wypowie szczegółowo z instrukcją konfiguracji. Robisz to na własne ryzyko...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo niejasno napisałeś.
Co do czego podlaczyłeś?
Co ci działa a co nie?
ONT musi być od operatora, podłączanie kupionych na wolnym rynku jest zabronione i choć nie jest absolutnie wykluczone że może mimo to coś zadziałać, to ani operator ani to forum nie wspierają takiej konfiguracji, wręcz przeciwnie, jest ona aktywnie zwalczana. Ma to jakieś swoje uzasadnienie, ponieważ podłączenie urządzeń niespełniających technicznych wymogów, mimo że jest możliwe, może zakłócić pracę większego fragmentu sieci.
Jeśli masz ONT od operatora, to podlinkowany temat w zasadzie nie wymaga komentarza - wszystko co trzeba tam jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtestnapisał(-a)Dzień Dobry modem jak w opisie,
dla światła jest media konwerter i niestety po przewertowaniu forów - które są bardzo cenne
np. https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Asus-RT-AC88U-zamiast-Funbox3-PORADNIK/td-p/192736
Niestety nie zestawia połączenia. Mam FB3 - planuję zrezygnować, więc kupiłem media konwerter i próbuję podpiąć AX88U - niestety bez skutku:) Niby Orange mi nie bloku - tak twierdzą na infolini ale coś dziwnego się dzieje bo po przełączeniu światłowodu do Orange wyskakuje błąd uwierzytelenienia i ponowne połączenie załatwia problem.
Prośba o pomoc - załączam screeny z konfiguracji Routera - może coś jednak źle wprowadziłem.
Nawet ustawiłem DNS-y Orange i nic
Musisz ONT od Orange załatwić, technik go podłączy i za nim możesz własny router podłączyć, choćby tego Asusa, to jest forum Orange i nikt ci tu porady nie da, jak ustawić własny ONT, w sieci też nie do końca jest to opisane, konwerter ONT oddaj do sklepu, jak nie minęło 14 dni, bo do niczego ci się nie przyda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtest Nie napiszę Ci po raz piąty, że własny ONT nie zadziała, tylko zapytam co oznacza „zrezygnować z FB3”? Oddać czy nie używać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za info i pomoc.
Będę apelować o ONT od Orange.
Dziękuje wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
WM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wojtest Jeżeli Ci się uda to napisz jakich użyłeś argumentów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick raczej nie da rady prosto załatwić..Jest tylko jeden sposób. Asysta płatna i reklamacyjny tryb uznania przez technika konieczności instalacji ONT.
Trudna sprawa..