Nie można wyświetlić tego widżeta.

AX88U PRO - + Media Konwerter

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Dzień Dobry modem jak w opisie,

dla światła jest media konwerter i niestety po przewertowaniu forów - które są bardzo cenne

np. https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Asus-RT-AC88U-zamiast-Funbox3-PORADNIK/td-p/192736

Niestety nie zestawia połączenia.  Mam FB3 - planuję zrezygnować, więc kupiłem media konwerter i próbuję podpiąć AX88U - niestety bez skutku:) Niby Orange mi nie bloku - tak twierdzą na infolini ale coś dziwnego się dzieje bo po przełączeniu światłowodu do Orange wyskakuje błąd uwierzytelenienia i ponowne połączenie załatwia problem. 

Prośba o pomoc - załączam screeny z konfiguracji Routera - może coś jednak źle wprowadziłem. 

Nawet ustawiłem DNS-y Orange i nic 

Screenshot 2024-12-07 at 1.35.54 AM.pngScreenshot 2024-12-07 at 1.29.51 AM.pngScreenshot 2024-12-07 at 1.31.09 AM.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19713
  • 57144
  • 780

@Wojtest jeżeli masz zewnętrzne ONT od Orange, to dopiero wtedy możesz zastosować swój router. Bez zewnętrznego ONT od Orange nie uruchomisz internetu. Własnego ONT nie podłączaj, bo nie zadziała, a nawet nikt nie pomoże Tobie go skonfigurować. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

• 19713
  • 57144
  • 780

@Wojtest jeżeli masz zewnętrzne ONT od Orange, to dopiero wtedy możesz zastosować swój router. Bez zewnętrznego ONT od Orange nie uruchomisz internetu. Własnego ONT nie podłączaj, bo nie zadziała, a nawet nikt nie pomoże Tobie go skonfigurować. 

• 14312
  • 58826
  • 717

@Wojtest  zewnętrzny ONT będzie działał TYLKO z dystrybucji Orange lub na sieci innego operatora dla usług Orange dostarczony TYLKO przy instalacji usługi. W trakcie użytkowania to raczej nieosiągalne, aby otrzymać ONT dodatkowy. 

Oczywiście zapewne są jakieś możliwości, ale sprzęt na sieci operatora jest monitorowany ( czytaj: podłączenie własnych urządzeń) i nie wiadomo ile czasu i jak podziała. 

Oczywiście to jest działanie niezbyt legalne, a więc nikt w tej kwestii się nie wypowie szczegółowo z instrukcją konfiguracji. Robisz to na własne ryzyko...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6457
  • 26520
  • 216

@Wojtest 

Bardzo niejasno napisałeś.

Co do czego podlaczyłeś?

Co ci działa a co nie?

ONT musi być od operatora, podłączanie kupionych na wolnym rynku jest zabronione i choć nie jest absolutnie wykluczone że może mimo to coś zadziałać, to ani operator ani to forum nie wspierają takiej konfiguracji, wręcz przeciwnie, jest ona aktywnie zwalczana. Ma to jakieś swoje uzasadnienie, ponieważ podłączenie urządzeń niespełniających technicznych wymogów, mimo że jest możliwe, może zakłócić pracę większego fragmentu sieci.

Jeśli masz ONT od operatora, to podlinkowany temat w zasadzie nie wymaga komentarza  - wszystko co trzeba tam jest.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2468
  • 13516
  • 64

@Wojtestnapisał(-a)

Dzień Dobry modem jak w opisie,

dla światła jest media konwerter i niestety po przewertowaniu forów - które są bardzo cenne

np. https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Asus-RT-AC88U-zamiast-Funbox3-PORADNIK/td-p/192736

Niestety nie zestawia połączenia.  Mam FB3 - planuję zrezygnować, więc kupiłem media konwerter i próbuję podpiąć AX88U - niestety bez skutku:) Niby Orange mi nie bloku - tak twierdzą na infolini ale coś dziwnego się dzieje bo po przełączeniu światłowodu do Orange wyskakuje błąd uwierzytelenienia i ponowne połączenie załatwia problem. 

Prośba o pomoc - załączam screeny z konfiguracji Routera - może coś jednak źle wprowadziłem. 

Nawet ustawiłem DNS-y Orange i nic 

Screenshot 2024-12-07 at 1.35.54 AM.pngScreenshot 2024-12-07 at 1.29.51 AM.pngScreenshot 2024-12-07 at 1.31.09 AM.png

Musisz ONT od Orange załatwić, technik go podłączy i za nim możesz własny router podłączyć, choćby tego Asusa, to jest forum Orange i nikt ci tu porady nie da, jak ustawić własny ONT, w sieci też nie do końca jest to opisane, konwerter ONT oddaj do sklepu, jak nie minęło 14 dni, bo do niczego ci się nie przyda.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2279
  • 10915
  • 91

@Wojtest Nie napiszę Ci po raz piąty, że własny ONT nie zadziała, tylko zapytam co oznacza „zrezygnować z FB3”? Oddać czy nie używać?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Dziękuję za info i pomoc. 

Będę apelować o ONT od Orange. 

Dziękuje wszystkim za pomoc 

Pozdrawiam 

WM 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2279
  • 10915
  • 91

@Wojtest Jeżeli Ci się uda to napisz jakich użyłeś argumentów.

• 14312
  • 58826
  • 717

@Samotnick  raczej nie da rady prosto  załatwić..Jest tylko jeden sposób. Asysta płatna i reklamacyjny tryb uznania przez technika konieczności instalacji ONT.

Trudna sprawa..